روایت الجزیره از “سیلیکون ولی ایران”

به گزارش فناوری فرهنگی، به نقل از الجزیره، ایران نزدیک به 78 میلیون نفر جمعیت دارد که 32 میلیون نفر آن را جوانان 20 تا 32 ساله تشکیل می‌دهد. بنا به گزارش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، ضریب نفوذ اینترنت در این کشور تا ماه مارس سال 2017 به 65 درصد خواهد رسید.

تلفن همراه نخستین روش دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت است. جوانان ایرانی در سه سال گذشته و به لطف وجود اینترنت 4G توانسته‌اند شرکت‌های نوپایی را تاسیس کنند و به شکل خیره‌کننده‌ای هم موفق عمل کنند.

پس از امضای توافق هسته‌ای میان ایران و غرب، ایرانی‌ها حالا چشم به لغو تحریم‌ها بسته‌اند. میزان سرمایه گذاری‌های داخلی و خارجی نیز در این کشور به تدریج در حال افزایش است. علاوه بر آن، نوآوری موجود در اکوسیستمِ بین شرکت‌های نوپا، مراکز رشد یا انکوباتورها و همچنین سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر (کارآفرینی) نیز آماده تامین مالی ایده‌های جدید است.

کاربران ایرانی در حال حاضر از داشتن خدمات کاربران اینترنتی سایر کشورها مانند اوبر (Uber)، پیپال و آمازون محروم‌اند؛ در عوض، اپلیکیشن‌های دیگر مانند اسنپ و Tap30 همان خدمات اوبر در اروپا را به ایرانی‌ها ارائه می‌دهند؛ زرین‌پال، نسخه ایرانی پیپال؛ دیجی کالا، نسخه محلی آمازون و غیره.

برخی از جوانان ایرانی به “سیلیکون ولی،” قطب تکنولوژی آمریکا در کالیفرنیا رفته و پس از کسب تجارب کافی به خانه بازمی‌گردند. از این رو، یک “پارک علم و فناوری” گشایش یافته است که در ورودیِ آن نوشته شده: «سیلیکون ولی ایران.»

روایت الجزیره از
“جمعه” روز تعطیل ایرانی‌هاست. آن‌ها این روز را در فضاهای سبز مانند پارک طالقانی و پارک آب و آتش سپری می‌کنند. این دو پارک اخیرا توسط پل طبیعت به یکدیگر متصل شده‌اند. معمار این پل «لیلا عراقیان» است که هنگام طراحی پل تنها 26 سال سن داشت

روایت الجزیره از
مرکز شتاب‌دهنده گروه فینوا در قلب تهران نزدیک به خیابان ولیعصر، یکی از خیابان‌های اصلی شهر، واقع شده است. دفتر بسیاری از شرکت‌ها نیز در همین خیابان است. شرکت‌های نوپا به عنوان یکی از شاخه‌های اقتصاد ایران به سرعت در حال رشد هستند. ناصر غانم زاده، مربی استارتاپ‌ها و مشاور کارآفرینی و مدیر مجموعه فینوا، می‌گوید: «ایران بازار دست نخورده‌ای دارد.»

روایت الجزیره از
هومن دمیرچی، مدیرعامل و از موسسان Tap30، ارائه دهندگان خدمات حمل و نقل شهری، است. مردم ساکن تهران از این سرویس برای گرفتن تاکسی استفاده می‌کنند. افراد می‌توانند سفر درون شهری خود را به کمک این اپلیکیشن رزرو و با هزینه کمتری انجام دهند. دمیرچی قبلا دانشجوی میلاد منشی‌پور، موسس دیگر این سرویس، بوده و می‌گوید: «او به من گفت قصد تاسیس Tap30 را دارد. بی‌درنگ تصمیم گرفتم با او همکاری کنم.»

روایت الجزیره از
فینوا یکی از اولین مراکز شتاب‌دهنده شرکت‌های نوپا در ایران است. نزدیک به 20 شرکت در دفاتر فینوا مستقر شده‌اند. آن شرکت‌ها در حال توسعه بستر لازم پیش از ورود به بازار هستند. آقای غانم زاده می‌گوید: «در دوران کوتاه فعالیتمان به دو شرکت نوپا کمک کردیم تا به شرکت‌های بسیار بزرگی بدل شوند.»

روایت الجزیره از
دو برادر دوقلو به نام‌های محمد و علی، 24 ساله، به تازگی از استارتاپ قبلی خود “کورتادو” خارج و سهام خود را  فروختند و حالا دارند بر روی یک اپلیکیشن دیگر کار می‌کنند. افراد توسط اپلیکیشن “بامارو” می‌توانند نزدیکترین کافه مورد نظرشان را انتخاب و سفارش دهندو پس از مراجعه به کافه آن را به صورت “بیرون بر” تحویل گیرند. آن‌ها می‌گویند: «تنها چهار رقیب در سطح جهان برای ما وجود دارد.»

روایت الجزیره از
ناصر غانم زاده می‌گوید: «هدف ما متقاعد کردن شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی برای تامین مالی شرکت‌‎های نوپای ایرانی است.» او چند سال پیش و پس از بازگشت از “سیلیکون ولی” موفق به تاسیس مرکز فینوا شد. وی در ادامه می‌گوید: «آنجا از تجربه کافی برخوردار گشتم و قصد داشتم آن را با هموطن‌هایم به اشتراک بگذارم.»

روایت الجزیره از
شرکت Tap30 با کمک 2 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خصوصی تاسیس شد. میلاد منشی پور قبل از تاسیس آن در یکی از شرکت‌های معتبر کانادایی مشغول به کار بود. وی می‌گوید: «آن موقع متوجه شدم که در کشور خودم فرصت‌های بیشتری در مقایسه با گذشته وجود دارد. بنابراین تصمیم به بازگشت گرفتم تا بتوانم کار سودمندی برای ایران انجام دهم.»

روایت الجزیره از
یکی از موسسان شرکت‌های نوپا می‌گوید: «می‌توانستیم به سان دیگو یا لوس آنجلس برویم و شرکت‌هایمان را تاسیس کنیم اما آنجا یک شرکت مانند شرکت‌های دیگر می‌شدیم. ولی اینجا احساس می‌کنیم که در حال انجام کار مهمی برای کشورمان هستیم.»

روایت الجزیره از
ایده‌های جدید اغلب پیرامون اپلیکیشن‌هاست زیرا روز به روز بر تعداد طرفداران گوشی هوشمند در ایران افزایش پیدا می‌کند. نسل‌های قدیمی‌تر نیز به خاطر عدم استفاده از لپتاپ، حالا در حال یادگیری کار با گوشی هوشمند و تبلت هستند.

روایت الجزیره از
شرکت‌های نوپایی که قصد دارند به فینوا (Finnova) بپیوندند، بسته به نوع میزی که انتخاب می‌کنند ماهانه از ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان پرداخت می‌کنند که مبلغ بسیار اندکی است. فینوا علاوه بر آموزش و مشاوره، سرمایه‌گذاری هم انجام می‌دهد که متناسب با میزان سرمایه‌گذاری و ارزش استارتاپ، سهام بر می‌دارد.

روایت الجزیره از
به جز فینوا، چندین مرکز شتاب‌دهنده/رشد دیگر در ایران وجود دارند. نوع دولتی آن پردیس نام دارد که در حومه تهران واقع شده است. در ورودی آنجا علامتی به چشم می‌خورد که روی آن نوشته شده: «سیلیکون ولی ایران.»

روایت الجزیره از
بزرگترین نقطه ضعف شاخه اقتصادی جدید ایران “سرمایه گذاری” است. آقای غانم زاده می‌گوید: «در حال حاضر، دو یا سه گروه “سرمایه‌گذار فرشته” در ایران داریم که امیدواریم در طول چند سال آینده تعداد آن‌ها حداقل دو سه برابر شوند.»  – سرمایه‌گذار فرشته (Angel investor) به سرمایه‌گذاری اطلاق می‌شود که سرمایه یک یا چند شرکت نوپا را فراهم می‌کند. بر خلاف یک شریک، سرمایه‌گذار فرشته به ندرت در مدیریت شرکت دخالت می‌کند.

روایت الجزیره از
محمد، 31 ساله، موسس الوین است که در تولید سیستم نظرسنجی اتوماتیک فعال است. محصول آنها به مجموعه‌های خدماتی این امکان را می‌دهد که بتوانند کیفیت خدمات ارائه شده را به سادگی بسنجند. وی می‌گوید: «با درک اهمیت این محصول کار قبلیم را ترک کرده و با کنار گذاشتن بقیه فرصتهای کاری جذابی که در خارج از کشور برایم مهیا بود به ایران برگشتم و این ایده را دنبال کردم.»

روایت الجزیره از
کارکنان Tap30 پیش از استخدام راننده تاکسی آن‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهند. دمیرچی می‌گوید: «از متقاضیان در مورد زندگی‌شان می‌پرسیم و سعی می‌کنیم شخصیت و رویکردشان در قبال مشتریان را بسنجیم. علاوه بر آن، سوابق کیفری‌شان را نیز بررسی می‌کنیم.»

منبع: فرادید

کانال-1-300x74

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد