این بار با استفاده از بازیهای رایانه ای، تاریخ انقلاب ما را هدف قرار دادهاند.
برای این کار، نوید خوانساری، کارگردان سینمایی بازیهای GTA و Max Payne، انتخاب شده است. این بازی به طور کامل به وقایع و حوادث پایتخت ایران، تهران، در سال های 1979 میلادی می پردازد و حتی اسم آن نیز ” انقلاب 1979“ است. موضوع بازی کاملا مربوط به حوادث سرنگونی شاه و انقلاب میباشد. این بازی دارای داستان چند مسیره است به گونه ای که بازیکن در حین بازی و با توجه به تصمیمات خود مسیر پیشرفت داستان را مشخص میکند.
در بخشهایی از مصاحبه نوید خوانساری با گاردین و نیویورکر آمده است:
«من میخواهم مردم احساس شور و شوق، و عشق بودن در یک انقلاب را از نزدیک حس کنند، انقلابی که میتواند یک تغییر ایجاد کند.»
نوید خوانساری در سن 10 سالگی و سه ماه پس از انقلاب اسلامی از ایران به همراه خانواده به کانادا مهاجرت کرده است، تنها خاطرات وی از انقلاب حضور در تظاهراتها به همراه پدر بزرگش است.
«من دیدگاه واقع بینانه ای از آنچه در آن زمان و مکان اتفاق می افتاد ندارم. برای من به عنوان یک پسر 10 ساله دیدن ماشینهای نظامی در خیابان، دیدن خیل عظیم مردم در محله و منطقه و تظاهراتهای انبوه جذاب و جالب توجه بود»
در 45 ثانیه اول بازی، بازیکنان با تاریخ مختصر انقلاب آشنا میشوند. بازی حول یک شخصیت اصلی به نام « رضا » میگردد. رضا یک عکاس خبری جوان است که در روزهای پر سر و صدای انقلاب ایران زندگی میکند، هنگامی که حکومت پهلوی سرنگون شد و جمهوری اسلامی جایگزین آن گردید. در حالی که رضا نه انگیزه سیاسی دارد و نه انگیزه دینی، با الهام گرفتن از ایده « تغییر » و خشم از مرگ وحشیانه پسر عموی خود به انقلاب میپیوندد و در نهایت به یک بازیکن کلیدی در موفقیت انقلاب تبدیل میشود. طرح توسعه بازی بر اساس بحرانهای گروگان گیری و روزهای اولیه خشن و مضطرب رژیم جدید است، زمانی که به رضا توسط انقلاب و بهترین دوست او خیانت می شود.
در این بازی تیر اندازی اول شخص وجود ندارد و با توجه به رزومه کاری خوانساری در GTA و Max Payne این امر بسیار عجیب است اما طبق گفته وی در این بازی اگر بازیکن در جایی با شلیک دشمن مواجه شد به جای مقابله باید فرار کند که این فرارها بخشی از بازی است. « به نظر من همین موارد میتواند همان احساس هیجان و معلق بودن را که بازیکن در بازیهای تیراندازی تجربه میکند القا نماید.»
با توجه به اجازه انتخاب عکس العمل، جواب ها و رفتار رضا در حین بازی و کات سین های بازی، بازیکن می تواند بازی را به حالت های مختلفی پیش ببرد. بازیکنان همچنین میتوانند به نوارهای صدای امام خمینی گوش کرده و آنها را جمع آوری نمایند و یا از اتفاقات انقلاب عکس بگیرند و صدای هنرمندان ایرانی آمریکایی نوید نگهبان و فرشاد فرجات را بشنوند.
خوانساری در مصاحبه خود با سی ان ان (CNN) بازی 1979 را یک بازی ”دنیای باز“ قلمداد میکند. وی ادامه میدهد: «شما در این بازی انتخاب خوبی و بدی را در دست خود دارید. شما میتوانید تصمیم بگیرید که در جبهه خوبی مبارزه کنید یا در جبهه شر و رفتار شما در این جبههها شخصیت شما را می سازد. در واقع شما در یک حادثه واقعی و تاریخی هستید و باید زندگی واقعی خود و تقابل خود را با اتفاقات واقعی به سرانجام برسانید.»
« در نسل جدید به خصوص در غرب و سایر کشورهای دنیا ایران را به عنوان جایی میشناسند که زنان آن محجبه و مردان آن ملا هستند. من برای تغییر این دیدگاه و دیدن سالهای دهه 70 میلادی توسط مردم جهان این بازی را تولید کردم. »
خوانساری در مصاحبه خود با شبکه VOA گفت:
«و آخرین فصل باز بازی میتونی یا رضا باشی یا حسن و هر دوتاشون رو میتونی بازی بکنی و این سال 1981 تا 1982 هست در تهران. این داستانی که من دارم مینویسم که درباره یه وقت واقعی در تاریخ ایران بود اون هالیوود هپی اندینگ رو داره؟ من خودم فکر نمیکنم. من فکر میکنم که تاریک ترین روزها در ایران بعد از انقلاب اومد.»
این اظهارنظرها در خصوص معماری ”دنیای باز“ در حالی است که در مورد بازی GTA نیز چنین ادعایی میشد. ولی بعد از ساخت بازی معلوم شد که منظور از ”دنیای باز“، دنیای ”اباحهگر“ بوده است که در آن هر کاری مباح دانسته میشود. در ظاهر گفته میشود که انتخاب ”خوب“ و ”بد“ را به بازیکن واگذار کردهایم، ولی در واقع ”خوب“ و ”بد“ جایی در بازی GTA ندارند، چراکه اثری از ”اخلاق“ در آن مشاهده نمیشود. این بازی به گونهای طراحی شده است که آزار و اذیت مردم و نوامیس آنها باید با سرعت و بدون هیچ ابایی انجام شود.
نکته قابل تأمل، طرز تفکر خوانساری و پیامهایی است که میخواهد از طریق این بازی به مخاطب منتقل کند. برخی از این پیامها به شرح زیر است:
- تحت تاثیر جو بودن انقلابیون و اینکه هدف محکمی برای انقلاب خود نداشتند
- تبدیل تدریجی انقلابیون به ضد انقلاب به خاطر اقدامات دولتهای پس از انقلاب
- بیحجاب بودن انقلابیون زن پیش از انقلاب و ستم شدن به آنها پس از انقلاب
- موجه بودن برخی اقدامات گروهک مجاهدین، قبل و بعد از انقلاب
- مطرح نبودن اسلامیت انقلاب، قبل از وقوع آن و مصادره انقلاب توسط اسلامگرایان
- سیاه بودن دوران پس از انقلاب و پشیمانی مردم از انقلاب
در حالی بازی 1979 قرار است فردا (6 آپریل 2016 ، 16 فروردین 1395) از طریق شبکه توزیع دیجیتال Steam روانه بازار شود؛ که باید دقت کرد که بسیاری از بازیکنان این بازی بعد از دهه 80 و اوایل آن به دنیا آمده اند و اطلاع دقیقی از انقلاب ایران ندارند. آنها ممکن است هر چیزی که در مورد ایران و حوادث آن گفته شود را باور کنند!! باید منتظر شد تا ببینیم مسئولین ما در مقابل این بازی چه اقدامی خواهند کرد و چه راهکاری پیش خواهند گرفت.
**نویسندگان:مصطفی ذاکری نسب
منابع:
- http://inkstories.com/1979RevolutionGame/
- https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=459274248
- http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/13/iran-1979-revolution-video-game-kickstarter
- http://www.newyorker.com/tech/elements/a-truly-revolutionary-video-game
- http://www.sundance.org/projects/1979-revolution-game
به نظرم جای تحلیل بازی های ساخته شده غرب بشینید ره کار ارائه بدید دوستان
برادر از توی همین تحلیلها راهکارها بدست میاد
سلام
به نظرم محمد راست میگه ولی خب این تحلیل و این بازی کمی جنبه هشداری و اعلام خطر هم داره واسه کشور که از انقلابش دارن واسه زدنش اینطوری استفاده می کنن اون وقت ما…
تشکر
like
ممنون
البته خب باید در نظر داشت که مخاطب های این بازی ما ایرانی ها نیستم و این برای خارجی هاست لذا شما از این زاویه نگاه کن افسانه خانم که ما چی بسازیم که روی ما ایرانی ها اثر بگذاره:)
بازی برای همه است و بنظرم از این نوع بازیها در ایران استقبال بیشتری میشه اتفاقا
جمع کنید بابا
افسانه تو رو چه به استدلالا ///
چقدر فکر کردی که به این نکته رسیدی ؟؟ ها؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
albate be nazare man afsane dorost migeh
مشکل ما اینه که این صنعت خیلی بدبخته و بی صاحاب هیچ کس هم نیست بیاد از ما شرکت های بازی سازی حمایت کنه
خدا شاهده ما تو شرکتمون بچه هایی رو داریم که هم از نظر تولید شخصیت و هم از نظر فنی خیلی قوی تر از این سعید خانساریه که میتونن بترکونن اما کو حمایت!! کو حمایت
ببین داداش نم نمی دونم شما از کدوم شرکتید و کجایید ولی همیشه فقط بلدید بگید کو حمایت؟
بابا این همه آدم واسه مملکت نه تنها حمایت نشددن بلکه طرد هم شدن ولی رفتن و کار کردن مثل شهید احمدی روشن که دوستش میگفت تو مصاحبه انرژی اتمی به خاطر نوع افکارش ردش کردن!!! حالا فهمیدی تو که دیگه از احمدی روشن خفن تر نیستی عزیز
پس بچسب به کارت و توکل فقط به خدا باشه نزار حرف رهبرت زمین بمونه که تو عید گفتند: جوانان به همان کارهای خودجوش فرهنگی خودتان ادامه بدهید.
بنظرم حمایت هم مهمه و نمیشه اینطوری دید که مسیولین هیچ کاری نکنند و جوونها خودشون خودجوش فقط کار کنند؟!! البته باید جونهای ما هم همه کارها رو به دوش مسیولین نندازند.
الان که این بازی تولید شده بنظرتون وظیفه مسیولین و جوونای ما چیه ؟
ای سعید خوانساری… تو که تا چند وقت پیش … لا االه الا ا…
بابا اینا فقط بلدن از مملکت برن و آسیب بزنن و عقده هاشون رو خالی کنن
واییییییییییی
این مطلب بیشتر از جنبه هشدار دهندگی حائز اهمیته
ا
ینکه ما و بازی سازای این مملکت وقتی موضوعی به مهمی انقلاب داریم براش بازی نمیسازیم و هیچ بازی سازی رو برای تولید چنین بازی ای حمایت نمیکنیم طبیعی است که دشمن از این موقعیت استفاده میکند و اتفاقات تاریخی ما را به نحوی که خودش میخواهد روایت می کند
مطمئنا اگر بازی سازی ایرانی بازی ای برای انقلاب با استاندارهای بین المللی میساخت این موضوع سوخته بود خوانساری به سراغش نمیرفت
مقابله ما با بازی ها کاملا به صورت تدافعی است صبر میکنیم امریکا بازی ای تولید کند بعد ما میگیم چی کار کنیم تو ایران کسی بازی نکنه مثل اتفاقی که برای بازی بتلفیلد 3 افتاد و به دلیل حمله به تهران بنیاد فروش فیزیکیش رو ممنوع کرد و سایتهایی که برای دانلود گذاشته بودن فیلتر میشدن اما کدوم بازیکن حرفه ای هست که بتلفیلد 3 رو بازی نکرده باشه ؟؟؟
به نظر من اگر با همین فرمون پیش بریم باید منتظر ساخته شدن بازی هایی در مورد دفاع مقدس و اتفاقات 88 و طوفان طبس و … از طرف امریکایی ها باشیم
به امید روزی که وضع صنعت گیم ایران از اینی که هست بهتر بشه
ببین این حرفی که میزنی به خاطر توطئه توهمه می فهمی
یه مشت عقده ای مثل شما هستن که نمیذارن ایران جهانی بشه و پیشرفت کنه
نمیدونم عقده ای بودن و توطئه توهم رو از کجای حرفهای من فهمیدی ؟!!
اتفاقا آدمهایی امثال من دلسوز ایران و جهانی شدن ایران با نگاه مثبت هستند
به نظر شما جهانی شدن با چه نمادی و نمایشی خوبه ؟ اینکه بخشی از تاریخ ایران رو به گونه ای به همه دنیا نشون بدن که انقلاب ایران توسط یه سری آدم جو زده اتفاق افتاد که فقط دنبال تغییر بودن و بعد اسلام گراها صاحبش شدن ؟؟؟
برادر من، من میگم که ایران باید جهانی بشه، بازی ایرانی با تاریخ و ادبیات غنی ای که داریم میتونه جذابیت بسیار بالایی برای تمام مردم دنیا داشته باشه اما بازی ای که ما خودمون بسازیم چیزی که حقیقت باشه نه چیزی که به دروغ و با یک نگاه منفی ما رو جهانی کنه !!!
اتفاقا مطلب Big Player خیلی منطقی هست. یعنی اگه ما بی لیاقت و ناتوان باشیم که بیایند و هر طوری خواستند با ما برخورد کنند و همه چیز مارو تحریف کنند ما جهانی میشیم!!!
بنظرم خوب نیست کسیکه سطح افق دیدش تا نوک دماغشه نظر بده آقای عشق گیم …
این مطلب رو توی سایت تاریخ دیجیتال منتشر کردم:
http://tarikhdigital.ir/blog/1008