وضعیت تولید و نظارت بر بازار سرگرمی کودکان

به گزارش فناوری فرهنگی،ششمین نمایشگاه بازی و اسباب‌بازی تهران تا اول بهمن‌ماه از ساعت ۹ تا ۲۰ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برپاست؛ ۵۰ غرفه در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند که  ۴۱ غرفه تولیدات داخلی خود را عرضه می‌کنند. این نمایشگاه بهانه‌ای شد تا «حمایت» با «محمدحسین فرجو» دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی در خصوص وضعیت این کالای فرهنگی به گفت‌وگو بنشیند.

بی‌ثباتی بازار ارز و افزایش تولیدات داخلی
«محمدحسین فرجو»، دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی در گفت‌وگو با «حمایت» گفت: از سال 91 به دلیل افزایش قیمت ارز، واردات اسباب‌بازی 50 درصد کاهش پیدا کرد. این سیر نزولی در سال 92 و 93 هم تکرار و در سال 94 ثبات پیدا کرد. درواقع باید تصریح کرد که این بی‌ثباتی در بازار ارز سبب استفاده تولیدکنندگان داخلی از این فرصت شد تا بتوانند بخشی از این کاهش میزان اسباب‌بازی در سطح جامعه را با تولیدات داخلی پر کنند.
وی ادامه داد: این موضوع سبب شد تا طراحی و تنوع بیشتر در تولید محصولات داخلی رونق بگیرد و همچنین این حوزه توجه ویژه‌ای به فرهنگ بومی و درواقع سبک زندگی ایرانی- اسلامی (خصوصاً بعد ازاشارات مقام معظم رهبری در حوزه اسباب‌بازی و سرگرمی کودکان) داشته باشد.دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی با اشاره به اینکه در گام‌های نخستین، جشنواره ملی اسباب‌بازی در دو نوبت برگزار و مسابقات طراحی اسباب‌بازی در دانشگاه شریف در 3 دوره برگزار شد، اظهار کرد: اتفاقات متعددی که در خصوص فرهنگ‌سازی حوزه اسباب‌بازی رخ داد توجه بخش عمده‌ای از طراحان داخلی را معطوف به حوزه فرهنگ ایرانی و اسلامی کرد که این توجه ویژه در طراحی و ارائه آثار شورای نظارت بر اسباب‌بازی نمود داشت.فرجو با ذکر مثالی ادامه داد: مثلاً مجموعه‌ای از عروسک‌ها در استان‌های اردبیل، کرمان و سایر استان‌ها به‌صورت بومی در فضای کسب‌وکار خانگی تولید شد؛ این عروسک‌ها عقبه فرهنگی دارند و در قصه‌ها و داستان‌ها راوی آداب‌ورسوم آن منطقه هستند.

قاچاق، معضل جدی پیش‌روی صنعت اسباب‌بازی
وی در ادامه این گفت‌وگو و در خصوص حمایت‌های لازم از تولیدکنندگان گفت: با بنیاد ملی نخبگان تفاهم‌نامه‌ای امضا خواهد شد تا این بنیاد در توسعه، ایجاد و گسترش پارک‌های آموزشی برای کودکان و حمایت از وسایل بازی آن‌ها در این پارک‌ها اقداماتی انجام دهد. البته استان‌های یزد، خراسان‌رضوی و بوشهر فعالیت‌هایی را در این زمینه آغاز کرده‌اند.فرجو البته بابیان اینکه درمجموع تمامی برنامه‌های اجراشده تاکنون، برای دبیرخانه شورای نظارت بر اسباب‌بازی راضی‌کننده نیست بیان کرد: این ارگان انتظارات بیشتری در این زمینه دارد؛ منتها به علت اینکه اکثر اقدامات در سطح کشور به‌کندی انجام می‌شود، برخی محدودیت‌ها این کندی را تشدید کرده و  چالش‌های مختلفی بر سر راه ما قرار داده است؛ ازجمله اینکه بسیاری از مصوبات که شورای نظارت بر اسباب‌بازی داشته روی زمین‌مانده و متأسفانه برخی از دستگاه‌ها برخلاف آن حرکت کرده‌اند.دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی، قاچاق را یکی از معضلات جدی پیش‌روی صنعت اسباب‌بازی برشمرد و افزود: ما نظارت فرهنگی خود را داریم و واحدهای نظارت بر اسباب‌بازی در استان‌های هرمزگان، خوزستان، بوشهر و تهران روزانه پرونده‌های گمرکی را بررسی می‌کنند و مجوز ترخیص می‌دهند اما قاچاق و ورود بی‌رویه اسباب‌بازی‌های چینی، همچنان معضل اصلی ما است. ضمن اینکه علاوه بر سهم عمده قاچاق اسباب‌بازی‌های چینی از وجود مواد اولیه و نیروی کار ارزان در این کشور که موجب پایین آمدن قیمت تمام‌شده اسباب‌بازی می‌شود هم نمی‌توان گذشت.فرجو تصریح کرد: ۸ دستگاه دولتی چون ستاد مبارزه با کالای قاچاق، اتحادیه اسباب‌بازی، معاونت نظارت در وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف‌کننده، شورای اصناف، نیروی انتظامی و اماکن وظیفه نظارت بر قاچاق اسباب‌بازی را بر عهده‌دارند به همین خاطر اگر ما با مستندات قانونی و به همراه نیروی انتظامی وارد فروشگاهی شویم که اسباب‌بازی ممنوعه دارد باید با آن واحد صنفی برخورد شود.
دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی بیان کرد: ما سی‌دی اطلاعات اسباب‌بازی‌های ممنوعه را – به‌صورت تصویری و متنی – در اختیار این واحدهای صنفی قرار داده‌ایم. قانون هم که مکتوب است؛ بنابراین نباید مشکلی در برخورد با اسباب‌بازی‌های ممنوعه وجود داشته باشد اما مسئله این است که ما نیروی انسانی کافی و امکانات برای برخورد با قاچاق را نداریم؛ وگرنه این‌همه فروشگاه‌های بزرگ در ایران، اسباب‌بازی ممنوعه عرضه نمی‌کرد.

حضور 41 شرکت تولیدکننده در نمایشگاه بزرگ اسباب‌بازی
وی به نمایشگاه برگزارشده در مرکز آفرینش‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اشاره و خاطرنشان کرد: 50 غرفه در این نمایشگاه وجود دارد که ۴۱ غرفه تولیدات داخلی خود را ارائه می‌کنند.
همچنین ۲۱ غرفه هولوگرام شورای نظارت بر اسباب‌بازی را دارند؛ یعنی اسباب‌بازی‌هایشان ثبت‌شده است. این هولوگرام درواقع شماره گواهینامه یا شماره مجوز دریافتی از شورا نظارت بر اسباب بازی است که اگر خریدار محصولات این  شماره را به دبیرخانه شورا به شماره  300074010پیامک کند، می‌تواند از شناسنامه اسباب بازی آگاهی یابد.
دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی در پاسخ به این‌که چه تسهیلاتی در اختیار غرفه‌های صاحب هولوگرام قرارگرفته است هم بیان کرد: ما امکاناتی را برای تولیدکنندگانی که اسباب‌بازی‌هایشان از شورای نظارت، مجوز دریافت کرده در نظر گرفته‌ایم که از آن جمله می‌توان به تخفیف در اجاره بهای غرفه‌ها اشاره کرد.
فرجو همچنین به حضور اسباب‌بازی‌های خارجی در ششمین نمایشگاه بازی و اسباب‌بازی اشاره و تصریح کرد: ۶ غرفه اسباب‌بازی خارجی و دو غرفه مخلوط یعنی هم خارجی و هم داخلی در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند.
دبیر شورای نظارت بر اسباب‌بازی با اشاره به این‌که آنچه در این نمایشگاه ارائه‌شده همه توان ایران درزمینه تولید اسباب‌بازی نیست هم گفت: این نمایشگاه به همت بخش خصوصی برگزار و تلاش شده تا تولیدکنندگان داخلی در آن حضورداشته باشند و به ارائه محصولات خود بپردازند اما این‌همه ظرفیت تولید ما این نیست. برای مثال، ما تولیدکنندگانی داریم که اسباب‌بازی‌های خود را به ترکیه و کشورهای آسیای میانه و حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌کنند و در این نمایشگاه شرکت نکرده‌اند.
فرجو اظهار امیدواری کرد که تسهیلات بیشتری در اختیار تولیدکنندگان اسباب‌بازی قرار بگیرد «با این کار هم متولیان فرهنگی از تولید داخلی حمایت کرده‌اند و هم به‌نوعی جلوی ورود اسباب‌بازی‌های ممنوعه و قاچاق گرفته خواهد شد.»

منبع: حمایت

کانال-1-300x74

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد