آیا مایکروسافت در سال ۲۰۱۷ شجاع باقی می ماند؟

به گزارش فناوری فرهنگی، چه می شود وقتی ترس هایتان را کنار می گذارید؟ این سوالیست که باید از مایکروسافت پرسید. شرکتی که بخش زیادی از هزاره سوم را درگیر توسعه محصولاتی و سرویس هایی نه چندان هیجان انگیز بوده است.

مایکروسافتی که برای سال ها آرام گرفته بود و دیگر کسی چندان آن را نوآور نمی دانست، در چند سال اخیر تبدیل به یک شرکت خلاق شده که می تواند در عصر اشباع گجت ها هیجان زده تان کند.

«جِی. پی. گاوندر»، یکی از تحلیلگران موسسه «Forrester» درباره مایکروسافت و وضعیت کنونی اش می گوید: «مایکروسافت بر توسعه و ساخت ابزارهایی تمرکز کرده که رهبری بازار را در دست گرفته و معنای تازه ای به گجت ها بخشیده اند. به نظر می رسد که این راه و رسم را از اپل فرا گرفته باشد.»

مایکروسافتی که تا همین چند سال پیش به شدت متکی به ویندوز بود، اکنون از آن حال و هوا رها گشته و محصولات و سرویس هایی نوآورانه توسعه می دهد. و اگر بخواهیم سال ۲۰۱۶ را ملاکی برای دستاوردهای اهالی ردموند قلمداد کنیم، ۲۰۱۷ می تواند یکی از بهترین سال های مایکروسافت در هزاره سوم باشد.

شرکت مورد بحث بخش زیادی از خیزش ناگهانی اش را مدیون شخصی به نام «ساتیا نادلا» به عنوان مدیر عامل است. وی پیش از دریافت مقام کنونی، در پست هایی کلیدی به شکلی گمنام خدمت کرده و تا فوریه سال ۲۰۱۴ چندان شناخته شده نبود. او اکنون از همین شخصیت مرموز که برای سایرین همانند یک راز باقی مانده، به نفع خود بهره می گیرد. کسی نمی داند چه انتظاری باید از او داشته باشد؛ کدام بخش مایکروسافت را می ستاید و کدام قسمت را حذف می کند.

مایکروسافتِ تحت نظر او موفق شده تا رقابت های کودکانه ای مانند ویندوز در برابر macOS یا نسخه موبایلی آن در مقابل iOS را کنار گذاشته و به فناوری های بزرگ تری فکر کند که می توانند همچون پُلی برای جهش تکنولوژیک بعدی انسان ایفای نقش کنند.

image

در ابتدای سال ۲۰۱۴، در مصاحبه اش با مجله «Vanity Fair» گفت: «در همهمه کنونی آنچه کمیاب است توجه انسان هاست. هر کس بتواند بهترین نرم افزار را بسازد تا انسان ها امور خود را در زمان کمتری انجام داده و وقت بیشتری داشته باشند، برنده است. این هسته اصلی مایکروسافت و روح آن است.»

و مایکروسافت در سال ۲۰۱۶ بیشتر از هر زمان دیگری موفق شد تا «توجه» ها را به سمت خود جلب کند. معرفی گجت ها و خبرهای هیجان آوری مانند عرضه هولولنز، اپلیکیشن Pix، نسخه سه بعدی Paint، ارائه رقیبی برای اسلک موسوم به Teams و البته ارائه محصولی اثرگذار به نام سرفس استودیو و سرفس دایال باعث شد تا مایکروسافت بتواند در سالی که گذشت دوباره خود را به عنوان یک کمپانی نوآور تکنولوژیک به دیگران بشناساند و البته باعث فراموشی شکست در زمینه هایی مانند پوشیدنی ها و موبایل شود.

انتظارش را نداشته باشید که مایکروسافت در سال ۲۰۱۷ راه و روش متفاوتی را در پیش گیرد. این شرکت برای باقی ماندن همین هیجان، مشخصاً دوباره دست به معرفی چند محصول یا سرویس پویا خواهد زد. در ادامه می خواهیم نگاهی داشته باشیم به مایکروسافت در سال ۲۰۱۷.

گسترش برند سرفس

ms118-w700

پس از سال ها اتکا به ویندوز و آفیس، مایکروسافت بالاخره یک برند سخت افزاری ابداع کرده که می تواند به افتخار کند. برای شرکتی که بیشتر تمرکزش بر روی نرم افزار بوده، این یک دستاورد بزرگ است.

اکنون برند سرفس از یک سو اعتبار بیشتری برای مایکروسافت به ارمغان آورده و از طرف دیگر چراغ راهی است برای سایر شرکت هایی که مجوز استفاده از ویندوز را از مایکروسافت خریداری می کنند. این شرکت ها، با نگاهی به دستاوردهای خود مایکروسافت متوجه این موضوع می شوند که برای بقا نیازمند خلاقیت و ارائه محصولاتی با کیفیت تر هستند.

همه چیز با اولین سرفس پرو شروع شد اما در نسل سوم آن بود که بالاخره مایکروسافت لِم سخت افزار سازی را پیدا کرد. سپس سرفس بوک از راه رسید و در نهایت هم سرفس استودیو که حتی توجه اپل را هم به خود جلب کرده است. در سال ۲۰۱۷ نیز مایکروسافت به گسترش برند سرفس هم در زمینه محصولات پرچمدار و هم گجت های ارزان قیمت تر خواهد پرداخت.

ms117-w700

مایکروسافت تا کنون با برند سرفس محصولاتی رده بالا ارائه داده اما تحلیلگران عقیده دارند که این شرکت هنوز به کروم بوک هایی که به سیستم عامل کروم و شرکت گوگل متکی هستند پاسخی نداده. سال آینده، زمان بدی برای داشتن نگاهی به آن سمت و سوی ارزان تر بازار نیست.

محصولی را در رده قیمتی کروم بوک ها (حدود ۳۰۰ دلار) تصور کنید که می تواند به راحتی از ویندوز ۱۰ پشتیبانی رده و به یک سرفس پرو هم شباهت داشته باشد. از سوی دیگر در سال ۲۰۱۷، مایکروسافت سرفس پرو ۵ را معرفی می کند که قابل حمل ترین گجت این شرکت در سال پیش رو خواهد بود.

تحلیلگران اینک باور دارند که نسل بعدی سرفس پرو، به پردازنده نسل هفتم اینتل مجهز است در حالی که درگاه های ارتباطی آن نیز به روز رسانی شده اند. به نظر می رسد که مایکروسافت از ترکیب USB-C و تاندربولت ۳ استقبال خواهد کرد.

بهره گیری از USB-C در کامپیوتر هیبریدی مایکروسافت منجر به باریک تر شدنش می گردد، با این حال باید دید در کنار این پورت کوچک، مایکروسافت اقدام اپل مبنی بر حذف USB-A را تکرار می کند یا خیر.

کورتانایی ارتقا یافته

ms116

مایکروسافت هم به اندازه اپل، گوگل و آمازون در زمینه هوش مصنوعی سرمایه گذاری کرده است. مشکل اینجاست که سرمایه گذاری اهالی ردموند در دستیار دیجیتالی اش چندان مشهود نیست. کورتانا اکنون در ویندوز حضور دارد اما چند درصد از کاربران از آن استفاده می کنند؟ مایکروسافت برای بیشتر دیده شدن کورتانا، حتی آن را در iOS و اندروید قرار داده اما همچنان بیشتر استفاده از این دستیار دیجیتالی، مربوط به کامپیوترهای مجهز به ویندوز ۱۰ است.

با این حال در سال ۲۰۱۷، مایکروسافت احتمالاً می خواهد کورتانا را از قالب کامپیوتری اش خارج کند. در این زمینه تحلیلگران البته نظرات مختلفی دارند. برخی بر این عقیده هستند که تیم سرفس می تواند سخت افزاری یکتا برای این دستیار مجازی خلق کند در حالی که عده ای دیگر باور دارند که مایکروسافت مجوز استفاده از آن را به شرکت های دیگر می دهد تا محصولات خود را ساخته و آنها را به کورتانا تجهیز نمایند.

واقعیت من، واقعیت توست

ms115-w700

جای تعجبی نیست که پروژه Evo (همکاری مایکروسافت و اینتل) در برگیرنده واقعیت ترکیبی است. مایکروسافت با هولولنز به سراغ واقعیت افزوده رفته است. مانند اپل، مایکروسافت هم باور دارد که واقعیت افزوده شانس بیشتری از واقعیت مجازی برای بقا در آینده دارد و احتمالاً می تواند به یک پلتفرم قوی گیمینگ بدل شود. این پلتفرم همچنین می تواند در خانه، محل کار و یا کلاس های آموزشی به شکل های مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

در سال ۲۰۱۷، مایکروسافت با شرکت های بیشتری کار می کند تا هدست های واقعیت افزوده بیشتری را راهی بازار کند؛ هدست هایی که البته قیمتی بالا مانند هولولنز ندارند.

گفتنی است که بیشتر تحلیلگران عقیده دارند نسخه نهایی هولولنز برای مصرف کنندگان در سال ۲۰۱۷ عرضه نمی شود.

فعالیت های مایکروسافت در زمینه موبایل

ms114-w700

اهالی ردموند به فعالیت های موبایلی خود ادامه خواهند داد. به این صورت که سرویس های خود را به شکلی پویاتر در iOS و اندروید جای می دهند. با این حال اگر علاقمند به ویندوز فون بوده اید یا حالا جز اندک افرادی هستید که از ویندوز ۱۰ موبایل بهره می برد، در ۲۰۱۷ منتظر «سرفس فون» نباشید.

خود مایکروسافت هم می داند که بازگشت به دنیای موبایل از نظر سخت افزاری دیگر غیر ممکن است و هرچقدر محصولی که می سازد پیشرفته باشد، در هر صورت کاربران قبلاً پلتفرم های مورد نظر خود را انتخاب کرده اند و بعید به نظر می رسد که تصمیم به عوض کردنش بگیرند.

در بین تحلیلگران، «جِی. پی. گاوندر» می گوید: «هنوز هم شانس آن وجود دارد که مایکروسافت بخواهد یک بار دیگر در بازار موبایل تلاش خود را انجام دهد، ولی شک دارم… تصور می کنم که اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست.»

ویندوز ۱۰

ms113-w700

مشخص نیست که مایکروسافت دقیقاً چه برنامه ای برای آینده ویندوز دارد و آیا باید منتظر یک به روز رسانی کلی و جامع بود یا خیر. با این حال نادلا پیشتر بیان کرده که ویندوز را به عنوان یک سرویس می بیند که به شکل دائم در حال دریافت به روز رسانی های مختلف است، نه نرم افزاری که هر سال یکبار دستخوش تحول جامعی می شود.

چنین اظهار نظرهایی احتمالاً به معنای آن است که اهالی ردموند در سال ۲۰۱۷ هم دست به ارائه نسخه جامعی از ویندوز نزده و خط به روز رسانی پیوسته آن را ادامه می دهند. در میان این به روز رسانی ها، برخی اندکی پر زرق و برق تر هستند و مشخصاً مایکروسافت هم تاکید بیشتری بر آنها خواهد داشت.

در این بین تحلیلگران باور دارند که در سال ۲۰۱۷، بسیاری از کاربرانی که همچنان ویندوز ۷ را رها نکرده اند، نسخه دهم این پلتفرم را جایگزین آن خواهند کرد که البته این خبری خوب برای مایکروسافت است، چرا که این شرکت همچنان اتکای زیادی به درآمدش از ویندوز دارد؛ چه از کاربران عادی و چه از سوی شرکت های سازنده سخت افزار و تولید کنندگان کامپیوترهای شخصی.

تحلیلگران نیز عقیده دارند که مایکروسافت به آن رقم یک میلیارد دستگاه مبتنی بر ویندوز ۱۰ که ساتیا نادلا پیشتر عنوان کرده، نخواهد رسید. نادلا در زمان معرفی ویندوز ۱۰ گفته بود که عقیده دارد مایکروسافت می تواند در بازه زمانی دو الی سه سال پس از انتشار نسخه نهایی ویندوز ۱۰، آن را در یک میلیارد گجت مختلف قرار دهد. (خود نادلا هم در میانه سال ۲۰۱۶ در خصوص این رقم تجدید نظر کرده بود)

تلاش های سازمانی مایکروسافت

مایکروسافت در سال ۲۰۱۷ مجموعه نرم افزاری آفیس را به روز رسانی می کند، اما تمام نگاه ها به یک سه گانه دیگر و ترکیب پویای آنها با هم است: اسکایپ برای کسب و کار، لینکدین و Teams.

ms112-w700

می توان انتظار داشت که کاربران آفیس و Outlook بتوانند به راحتی و در لحظه، اطلاعات و پروفایل افراد در لینکدین را مشاهده کنند. این مسئله احتمالاً در قالب یک ویژگی در اسکایپ تجاری هم جای خواهد گرفت.

در این میان ترکیب Teams با اسکایپ هم به پیشرفت آن و البته غلبه بر «اسلک» کمک می کند و در سال پیش رو، تسلط Slack بر تیم ها را کاهش خواهد داد.

ms111-w700

۲۰۱۷ همچنین سال پروژه Scorpio، کنسول گیمینگ بعدی و قدرتمند مایکروسافت است. اهالی ردموند البته در سال ۲۰۱۶ اکس باکس One S را ارائه دادند که هم از HDR پشتیبانی می کند وهم رزولوشن 4K. به همین دلیل پروژه Scorpio در پایان سال ۲۰۱۷ ارائه می شود که البته احتمال ضعیفی مبنی بر از راه رسیدنش در ابتدای سال ۲۰۱۸ نیز وجود دارد.

تصمیمات مایکروسافت در دو سال اخیر با تکیه بر «شجاعت» همراه بوده و همین بی پروایی باعث دگرشی چنین بزرگ در ساختار عظیم ترین شرکت نرم افزاری جهان شده است. مایکروسافت نباید شجاعتش را در سال ۲۰۱۷ از دست دهد، چرا که همین رویکرد سبب گشته تا اشتیاق برای توسعه در محصولات و نوآوری هایش مشهود باشد.

منبع: دیجیاتو

کانال-1-300x74

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد