به گزارش فناوری فرهنگی، مراسم پایانی هجدهمین جشنواره نمایشهای آئینی و سنتی با حضور احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران، حجتالاسلام مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی، داوود فتحعلیبیگی دبیر جشنواره ، ارمغان بهداروند مدیر انجمن هنرهای نمایشی ایران هنرمندانی بسیاری برگزار شد.
به گزارش ایران تئاتر، آیین اختتامیه هجدهمین جشنواره نمایشهای آئینی و سنتی در محوطه بیرونی تالار وحدت در حالی آغاز شد که برخلاف مراسمهای معمول پیش از شروع رسمی برنامه از میهمانان و حاضران در مراسم با انواع نوشیدنی و میوه که بر چرخهای طوافی آماده شده بود، پذیرانی شد.
پس از پذیرایی آغازین، مراسم اختتامیه هجدهمین جشنواره نمایشهای آئینی و سنتی با اجرای رضا رفیع مجری و شاعر طناز و شناخته شده کشورمان با قرائت قرآن و سرود ملی به صورت رسمی آغاز شد.
داوود فتحعلی بیگی هنرمند پیشکسوت و دبیر هجدهمین جشنواره نمایشهای آئیینی سنتی نخستین بعنوان نخستین سخنران با چاشنی شوخیهای سیاهباز حاضر با بازی مهدی صفارینژاد در مراسم روی سن حاضر شد. او در سخنان کوتاهی با اشاره به اهمیت نمایشهای آئینی سنتی و تاکید بر اینکه تمام بچههای ایرانی باید نقالی را از کودکی بیاموزند، به تشریح روند برگزاری این جشنواره از آغاز تا امروز پرداخت.
داوود فتحعلی بیگی در ادامه گفت: در اولین دوره از برگزاری این جشنواره حدود ۱۱ نمایش از شهرستانهای مختلف حضور داشتند و از دوره دوم یک شاخه تنومند به نام تعزیه به این نهال افزوده شد. از دوره چهارم جشنواره رقابتی شد و از دوره هفتم نیز شاهد اضافه شدن بخش پژوهشی به این رویداد بودیم که البته در حد ۳-۴ سخنرانی بیشتر نبود.
او افزود: از دوره نهم خیمه شب بازی و نقالی هم به جشنواره اضافه شد و در دوره یازدهم نیز شاهد اضافه شدن بخش قهوه خانه و بخش ویژه بودیم. در دوره دوازدهم نقل موسیقایی و بخش بین الملل به جشنواره اضافه شده است و از همین دوره بخش انتشارات نیز وارد جشنواره شد.
دبیر جشنواره متذکر شد: در بخش پانزدهم شاهد افزوده شدن پاتوق کودک بودیم که به ثمر نشستنش را که در همین دوره هجدهم با بخش جوانه های نمایش ایرانی شاهد بودیم. مطمئنا برای دوره بعد این بخش تقاضاهای زیادی خواهد داشت. من معتقدم همه فرزندان ما باید نقالی یاد بگیرند نه اینکه نقال شوند بلکه به این دلیل که با فرهنگ و سنت ایرانی آشنا شده و به اعتماد به نفسشان نیز افزوده شود.
اجرای تعزیه به یاد شهد مدافع حرم محسن حججی توسط گروه تعزیه دریای ولایت به سرپرستی مهدی دریایی و پخش کلیپی با صدای شهید محسن حججی و بیانات مقام مغظم رهبری بخش بعدی این مراسم بود.
بخش بعدی این مراسم با کارگردانی اتابک نادری به پخش کلیپ یادمان هنرمندان نمایشهای آئینی سنتی و اجرای قطعه نمایشی سیاه بازی و پخش گزارش تصویری مراسم افتتاحیه هجدهمین جشنواره نمایشهای آئینی و سنتی در بیمارستان محک اختصاص داشت.
در ادامه این برنامه مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی به دعوت مجری برنامه پشت تریبون فرار گرفت.
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی در آیین پایانی جشنواره نمایش های آیینی و سنتی گفت: جشنواره نمایش های آیینی و سنتی متنوع ترین رویداد نمایشی کشور است.
مهدی شفیعی افزود: تنوع این رویداد به معنای تلاش برای فربه کردن تیم اجرایی نیست بلکه به تنوع آیین و رسوم کشورمان بر می گردد.
او با اشاره به اینکه این تنوع فرهنگی در جهانی که تمایل به یکسان سازی روز به روز پررنگ تر می شود، یک فرصت بسیار ویژه است، تصریح کرد: بهره گیری از آئین و سنن و نمایشهای برگرفته از آنها نه فقط یک انتخاب بلکه یک فرصت است لذا از تمام سازمانهای دولتی و غیر دولتی برای استفاده از ظرفیت خود در جهت توسعه آیین های نمایشی دعوت می کنم.
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی در ادامه سخنان خود به اضافه شدن بخش جوانه های نمایش ایرانی اشاره کرد و گفت: این بخش محل شناسایی استعدادهاست و صمیمیانه قدردانی خود را نثار خانواده هایی می کنم که فرزندان خود را به این حوزه رهنمون شده اند.شفعی گسترش گردشگری در سالهای اخیر را فرصتی کمیاب برای هنرمندان حوزه های هنرهای نمایش عنوان و تصریح کرد: تعزیه و هنر نقالی و سیاه بازی به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده اند و وجود اماکنی برای اجرای این دو گونه نمایشی از ضروریات است.
شفیعی با تاکید بر اینکه شهر تهران به یک تکیه شهری نیاز دارد، ادامه داد: امیدوارم با حمایت شهردار محترم و اعضای محترم شورای شهر تهران در آینده نزدیک شاهد افتتاح این اماکن باشیم.
مهدی شفیعی در پایان خاطر نشان کرد: حضور جناب آقای مسجد جامعی نه به عنوان یک عضو شورای شهر که به عنوان یک همراه همیشگی فرهنگ و هنر کشورمان و همینطور حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای مازنی نماینده محترم مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در این مراسم را خیر مقدم میگویم و از ایشان برای توجه به تئاتر در هر جایگاهی که بودهاند سپاسگزاری میکنم.
بخش بعدی مراسم که به بزرگداشتها اختصاص داشت با حضور احمد مسجدجامعی، داریوش اسدزاده، اصغر همت، خسرو طالبزاده، علیرضا تابش و مهدی شفیعی از هنرمندان پیشکسوت نمایشهای آیینی و سنتی از جمله علی قویدل، مظفر قرباننژاد، غلام بابوته، علی فتحعلی، تقی نبئی و مهدی چایانی تقدیر و هدیه نقدی به آنها اهدا شد.
در ادامه این مراسم احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران طی سخنانی متذکر شد: در زمانی که داوود فتحعلی بیگی این جشنواره را آغاز کرد آقای علی منتظری مدیر مرکز هنرهای نمایشی بود. این میزان از استقبال در آن زمان وجود نداشت و فعالان این حوزه سن و سال بالایی داشتند و کارها نیز از تنوع برخوردار نبود. در مقطعی که قرار شد نمایشها در مجامع بینالمللی اجرا شوند، نگران آن بودیم که خارجیها با این آثار ارتباط برقرار نکنند و هنر ایران به شکل درست معرفی نشود. اما برعکس شد و آنها از نمایشها بسیار استقبال کردند.
او با یادآوری خاطرهای از معینالبکا هاشم فیاض و برنامههای که در دوران مدیریتش در وزرات ارشاد و به ویژه خارج از کشور برگزار شد، یادآور کرد: راز ماندگاری این آثار در فرهنگ ما به ویژه در بین جوانان این است این آثار روایت زندگی را به صورت چهره به چهره و بداهه به نمایش میگذارد و از تمام ظرفیتهای تاریخی، اجتماعی، محلی، گویشی و… استفاده میکند و به نوعی تاریخ و فرهنگ ایران را روایت میکند.
مسجد جامعی درباره اختصاص مکانی به منظور اجرای نمایشهای آئینی و سنتی تصریح کرد: سالهای گذشته پیشنهاد زمینی که در کنار تئاتر شهر قرار دارد را برای تبدیل به “تکیه شهر” که مانند تکیه دولت باشد، را مطرح کردم و حتی نقشههای مربوط به آن هنوز در فرهنگستان هنر موجود است. در نهایت برای آن فضا کاربری دیگری در نظر گرفته شد، اما امیدوارم در دوره جدید مدیریت شهری شاهد گسترش بیشتر فرهنگ و هنر در شهر باشیم.
پس از سخنان احمد مسجدجامعی اجرای نقالی توسط هنرمند خردسال آندیا حیدری و اجرای رقص محلی توسط گروهی از نوجوانان آذری با عنوان گروه آیلان از دیگر بخشهای این مراسم بود.
قرائت بیانیه کانونهای نمایشی توسط محمدحسین ناصربخت، دیگر بخش مراسم بود .
بخش پایانی مراسم اختصاص به برگزیدگان و تقدیر از هنرمندان نمایش های آئینی و سنتی داشت.
حسین تفنگدار برای نگارش نمایشنامه “راز نقل آخر”، عسل عصری ملکی برای نگارش نمایشنامه “چهل گی”، علی عزیزی برای نگارش مجلس شبیه “کین ایرج” قدردانی شدند.اسماء رنجبری نقال کودک از تبریز، آندیا حیدری نقال خردسال از کرمانشاه به عنوان کوچکترین نقال بخش جوانههای نمایش ایرانی، حسین ربیعی برگزیده بخش خیمه شب بازی برای استمرار و تلاش در حوزه نمایش خیمهشببازی و گروه شبیهخوانی دریای ولایت نیز به سرپرستی مهدی دریایی برای توجه به نسخ نادر تعزیه، برگزیدگان کانون تخصصی نمایشهای آئینی و سنتی شدند.
همچنین جایزه ویژه علی نصیریان به گلاب آدینه برای اشاعه نمایش ایرانی اهدا شد که نورا هاشمی دختر او به نمایندگی از او این جایزه را دریافت کرد.
در ادامه مراسم حسین جمالی برای تلاش پیگیر در تولید نمایشهای خلاقه و حضور در ادوار مختلف جشنواره، وحید شاهینی برای حضور مستمر در نقش سیاه نمایشهای شادیآور، علی جباری برای حضور مستمر در عرصه موسیقی نمایشهای شادیآور سنتی، شاهین علایینژاد به جهت بازی در نمایشهای شادی آور و وحید نفر برای تلاش مستمر و حضور در نمایشهای مختلف آئینی و سنتی تقدیر و قدردانی شدند.
این مراسم با استقبال هنرمندان و علاقمندان روبرو شد. حجت الاسلام مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ،احمد مسجد جامعی ، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، ارمغان بهداروند مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران، اصغر همت مدیرعامل خانه تئاتر، حجتالاسلام بهداروند عضو شورای نظارت، پیمان شریعتی ،محمدحسین ناصر بخت،قادر آشنا، هوشنگ توکلی ، بهزاد فراهانی، هادی مرزبان، عطاءالله کوپال، عبدالرضا اکبری، خسرو احمدی، قاسم زارع ، فرزانه نشاط خواه، فرزانه کابلی، جواد انصافی، اردشیر صالحپور، داریوش اسدزاده، جمشید جهانزاده،اردشیر صالح پور، جلال تجنگی،کیوان نخعی، علی اکبر عبدالعلی زاده ، وحید لک ، مهدی حاجیان ،سید علی صدوقی تدین ، داوود داداشی، مریم معترف و… از جمله هنرمندان و چهرههای حاضر در این مراسم بودند.
منبع: ایران تئاتر