به گزارش فناوری فرهنگی، وزارت ارتباطات با انتشار گزارشی درباره تحلیل وضع موجود بخش ICT کشور، آخرین وضعیت موجود بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران را برای ارائه به مجلس شورای اسلامی، منتشر کرد.
در این گزارش، ایران در شاخص جهانی توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI) که توسط اتحادیه جهانی مخابرات مورد ارزیابی قرار گرفته، تا پایان سال ۹۵ رتبه ۱۶ منطقه و ۸۹ جهان را در اختیار دارد.
سرانه ۱۵ کیلوبیتی هر ایرانی از پهنای باند اینترنت
این درحالی است که در شاخص توسعه دولت الکترونیکی (EGDI) که توسط سازمان ملل بررسی می شود رتبه ایران در منطقه ۱۴ بوده و دارای رتبه جهانی ۱۰۶ در میان کشورهای جهان است.
بررسی ها نشان می دهد که به ازای هر کاربر، ۱۵ کیلوبیت پهنای باند اینترنت بین الملل در کشور وجود دارد و ۴۵ درصد از جمعیت کشور، تحت پوشش اینترنت باندپهن موبایل و سیار قرار دارند.
در حوزه متغیرهای اقتصادی که در این گزارش اعلام شده است، با مطالعات تطبیقی داخلی و بین المللی صورت پذیرفته و با توجه به مدل به کار گرفته شده در تدوین برنامه ششم توسعه کشور، ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان یک الگوی مناسب مدنظر قرار گرفته است.
این بخش، مشتمل بر ۴ زیر بخش شامل محصولات الکترونیکی، نوری و کامپیوتری، مخابرات (CT)، انتشار نرم افزار و فناوری اطلاعات و کاربردها و محتوا (IT ) می شود.
سهم ۱۹ درصدی فناوری اطلاعات در بازار ICT کشور
برآورد حجم بازار این ۴ زیر بخش در سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۳۶۰ هزار میلیارد ریال بوده است که در این رقم، سهم فناوری اطلاعات در برآورد حجم بازار ۱۹ درصد اعلام می شود.
در حال حاضر سهم بازار فناوری ارتباطات ۷۲ درصد و سهم بازار فناوری اطلاعات و کاربردها و محتوا ۱۹ درصد از کل بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات است. در همین حال دو بخش دیگر مجموعا ۹ درصد سهم بازار شامل ۸.۵ درصد سهم محصولات الکترونیکی، نوری و کامپیوتری و حدود نیم درصد سهم انتشار نرم افزار را در اختیار دارند.
از آنجایی که یکی از عوامل اساسی رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه، رشد ارزش افزوده بخش ICT و تاثیر آن در ارتقای بهرهوری است، برآوردها نشان می دهد که در این زیرگروهها تا پایان سال ۱۳۹۵ سهم ارزش افزوده زیر بخش مخابرات ۷۱ درصد و سهم ارزش افزوده زیر بخش فناوری اطلاعات و کاربردها و محتوا ۲۵ درصد از کل بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات را تشکیل می دهد.
دو زیر بخش دیگر مجموعاً ۴ درصد سهم بازار ارتباطات و فناوری اطلاعات (۳درصد محصولات الکترونیکی، نوری و کامپیوتری و ۱ درصد انتشار نرم افزار) را در اختیار دارند.
در این راستا مقایسه آماری سهم بازار و سهم ارزش افزوده مطرح شده نشان می دهد فعالیت های زیربخش «فناوری اطلاعات و کاربردها و محتوا» به دلیل پایین بودن مصارف واسط جزء فعالیت های با ارزش افزوده بالا تلقی شده و می تواند محور اصلی توسعه بخش قرار گیرد.
عوامل بحرانی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات
در همین حال این گزارش در تحلیل عوامل بحرانی موفقیت (CSFs) نیز براساس بررسی های به عمل آمده و مطالعه مستندات و شواهد و نظرات خبرگان، ۴ عامل را به عنوان عوامل بحرانی موجود برای توفیق در توسعه بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده که شامل عوامل زیر است:
۱- عدم توسعه زیربخش فناوری اطلاعات ،کاربردها و محتوای بومی متناسب با توسعه زیربخش مخابرات
۲- عدم توسعه متناسب لایه دسترسی در زیربخش مخابرات
۳- ضعف مهارتی نیروی انسانی در توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات
۴- پایین بودن سرعت و کیفیت خدمات پهن باند و بالا بودن قیمت آن با توجه به مدل توزیع
منبع:مهر