به گزارش فناوری فرهنگی، فناوری نرم باید واجد دو ویژگی عمومی باشد: اول، فناوری نرم باید شامل یک سامانهی دانشی کاربردی از ابزارها، رویهها و مقررات برای حل مسایل باشد؛ دوم، فناوری نرم باید موجب خدمات رسانی در راستای تغییر اجتماعی و گسترش اقتصادی باشد.
به اختصار میتوان گفت فناوری نرم، فناوری اندیشمندانهی خلاقیت و نوآوری است که در اندیشه، ایدئولوژی، احساس، ارزشها، دیدگاههای جهانی، رفتارهای فردی و سازمانی و تمامی جنبههای غیرمادی جامعهی بشری تمرکز یافته است.
فناوری نرم مفهوم جدیدی نیست. هزاران سال است که انسان در حال ایجاد و توسعهی فناوری نرم و بهرهبرداری از آن بوده است. اما بدلیل تأثیرات عظیم صنعتی شدن و دستاوردهای چشمگیر علوم و فناوری طبیعی، فناوری نرم تحت پوشش فناوری سخت قرار داشته و بهعنوان گونهای از فناوری، بهندرت بهطور آگاهانه توسعه یافته است.
اخیراً رفتار بسیاری از مردم به عنوان مصرفکنندگان با تأکیدی تازه بر مصرف روحی مطرح شده است. برای رفع این نیاز، آرایهی عظیمی از دانش فرهنگی و منابع فرهنگی در قالب محصولات فرهنگی تدوین و به بازار مصرف ارائه شده است.
موضوعاتی که فناوریهای نرم از طریق ترکیب دانش تکنیکهای علوم طبیعی و علوم فرهنگی ـ اجتماعی به آنها میپردازد شامل شرایط ظهور و اهمیت فناوریهای نرم، حرکت به سمت جامعهی دانشی، اهمیت روز افزون تولید فکر و تحقیق و توسعه می شود.
همچنین از دیگر موضوعات این عرصه می توان به یافتن راهحلها برای بهبود سازگاری محیطزیست و نظام اجتماعی، پشتیبانی از خشنودی فکری و آرامش خیال، نرم کردن بسیاری از سختافزارها و فعالیتهای سختافزاری و نیز انسانی کردن هر چه بیشتر سختافزار اشاره کرد.
*زهره توفیقی – کارشناس ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری