به گزارش فناوری فرهنگی،وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، به تبلیغات منفی علیه دولت تدبیر و امید در چاپ کتاب اشاره کرد و گفت: برخلاف برخی تبلیغات، تعداد عنوانهای کتاب چاپ شده در هر سال نسبت به سالهای پیش از آن، افزایش تصاعدی دارد.
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هفته گذشته در آیین اختتامیه سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و سومین دوره جایزه جهانی کتاب سال که با حضور دکتر حسن روحانی رئییس جمهوری برگزار شد افزود: این موضوع در حالی است که شمارگان کتاب به شدت در حال کاهش است و هنوز برخی مشکلات صنعت نشر نیز پابرجاست.
وی اظهار کرد: کتاب سال جمهوری اسلامی درخت پُرباری است که در بستر صنعت نشر بالیده و اینک در سی و سومین سال خود با متانت و به دور از هیاهوی معمول دیگر رویدادهای فرهنگی هنری، به معرفی آثار شاخص و پدیدآورندگان مولف و خوش ذوق میپردازد. افزوده شدن جایزه جهانی کتاب سال در بیست و دو دوره گذشته، این رویداد را به عنوان رویدادی بینالمللی مطرح کرده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: یکی از نقاط ضعف صنعت نشر و فرهنگ مطالعه در ایران، کمبود یا معرفی نشدن آثار فاخر و خوب است. جایزه کتاب سال، مرجع قابل اتکایی برای انتخاب و استفاده از آثار برتر در رشتههای مختلف است و میتواند مخاطب کتابخوان و مأنوس به کتاب را به سوی بهترین آثار و پدیدآورندگان رهنمون کند.
جنتی افزود: بر کسی پوشیده نیست که به برکت انقلاب اسلامی، که این روزها در آستانه سی و هفتمین سالگرد پیروزی آن قرار داریم، تحولی شگرف در همه ابعاد فرهنگی کشور پدید آمد و صنعت نشر کتاب نیز از این قاعده مستثنا نبود.
به گفته وی با این جهش فرهنگی هر سال به تعداد عناوین کتابهای چاپ شده افزوده شد و این افزایش، گوی رقابت را از افزایش کیفی و محتوایی تولید کتاب رُبود. جای بسی خوشوقتی است که اعلام کنم امسال تعداد عناوین کتابهای منتشر شده از ابتدای انقلاب اسلامی در سال 57 تاکنون از مرز یک میلیون جلد فراتر رفت و همزمان با هفته کتاب در سال جاری «جشن یک میلیون جلد کتاب» برگزار شد و همه اهل فرهنگ را خوشحال کرد.
عضو کابینه دولت یازدهم با بیان اینکه در دولت تدبیر و امید نیز بر خلاف برخی تبلیغات، تعداد عناوین کتاب چاپ شده در هر سال نسبت به سالهای پیش از آن، افزایش تصاعدی دارد، اظهار داشت: این در حالی است که شمارگان کتاب به شدت در حال کاهش است و هنوز برخی مشکلات صنعت نشر پابرجاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امروز نه تنها ناشران و نویسندگان بلکه توزیع کنندگان و فروشندگان کتاب نیز دچار مشکلات فراوانی هستند و برخی از کتابفروشیها در آستانه ورشکستگی قرار گرفتهاند.
جنتی خاطرنشان کرد: امسال برای نخستین بار یارانه مصرف کننده را به سمت کتابفروشیها سوق دادیم تا گوشهای از مشکلات صنف نجیب کتابفروش مرتفع شود.
وی افزود: همچنین طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» با مشارکت کتابفروشان و به همین منظور در هفته کتاب آغاز شد و در دهه فجر نیز ادامه یافت و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت و در آستانه نوروز هم با نام طرح عیدانه پیگیری خواهد شد.
جنتی اضافه کرد: این طرح یکی از طرحهای خوب و انگیزه بخش برای اختصاص بخشی از هزینههای خانوادهها به کتاب و مطالعه است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه یکی از گامهای اساسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را، فعال ساختن حوزه اقتصاد فرهنگ و مشارکت جدی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بخش عنوان کرد و گفت: واگذاری فعالیتهای مختلف اجرایی به بخش خصوصی و انجمنها و اتحادیههای صنفی از دیگر اقدامات برای کاهش تصدی دولت در بخش فرهنگ است.
به گفته وی، برخی از فرایندهای برگزاری نمایشگاه کتاب در سال گذشته به اتحادیههای صنفی واگذار و در دورههای آتی نیز این نقش افزون تر خواهد شد.
واگذاری صدور مجوز نشر و انتشارکتاب به استانها
جنتی افزود: با برنامه ریزیهای انجام شده در آیندهای نزدیک صدور مجوز نشر و صدور مجوز انتشار کتاب به استانها واگذار خواهد شد. این فرآیند در حال حاضر در 5 استان نهایی شده است. همه این فعالیتها برای تسهیل و کوتاه کردن روند چاپ کتاب و آسایش و رفاه ناشران و پدیدآورندگانِ گرانقدر انجام شده است.
راه اندازی سامانه شناسایی اهل قلم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با راه اندازی سامانه شناسایی اهل قلم، علاوه بر آنکه بانک اطلاعات جامع و دقیقی از اهل قلم پدید آمد بلکه مسائل رفاهی، حقوقی و بیمه این قشر فرهیخته نیز مورد توجه قرار گرفت و این روند همچنان ادامه دارد.
انتخاب پایتخت کتاب و جشنواره تقدیر از فعالان و مروجان فرهنگ مطالعه
جنتی همچنین گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال گذشته و به منظور هم افزایی ظرفیتهای دولت و ملت در بخش کتاب و ترویج فرهنگ مطالعه، اقدام به برگزاری جشنواره روستاها و شهرهای دوستدار کتاب، انتخاب پایتخت کتاب و جشنواره تقدیر از فعالان و مروجان فرهنگ مطالعه و کتاب کرده است.
برگزاری جشنواره کتاب مجازی
وی افزود: با توجه به همه گیر شدن کاربرد فضای مجازی در همه جهان، حوزه نشر نیز از این موضوع غافل نبوده است چراکه امسال از ظرفیتهای فضای مجازی برای فعالیتهای فرهنگی حوزه کتاب و نشر بیشتر استفاده شد.
جنتی گفت: برگزاری جشنواره کتاب مجازی در هفته کتاب یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی در این حوزه بود که با استقبال خیلی خوبی رو به رو شد و به توسعه کتاب در فضای مجازی کمک کرد و البته مشکلات و موانع حضور کتاب در فضای مجازی و چالشهای جدید در این حوزه را بیش از پیش مشخص کرد.
به گفته وی، امسال برای نخستین بار، فراخوان ثبت نام و داوری کتاب سال جمهوری اسلامی از طریق شبکه فضای مجازی انجام پذیرفت و گام مهم دیگری برای مکانیزه شدن فرآیند رویدادهای فرهنگی برداشته شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود به موضوع جایزه جهانی کتاب سال هم اشاره کرد و گفت: جایزه کتاب سال جایزهای معتبر و صاحبِ نام در تقویم رویدادهای فرهنگی داخلی و خارجی است.
جنتی ادامه داد: در طول این سالها بسیاری از ناشرانِ بزرگ بینالمللی و پدیدآورندگان شهیر خارجی در دو رشته ایرانشناسی و اسلام شناسی به عنوان برگزیده با این رویداد فرهنگی همکاری داشتهاند.
به گفته وی در جایزه کتاب سال فقط کتابهای چاپ اول سال قبل داوری میشوند و پس از سه مرحله داوری، انتخاب نهایی صورت میگیرد. از این منظر ساز و کاری دقیق و کارشناسی برای انتخاب کتابهای برتر پیش بینی شده است و در این فرآیند از کارشناسان و داوران خبره در هر رشته بهره گرفته میشود.
جایزه کتاب سال مهمترین ساز و کار سنجش علمی کتابها
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد که جایزه کتاب سال را میتوان مهمترین ساز و کار سنجش علمی کتابهای منتشر شده در کشور دانست. کتابهایی که در فرآیند داوری این برنامه، حائز امتیاز و رتبه میشوند از نظر محتوا و ارزش جزو کتابهای برجسته و شاخص هستند.
جنتی گفت: بنابراین جایزه کتاب سال به نوعی شاخص تعیین کتابهای برتر چاپ نخست در هر سال است.
به گفته وی بر این اساس، میتوان کتابهایی را که در مرحله نخست داوری کتاب سال برگزیده میشوند در جرگه کتابهای برتر که از نظر محتوا و روش علمی برجسته و ارزشمندند به شمار آورد؛ هر چند ممکن است از دو مرحله نهایی باز بمانند. چنین کتابهایی مصداق بارز کتاب به عنوان محمل دانش تلقی میشوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد که با بررسی و مقایسه نسبت کتابهای برتر به کتابهای چاپ اول، میتوان تعداد کتابهای کیفی را به دست آورد. این مقایسه نشان میدهد هر چند هر سال تعداد کتابهای چاپ اول افزایش یافته است اما در طول یک دهه گذشته نسبت تولید کتابهای خوب و برتر به کل تولید کتاب کاهش یافته است؛ به عبارت دیگر، در انتشار کتاب به لحاظ کمی رشد خوبی داشتهایم اما به لحاظ کیفی هنوز راه طولانی در پیش داریم؛ موضوعی که نیاز به آسیب شناسی و ارزیابی دقیق و انتخاب راهکارهای موثر دارد
جنتی اظهار داشت: همکاران من در معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد نسبت به این موضوع و چاره اندیشی برای حل آن همواره اهتمام داشتهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همه پدیدآورندگان و ناشرانی که آثار آنان جزو منتخبان این جایزه قرار گرفته است تبریک گفت.
عضو کابینه دولت یازدهم همچنین از رئیس جمهوری حجت الاسلام دکتر حسن روحانی که دعوت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای حضور در این مراسم پذیرفتند صمیمانه تشکر کرد
منبع: اقتصادخلاق