به گزارش فناوری فرهنگی، به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ویدا توحدی در جشن ثبت جهانی مریوان با اعلام این خبر افزود: «با توجه به اینکه ایران در حال حاضر رتبه اول شهرها و دهکدههای جهانی صنایعدستی در دنیا را دارد بهمنظور حمایت هرچه بیشتر از هنرمندان این شهرها و دهکدههای جهانی و تقویت زیرساختهای تولید، فروش و صادرات در این شهرها و دهکدهها، شهرکهای صنایعدستی برای اولین بار ایجاد میشود.»
او افزود: «بر اساس مصوبه شورای عالی میراثفرهنگی، دستگاههای مختلف اجرایی موظف به همکاری با سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای تقویت زیرساختهای شهرها و دهکدههای جهانی صنایعدستی هستند.»
توحدی گفت: «این درحالی است که بر اساس بند ب ماده ۹۸ برنامه ششم توسعه نیز سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری موظف است بهمنظور حفظ و صیانت از میراثفرهنگی اقدامات لازم را با همکاری و هماهنگی سایر دستگاههای اجرایی ذیربط شناسایی، مستندسازی، حفاظت و مرمت و معرفی میراثفرهنگی (اعم از ملموس و ناملموس) میراث طبیعی، ایجاد شهرهای جهانی صنایع دستی و احیای هنرهای سنتی در حال زوال در حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و ثبت در در فهرست میراث جهانی را طبق بودجه سنواتی بهعمل آورد.»
مشاور معاونت صنایعدستی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خاطرنشان کرد: «ایجاد شهرکهای صنایع دستی در شهرها و دهکدههای جهانی صنایعدستی برای اولین بار در ایران انجام میشود و این مهم میتواند به تأمین زیرساختهای شهرها و دهکدههای جهانی صنایعدستی در ایران که روندی روبهرشد دارد کمک کند.»
ثبت مریوان بهعنوان شهر جهانی کلاش انگیزههای تولیدکنندگان را افزایش داده است
سیدمحسن علوی مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کردستان هم گفت: «مراسم جشن ثبت مریوان بهعنوان شهر جهانی کلاش امروز با حضور خانم غدا هیجاوی رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایعدستی، احمد الفارسی داور و عضو شورای جهانی صنایعدستی، بهمن نامورمطلق معاون صنایعدستی کشور و جمعی از مسئولان ملی و استانی و مردم مریوان و تولیدکنندگان گیوه و هنرمندان برگزار میشود.»
او با بیان اینکه تمهیدات لازم برای برگزاری هرچه بهتر این جشن فراهم شده است افزود: «در حال حاضر ۴۵۰۰ تولیدکننده کلاش در مریوان فعالیت دارند که سهم بسزایی در تولید این هنر ملی دارند و ثبت جهانی مریوان بهعنوان شهر جهانی کلاش انگیزههای آنان را افزایش داده است.»
علوی گفت: «کلاش پاافزار کردی است که با سنت و فرهنگ و آداب مرم کرد پیونده خورده است و پاپوشی است که بیشتر در تابستان مورد استفاده قرار میگیرد و علاوه بر مریوان در سایر نقاط استان کردستان و حتی در مناطقی از کرمانشاه نیز شاهد تولید این نوع از گیوه هستیم با این حال مرکزیت تولید گیوه کلاش در مریوان است.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کردستان تصریح کرد: «خوشبختانه از نظر تولید گیوه کلاش در مریوان هیچگونه مشکلی وجود ندارد و هنرمندان با انگیزههای فراوان در حال تولید این نوع از گیوه هستند اما در حوزه بستهبندی، فروش و صادرات نیازمند راهکارهای جدیدی هستیم.»
علوی خاطرنشان کر: «در همین ارتباط یک طرح پژوهشی و مطالعاتی را با دانشگاه هنر تبریز آغاز کردهایم که در این طرح، موضوعات مختلف مرتب با تولید گیوه کلاش از جمله رنگ، طرح و بسته بندی مورد بررسی قرار گرفته است.»
منبع: مهر