به گزارش فناوری فرهنگی، پروتکل سفر همراه سلامت و بهداشت که از آن به عنوان سفر هوشمند یاد شده، توسط معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی ابلاغ شد. در بخشی از این پروتکل مواردی که باید هر بازدیدکننده از سایتهای تاریخی و موزهها رعایت کند، آورده شدهاست. در واقع در این پروتکل بخش گردشگری موزهها دیده شده است و دستورالعملی برای حفاظت ابنیه و ضدعفونی اشیا و ویترینها نیست.
در این دستورالعمل آمده:
رعایت پروتکل ذیل از سوی کارکنان موزهها و سایتهای تاریخی و تمام بازدیدکنندگان الزامی بوده و فعالان گردشگری باید بر آگاهی بخشی و اطلاعرسانی آن اهتمام ورزند.
بازدیدکنندگان در صورت امکان به صورت اینترنتی بلیت تهیه کنند.
بازدیدکنندگان هنگام تهیه بلیت حضوری ضمن رعایت فاصله یک متری از نفر جلویی و متصدی کنترل، از ماسک و دستکش استفاده کنند.
مسافران در فضاهای عمومی و سالنهای انتظار با فاصله ایمن از دیگران روی صندلیها بنشینند و در زمان نشستن از دست زدن به دستگیرهها یا لبه صندلیهای عمومی خودداری کرده و در صورت تماس دست، دستها را شستشو دهند.
در صورتی که علائم سرماخوردگی دارید حتماً از ماسک و دستکش استفاده کنید.
پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی عمومی دست خود را طبق پروتکل اعلام شده از سوی وزارت بهداشت به خوبی شستشو داده و خشک کنید یا از محلول ضدعفونی دست استفاده کنید و در هنگام ورود در صورت ازدحام فاصله ایمن را از فرد جلویی رعایت کنید.
تا حد ممکن از مواد بستهبندی برای میانوعده استفاده کنید و به هیچ عنوان از فروشندگان دورهگرد در اطراف اماکن تفریحی و تاریخی خرید نکنید.
تا حد ممکن از مراکز ارائه خدمات غذایی داخل اماکن استفاده کنید.
برای اقامه نماز در نمازخانههای عمومی به همراه داشتن مهر و سجاده شخصی الزامی بوده و پس از اقامه نماز دستها را شسته و ضدعفونی کنید. همچنین تاحد ممکن رعایت فاصله یک متری بین نمازگزاران در نمازهای فرادا توصیه میشود.
از دراز کشیدن در نمازخانه خودداری شود.
مدیران اماکن تاریخی و موزهها نسبت به نظارت بهداشتی در محلهای تجمع بازدیدکنندگان، رانندگان و کارکنان، سرویسهای بهداشتی عمومی، گندزدایی سالنها و صندلیهای انتظار، نمازخانه، بوفههای موادغذایی، غرف و اغذیه فروشیها اهتمام ورزند و از گندزدایی مستمر لوازم و سطوحی که در تماس دست افراد هستند، اطمینان حاصل کنند.
در ورودی سالن ماده ضدعفونی دست نصب شود.
سرویسهای بهداشتی پرسنل و سرویسهای بهداشتی عمومی مرتب با آب داغ و مواد شوینده در تمام سطوح و زوایا شستشو و سپس گندزدایی شود.
تاکید بر سالن غذاخوری در موزه و سایت تاریخی!
در بخشهای پذیرایی میزهای غذاخوری با فاصله یک و نیم متر از یکدیگر چیدمان شوند و از دیوارها و پردهها و میز و صندوق و مانند آن حداقل یک و نیم متر فاصله داشته باشند.
کف سالن و فضاهای عمومی دو بار در روز به وسیله زمینشور آغشته به مواد ضدعفونی گندزدایی شود.
نان به صورت بسته بندی در کیسه یا سلفون کشیده و قرار داده شود.
حتیالامکان از ظروف یک بار مصرف استفاده شود.
دمای پخت استاندارد مواد غذایی رعایت شود.
تا حد امکان زنجیره انتقال گرم برای مواد غذایی تأمین شود که تا زمان سرو در رستوران گرم بماند.
مواردی که به خصوص در بخش انتهایی این دستورالعمل و در بخش بازدید از موزهها آمده است برای خیلی از موزهها صدق نمیکند چرا که بسیاری از موزهها امکان پذیرایی را ندارند.
پروتکلی که برای موزهها کافی نیست
این پروتکل که به نظر میرسد برای موزهها کافی نیست، تنها به حوزه گردشگران و بازدیدکنندگان میپردازد و نه همه موارد قابل اجرا در هر موزه و یا سایت تاریخی. به همین دلیل ادارهکل موزههای کشور تصمیم دارد با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی پروتکل دیگری را برای موزهها و ابنیهتاریخی تدوین کند.
دراینباره محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزههای کشور به خبرنگار مهر گفت: آخرین پروتکلهای بینالمللی درباره موزهها و چگونگی فعالیت آنها در ایام ویروس کرونا را جمعآوری کردهایم پژوهشکده حفاظت و مرمت پژوهشگاه میراث فرهنگی نیز چنین مجموعهای را در دست تهیه دارد قرار است این مطالعات تا یکی دو روز آینده تجمیع شده و به یک پروتکل اجرایی برسیم که فقط مرتبط با موزهها نباشد بلکه شیوه حفاظت از اشیا نیز در آن لحاظ شده باشد.
وی گفت: در این پروتکل باید نحوه ضدعفونی کردن موزهها و ابنیه تاریخی نیز لحاظ میشد. از آنجا که معاونت گردشگری زودتر توانست پروتکل خود را آماده کند، این پروتکل با آن تجمیع نشد. البته به دلیل حساسیت بالا این روند طول میکشید. در این دستورالعمل به موضوع بازدیدکننده، ساختمان موزهها و ابنیه تاریخی، سایت موزهها، سلامت کارکنان و آثار منقول میپردازیم. سپس به همه موزههای کشور چه آنها که زیر نظر وزارت میراث فرهنگی هستند و چه در اختیار بخش خصوصی و یا در اختیار نهادهای دیگر باشند، ابلاغ میشود.
کارگر همچنین بیان کرد: باز شدن موزهها طبیعتاً زیر نظر ستاد ملی مبارزه با کروناست و ما هم تابع آنها هستیم. ولی این دستورالعمل را انجام میدهیم تا اگر بازگشایی موزهها ابلاغ شد، آمادگی لازم را داشته باشیم.
رضا بختیاری نیز از موزه داران کشور به خبرنگار مهر گفت: سوال اینجاست که چرا هر بار که بحث تأسیسات گردشگری به میان میآید از موزهها تنها مکانی برای بازدید یاد میشود و کسی به فکر اشیای تاریخی درون آن نیست حتی به خاطر آورده نمیشود که این اماکن در بناهای تاریخی واقع شدهاند که همانها هم به حفاظت نیاز دارند و هر ماده ضد عفونی کنندهای نباید برای آنها استفاده کرد.
وی گفت: اکنون موزههای کشور بسته شدهاند این مجموعهها تنها زمانی میتوانند به فعالیت خود دوباره ادامه دهند که پروتکل بهداشتی و حفاظتی در آنها به خوبی اجرا شده باشد اما در حال حاضر تنها برخی از متولیان گردشگری میخواهند این موزهها به خصوص کاخ موزههای تهران برای بازدیدکنندگان و گردشگران تورها باز شوند در حالی که اگر از الان جلوی اشتباهات گرفته نشده بعداً دچار مشکل بزرگتری میشویم. هنوز موزههای بزرگ باز نشدهاند چرا ما باید بدون پروتکل قوی یکباره موزهها را فقط برای گردشگری باز کنیم؟ از طرفی میبینیم زمانی که قرار بود همه جا تعطیل شود موزهها آخرین مراکزی بودند که تعطیل شدند حالا اما برخی میخواهند سریعتر باز شود شاید تصور میکنند که بازدیدکنندگان زیادی با بلیتهای هنگفت در دست پشت در موزهها صف کشیدهاند!
منبع: مهر