به گزارش فناوری فرهنگی،وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد که به اعتقاد من نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران موتور محرکه صنعت چاپ و نشر در ایران است و باید هر دوره بیش از دورههای پیشین تقویت شود و ارتقا یابد.
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گشایش بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: این نمایشگاه نسبت به دورههای پیش از آن رویکردهای جدید و بدیعی همراه دارد.
علی جنتی روز سه شنبه در این آیین که با حضور حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در شهرآفتاب در حال برگزاری است با تبریک آغاز بزرگترین رویداد فرهنگی کشور ابراز امیدواری کرد نمایشگاه بیستونهم پربارتر از همیشه، ارزشهای ماندگاری بر جای نهد و با نظم و زیبایی برگزار شود و میزبان خوبی برای همگان باشد.
عضو کابینه دولت یازدهم همچنین گفت: خوشحالم که بار دیگر و در آغاز جشن بزرگ کتاب ایران میزبان رئیس جمهوری محترم، حجتالاسلام و المسلمین دکتر روحانی هستیم.
جنتی در ادامه با اشاره به فرازی از سخنان رهبر معظم انقلاب که فرمودند: نمایشگاه کتاب، یکی از پدیدههای بسیار خوب و شیرین و پرفایده جمهوری اسلامی است. در گذشته، ما چنین چیزهایی را به یاد نداریم و سابقه نداشت. اینگونه نمایشگاهها، میدانی است برای عرضه بهترین و تازهترین عناوین کتاب در متنوعترین موضوعات… بهخصوص که این نمایشگاه، بینالمللی است.
وی افزود:مهمترین تغییر نمایشگاه امسال نسبت به دورههای پیشین، برگزاری این رویداد مهم در مکان و فضایی جدید است. انتقال محل نمایشگاه از مصلای تهران به شهر آفتاب ـ آن هم پس از ٩ دوره ـ به لحاظ اجرایی کار بسیار دشواری بود که با اهتمام شهرداری تهران و همکاران ما در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحقق پیدا کرد.
جنتی یادآورشد: سال گذشته از شهردار تهران خواستیم که مکانی مناسب و شایسته منزلت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و شرکتکنندگان و مخاطبان آن فراهم کند که اینک او و همکارانِشان به عهد خود وفا و با تلاش شبانهروزی، شهر آفتاب را برای برگزاری نمایشگاه بیستونهم آماده کردهاند و امروز مراسم گشایش رسمی شهر آفتاب با گشایش بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مقارن شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: آماده کردن فضایی به این وسعت به لحاظ امکانات زیرساختی، تأسیساتی، رفاهی و حمل و نقل کار سهلی نبود اما اراده و اهتمامِ شهردار تهران، مدیران مربوطه و کارکنان زحمتکش شهرداری همراه با همراهی همکاران تلاشگر ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این موضوع را محقق کرد.
جنتی گفت: تکمیل خط متروی شهر آفتاب یک کار بزرگ و زیرساختی و یک پروژه اساسی بود که به موقع آماده بهرهبرداری شد و دغدغه مردم را برای حضور در نمایشگاه امسال برطرف کرد.
به گفته وی شاید هنوز کاستیهایی وجود داشته باشد که از چشم ما پوشیده مانده است اما مطمئنم که مخاطبان نمایشگاه با علم به اینکه هر کار نو و تازهای ایرادهایی هم همراه دارد کاستیهای احتمالی را خواهند بخشید.
نمایشگاه بیستونهم رویکردهای جدید و بدیعی همراه دارد
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به برخی تغییرات این دوره نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: نمایشگاه بیستونهم نسبت به دورههای پیش از آن رویکردهای جدید و بدیعی نیز همراه دارد که رئیس و دبیر نمایشگاه درباره آنها اطلاعرسانی کردهاند.
جنتی واگذاریِ امور اجرایی به تشکلهای صنفی نشر و ادامه تقویت این تشکلها، ایجاد تسهیلات فضاهای فرهنگی و ارزشیِ نمایشگاه تقویت و اختصاص تسهیلات رفاهیِ بیشتر برای بازدیدکنندگان و خانوادهها را از جمله این تغییرات عنوان کرد.
وی همچنین درباره بُعد علمی نمایشگاه گفت: با دعوت از اساتید، علما و اهالی قلم این بخش تقویت شده، فعالیتهای غیرضروری و نامربوط کاهش یافته و ساختار نمایشگاه کوچک و چابک شده است؛ با ساماندهی یارانه خرید کتاب و توجه به بهره مندی همه اقشار جامعه از این تسهیلات برای تحقق عدالت فرهنگی گامهای مؤثر و دقیقی برداشته شده است.
به گفته وی اینها تنها بخشی از مهمترین رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه امسال و ادامه برنامههای پیشبینی شده در دورههای پیشین است.
ضرورت حضور ناشران و کتابهای خارجی موضوع مهم نمایشگاه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه موضوع ضرورت حضور ناشران و کتابهای خارجی در نمایشگاهِ بینالمللی تهران را مهم عنوان کرد و افزود: گاهی سخنانی گفته میشود که اغلب نتیجه اطلاعاتِ ناکافی از رسالت و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
جنتی گفت: به هیچوجه اینطور نیست که کتابهای وارد شده به کشور به لحاظ شکلی یا محتوایی مورد بررسی و ارزیابی قرار نگیرند و درهای نمایشگاه روی عرضه هر کتابی با هر محتوایی باز باشد.
به گفته وی همواره چندین لایه نظارتِ محتوایی، حاکم و ناظر بر عرضه کتابهای نمایشگاه بوده است، این نظارت حتی نسبت به کتابهای داخلی هم وجود دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ورود کتابهای استاندارد و با کیفیت به نفع کشور و حجم عمده این کتابها متمرکز بر نیازهای علمی و پژوهشی کشور است و بدیهی است که به غنای کتابخانهها و منابع مورد نیاز مراکز آموزشی و پژوهشی میانجامد.
جنتی خاطرنشان کرد: در طول سالیانِ گذشته یکی از کلیدیترین عواملی که ارتباط جامعه علمی کشور را با پیشرفتها، نوآوریها و اندیشههای روز دنیا مستمر نگه داشته، حمایت از غنیسازی کتابخانهها با آثار روز دنیا بوده که نتایج آن نیز در جنبش نرمافزاری و تولید علم مشهود است.
سیاست دولت همواره حمایت از کالاهای کلیدی و استراتژیکی
عضو کابینه دولت یازدهم در بخش دیگری از سخنان خود سیاست این دولت را حمایت از کالاهای کلیدی و استراتژیکی که مشابه داخلی ندارد عنوان کرد و گفت: قیمت بالای این کالاها نباید موجب تحمیل فشار بر مصرفکننده شود.
جنتی افزود: داروهای خارجی مثال خوبی برای این موضوع است که حمایت از آن معادل تضعیف تولید داخلی تلقی نمیشود؛ بنابراین نه تنها عرضه کتابهای خارجی ضرورت دارد، بلکه حمایت از آن نیز ضروری است.
جایگاه جهانی نمایشگاه کتاب تهران، وابسته به همین بخش بینالملل
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین جایگاهِ جهانی نمایشگاه کتاب تهران را وابسته به همین بخش بینالملل دانست و گفت: وجود همین بخش بینالملل باعث شده تا بسیاری از ناشران داخلی به ایده گسترده کردن امور خود در سطح جهانی بیندیشند و در صدد گسترش ارتباطات بینالمللی خود باشند.
به گفته جنتی در بخش بینالمللی بسیاری از کشورهای دوست و همفکر حضور دارند و بستر تقویت تعاملات فرهنگی را بیش از پیش فراهم کردهاند. بسیاری از آثار برتر اسلامی نیز از همین مجرا وارد عرصه تحقیق و پژوهش کشور شده است.
باید از محصول تفحص و تحقیق دیگران استفاده کنیم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درادامه به بیانات مقام معظم رهبری که میفرمایند: «ما باید از محصول تفحص و تحقیق دیگران استفاده کنیم. مثلاً فرض کنید در جغرافیا یا تاریخ، یک مورخ و محقق اروپایی مطلبی نوشته است که ما استفاده میکنیم و همان را میآوریم. در اینجا هیچ ابایی نیست؛ ولی باید سعی شود که در کنار آن، حرف ما هم زدهبشود.» اشاره کرد.
١۶٠ هزار عنوان کتاب در برگیرنده بخش بینالملل نمایشگاه
جنتی با اشاره به اینکه بخش بینالملل نمایشگاه بیستونهم بیش از یکصد و ۶٠ هزار عنوان کتاب را دربر میگیرد،گفت:از این تعداد بیش از ۴٢ هزار عنوان عربی و بیش از ١١٨ هزار عنوان به زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و روسی است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از نیمی از این کتابها در سه سال اخیر منتشر شده است.
حضور و عرضه کتابهای چندینهزار ناشر خارجی نقطه قوت نمایشگاه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در ادامه حضور و عرضه کتابهای چندینهزار ناشر خارجی از کشورهای عربی، اروپایی و آمریکایی، از نقاط قوت و استحکام نمایشگاه بهشمار می رود که در کنار حضور نمایندگان نمایشگاههای معتبر جهانی معرّف جایگاه و اعتبار ویژه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عنوان کرد.
وجود دو قرآن ویژه از برکات نمایشگاه امسال
وی همچنین گفت: از برکات این نمایشگاه وجود دو قرآن ویژه است که در میان این حجم از عناوین علوم انسانی، هنر، علوم پایه، پزشکی و فنی و مهندسی خودنمایی میکند. گرانبهاترین کتاب عرضه شده در بخش بینالملل، قرآنی است که نسخه چاپی و تذهیب آن با طلای واقعی در اتریش تولید شده و با هدیه ٨٠ هزار یورو عرضه میشود و ارزانترین هم قرآن کوچکی با قطع جیبی است که در کشور سوریه تولید شده و با هدیه ۵/١ دلار عرضه میشود.
روسیه مهمان ویژه نمایشگاه کتاب
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود رویکرد ستاد نمایشگاه در دعوت کشورهای صاحبِ عنوان در نشر و تولید کتاب، رویکردِ مثبت و مفید عنوان کرد و گفت: سال گذشته میزبان برادرانِ عمانی بودیم. امسال میزبان روسیه به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه بیستونهم هستیم و طبق برنامه پیشبینی شده سال آتی و در سیامین دوره از نمایشگاه میزبان ایتالیا خواهیم بود.
نمایشگاه کتاب تهران موتور محرکه صنعت چاپ و نشر در ایران
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد که به اعتقاد من نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران موتورِ محرکه صنعت چاپ و نشر در ایران است و باید هر دوره بیش از دورههای پیشین تقویت شود و ارتقا یابد.
جنتی در خاتمه از همه کسانی که به نحوی در برپایی نمایشگاه بیستونهم نقشآفرینی کردند و این رویداد بزرگ را در فرصتی اندک در این مکان تدارک دیدند قدردانی کرد.
شهر آفتاب در حوالی عوارضی اتوبان تهران – قم واقع است. «فردا برای خواندن دیر است…» شعار امسال این نمایشگاه است.
منبع: اقتصادخلاق