مانور سینمای ایران در بازارهای جهانی

به گزارش فناوری فرهنگی، سینمای ایران چه نسبتی با فروش‌های میلیون دلاری فیلم‌ها در بازارهای جهانی فیلم دارد؟ برای پاسخ به این سوال باید کمی درباره حضورهای جهانی فیلم‌ها در جشنواره‌های معتبر خارجی فکر کنیم. موفقیت یک فیلم در این جشنواره‌ها، همواره امیدها را برای اکران موفق این فیلم در سینماهای ایران بیشتر کرده است. فروش خوب فیلم‌هایی مثل درباره الی، ملبورن، جدایی نادر از سیمین، لانتوری، گذشته، دختر و فروشنده در سال‌های اخیر ثابت می‌کند که حضور موفق در جشنواره‌های فیلم خارجی می‌تواند تضمین‌کننده فروش خوب در بازار اکران داخلی هم باشد. به‌طور کلی امسال برای سینما به خوبی سپری شده و رقم فروش بیش از 120 میلیارد تومانی که تا امروز اتفاق افتاده، نوید بخش شکوفا شدن هرچه بیشتر استعدادهای بازار سینمای ایران است. به هر حال به نظر می‌رسد که همزمان با گسترش بازار، حضور در جشنواره‌های جهانی فیلم نیز به لحاظ کیفیت و کمیت دچار تحول شده است.

در سه سال گذشته میزان حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی و همچنین کسب جوایز معتبر خارجی در یک فرآیند افزایشی با شیب ملایم قرار گرفته و توانسته است بازار سینما را هم به نسبت، متحول کند. در سه سال اخیر رشد فروش در سینما به‌ازای هرسال بیش از 100 درصد بوده است و این موضوع بی‌ارتباط با گسترش حضور جهانی فیلم‌های جشنواره‌ای نیست. نکته قابل توجه آنجاست که حضور در جشنواره‌های جهانی ضمن تضمین فروش در بازار داخلی، زمینه را برای رونق اکران خارجی فیلم‌های ایرانی نیز مهیا می‌کند.جدول بالا فروش جهانی دو فیلم جدایی نادر از سیمین و گذشته از ساخته‌های اصغر فرهادی را نمایش می‌دهد. فروش به دلار محاسبه شده است.پرسشی که در این‌باره مطرح می‌شود این است که آیا با گسترش بازار فروش در اکران داخلی، می‌توان به توسعه بازارهای بین‌المللی نیز فکر کرد و درآمدهای میلیون دلاری این بازارهای بزرگ را به سینمای کشورمان تزریق کرد؟

همان‌طور که در جدول آمده است، ‌اصغر فرهادی تنها با دو فیلم گذشته و جدایی نادر از سیمین توانسته چیزی حدود 20 میلیون دلار درآمد وارد چرخه اقتصادی سینما در جهان کند که از این رقم بخش قابل‌توجهی از آن می‌تواند به سینمای ایران برگردد. 20 میلیون دلار یعنی بیش از 70 میلیارد تومان. این در حالی است که فروش کل سینمای ما در سال گذشته همین مقدار بوده است.بدیهی است که با توجه به صنعت کمتر توسعه‌یافته سینما در ایران، راه ورود به فروش‌های میلیون دلاری جهان، از جشنواره‌های معتبر می‌گذرد. از این رو باید از حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی حمایت کرد و راه را برای اکران‌های خارجی و ورود ارز سینمایی به کشور باز گذاشت.در ادامه روند حضور فیلم‌ها در جشنواره‌های معتبر خارجی، پنج جشنواره معتبر دیگر در 10 روز آینده برگزار می‌شوند که فیلم‌هایی از ایران میهمان آنها هستند. جشنواره‌های لندن، مونترال، ورشو، ونکوور و کالیفرنیای آمریکا در روزهای پیش‌‌رو همزمان میزبان فیلم‌های ایرانی شده‌اند.

جشنواره فیلم لندن

شصتمین جشنواره فیلم لندن این روزها میزبان چهار سینماگر ایرانی است؛ جشنواره فیلم لندن که از ۱۴ تا ۲۵ مهر ماه در انگلستان برپا شده است، فیلم‌های «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی، «رویاهای دم صبح» ساخته مهرداد اسکویی و همچنین فیلم کوتاه «سکوت» ساخته مشترک علی عسگری و فرنوش صمدی را که محصول ایتالیا است، در بخش‌های مختلف جشنواره به نمایش گذاشته است. عرضه و پخش بین‌المللی فیلم «فروشنده» به‌عهده شرکت فرانسوی ممنتو، فیلم «رویاهای دم صبح» به‌عهده نسرین میرشب (دریم لب فیلمز) و فیلم کوتاه «سکوت» به عهده علی عسگری است.

آثار سه سینماگر ایرانی در مونترال روی پرده می‌رود

چهل و پنجمین جشنواره سینمای نوین مونترال که از ۱۴ تا ۲۵ مهر ماه در کانادا برپاست، فیلم‌های «۷۶ دقیقه و ۱۵ ثانیه با عباس کیارستمی» ساخته سیف‌الله صمدیان، «رویاهای رادیو» ساخته بابک جلالی و محصول آمریکا و ایران و نیز «سوی نرو» آخرین ساخته رفیع پیتز و محصول آلمان/ فرانسه/ مکزیک را به نمایش می‌گذارد.جشنواره سینمای نوین مونترال قدیمی‌ترین جشنواره فیلم در کشور کانادا است که توسط کلود چمبرلین و دیمیتریا یپیدس پایه‌گذاری شده است.عرضه و پخش بین‌المللی فیلم «۷۶ دقیقه و ۱۵ ثانیه با عباس کیارستمی» به عهده محمد اطبایی (مستقل‌های ایرانی)، فیلم «رویاهای رادیو» به‌عهده شرکت فرانسوی ریل ساسپکتس و فیلم «سوی نرو» به‌عهده شرکت آلمانی مچ فاکتوری است. فیلم «رویاهای رادیو» که اولین حضور جهانی خود را در بهمن ماه سال گذشته در جشنواره فیلم روتردام آغاز کرد و جایزه نخست جشنواره را نیز به دست آورد، توسط شرکت فیلمسازی بوتیمار تهیه شده که در سال ۲۰۰۳ در کالیفرنیا پایه‌گذاری شده و تاکنون تهیه پنج فیلم مستند «زیارت»، «کفار»، «باغ ایرانی»، «کمانچه» و «بهجت صدر» به کارگردانی بهمن کیارستمی و نیز فیلم مستند «فی فی از خوشحالی جیغ می‌کشد» ساخته میترا فراهانی را به عهده داشته و «رویاهای رادیو» اولین تولید فیلم بلند سینمایی این شرکت است.

جشنواره‌ ورشو میزبان سینمای ایران است

سی و دومین جشنواره فیلم ورشو که از ۱۶ تا ۲۵ مهرماه در لهستان برگزار می‌شود، فیلم سینمایی «مالاریا» ساخته پرویز شهبازی را در بخش مسابقه و فیلم‌های «لانتوری» ساخته رضا درمیشیان و «رویاهای رادیو» ساخته بابک جلالی را در بخش غیررقابتی کشف‌ها به نمایش خواهد گذاشت و رضا درمیشیان نیز در میان سه عضو هیات داوری بخش فیلم‌های اول و دوم قرار دارد.عرضه و پخش بین‌المللی فیلم «مالاریا» به‌عهده نسرین میرشب (دریم لب فیلمز)، فیلم «لانتوری» به عهده محمد اطبایی (مستقل‌های ایرانی) و فیلم «رویاهای رادیو» به عهده شرکت فرانسوی ریل ساسپکتس است.جشنواره فیلم ورشو در میان جشنواره‌های به اصطلاح الف جهانی قرار دارد.

جشنواره‌ «ونکوور» میزبان فیلم‌های ایرانی

سی‌وپنجمین جشنواره فیلم ونکوور که از ۸ مهر ماه آغاز به‌کار کرده تا ۲۳ مهر در کشور کانادا ادامه خواهد داشت. این جشنواره فیلم‌های «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی، «لانتوری» ساخته رضا درمیشیان، «وارونگی» ساخته بهنام بهزادی، «رویاهای رادیو» ساخته بابک جلالی، فیلم مستند «سونیتا» ساخته رخساره قائم‌مقامی و فیلم «زیر سایه» ساخته بابک انوری به‌عنوان محصول انگلستان را در بخش‌های مختلف خود انتخاب کرده است.

سه فیلم ایرانی در کالیفرنیای آمریکا

سی و نهمین جشنواره فیلم میل ولی از ۱۵ تا ۲۵ مهر در کالیفرنیا آمریکا برپاست و سه فیلم ایرانی در این رویداد حضور خواهد داشت. «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی، «سینما نیمکت» ساخته محمد رحمانیان و «زمین نفس می‌کشد» ساخته علی پورعیسی در جشنواره میل ولی به نمایش درخواهند آمد.به گزارش «ایسنا» عرضه و پخش بین‌المللی «فروشنده» به‌عهده شرکت فرانسوی ممنتو و فیلم «سینما نیمکت» به‌عهده بنیاد سینمایی فارابی است.

 

 

منبع: دنیای اقتصاد

کانال-1-300x74

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد