افشاگری از جو مافیایی در اکوسیستم استارت‌آپ‌ها

به گزارش فناوری فرهنگی، فرشاد وکیل زاده، عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی در نامه ای سرگشاده به آذری جهرمی، تاکید کرد: حداقل انتظار از دولت این است که اگر حمایتی نمی کند، باری بر دوش کارآفرینانِ جوان نگذارد.

متن نامه مدیرعامل فروشگاه اینترنتی زنبیل به شرح زیر است:

به نام خدا

جناب آقای آذری جهرمی

وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات

با سلام

از آنجایی که یکی از دغدغه های جنابعالی از زمان شروع دوره وزارت، وضعیت کسب و کارهای مجازی و حمایت از این کسب و کارها بوده است، به عنوان یک فعال حوزه و به عنوان یکی از نمایندگان کسب و کارهای مجازی در هیات مدیره اتحادیه کشوری، برخود واجب می دانم نکات مهمی را خدمت شما عرض نمایم:

در ابتدا برای روشن شدن موضوع، سعی می کنم مطالب خود را با مطرح کردن چند سوال شروع نمایم:

جناب آقای وزیر،

1.            در حال حاضر چند کسب و کار مطرح و شناخته شده در حوزه کسب و کارهای مجازی می شناسید؟

2.            در راه اندازی و توسعه این کسب و کارها، ایده و نوآوری چه میزان نقش داشته و سرمایه گذاری چه میزان؟ کدامیک از این کسب و کارهای توسعه یافته بجای کپی برداری از نمونه خارجی بر اساس نوآوری شکل گرفته است؟

3.            عمده سرمایه گذاری صورت گرفته بر روی این کسب و کارهای شناخته شده از داخل کشور بوده است یا خارج کشور؟ اگر پیش بینی دوستان از روند جذب سرمایه از خارج کشور برای توسعه این کسب و کارها به دلایل مختلف از جمله افزایش مجدد تحریم ها با مشکل مواجه شود، چه آینده ای در انتظار این کسب و کارهای وابسته خواهد بود؟ نتیجه بروز مشکل برای این دسته از کسب کارها بر کل اکوسیستم چه خواهد بود؟

4.            عمده حمایت های دولتی صورت گرفته، بیشتر شامل همین تعداد محدود کسب و کارها بوده یا کل اکو سیستم؟ در حال حاضر کدامیک از استارت آپ ها بیشترین کمک های مالی را از صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت داشته اند؟ منتفع اصلی این سوبسیدها چه کسانی بوده اند؟

5.            توجهات، حمایت ها و حتی بازدید های مقامات عالی رتبه سیاسی کشور معطوف به کدام بخش از اکو سیستم می باشد؟ کل اکو سیستم یا بخشی خاص؟ آیا مسئولان از نوآوری و ایده ها حمایت می کنند یا صرفا از مجموعه هایی که به نحوی انحصار بازار را در اختیار گرفته اند؟

6.            آیا به انحصارهای شکل گرفته در این اکوسیستم به اندازه کافی دقت داریم؟ آیا غیر از این است که شکل گیری هر انحصاری به زیان جامعه و به نفع عده ای خاص خواهد بود؟

سوالات فوق و بسیاری از سوالات دیگر، تنها بخشی از دغدغه هایی است که این روزها ذهن من و بسیاری از همکاران من را مشغول نموده است. بی شک عدم توجه به پاسخ این سوالات و صرفا توجه به مسائل سطحی هیچ مشکلی را حل نخواهد نمود. به نظر من استارت آپ ها بیش از کمک های مالی، نیازمند آماده سازی زیرساخت برای شروع فعالیتهای خود هستند. البته مشکلات این حوزه محدود به موارد فوق نمی شود و در ادامه سعی می کنم بطور مختصر آنها را بیان نمایم:

 

به جوانان سیگنال صحیح بدهیم

آموزش یکی از مهمترین بخش هایی است که دولت در جهت حمایت از راه اندازی کسب و کارهای نوین باید به آن اهمیت دهد. این بخش با کمترین بار مالی برای دولت، بیشترین اثرگذاری را خواهد داشت.

جوانان قبل از راه اندازی استارت آپ ها، ابتدا باید با مفاهیم اولیه راه اندازی کسب و کار و امکان سنجی آن آشنا شوند؟ باید قبل از راه اندازی کسب و کار خود بدانند که محصول آنها چه نیازی را در جامعه پاسخ خواهد داد؟ آیا طرح آنها توان رقابت با رقبای موجود را دارد یا خیر؟ آیا محصول آنها مزیتی نسبت به محصولات موجود در بازار دارد و آیا توان فنی و مالی لازم برای به سرانجام رساندن طرح را دارند؟

اگر دولت در این بخش بتواند آموزش های لازم را بدهد، کمک بزرگی به جامعه خواهد کرد و دیگر شاهد راه اندازی تعداد زیادی از کسب و کارهای تکراری بدون ایده و خلاقیتی جدید نخواهیم بود.

 

ایجاد منطقه آرامش برای تمرکز روی ایده

همانطور که توضیح دادم بسیاری از جوانان ما فاقد دانش و مهارت های کافی به منظور فعالسازی یک کسب و کار جدید می باشند، راه اندازی یک کسب و کار فارغ از ایده، نیازمند تجربه و اطلاعات زیادی است. در این شرایط حداقل انتظار این است که اگر دولت حمایتی نمی کند، حداقل باری بر دوش کارآفرینان جوان نگذارد.

شخصا اعتقاد دارم که در یک اقتصاد سالم و کارآمد، منبع اصلی درآمد دولت می بایست از محل مالیات ها باشد، اما مسئولان محترم واقعا بپذیرند که کسب و کارهای نوآور واقعا در سالهای آغازین خود نه تنها سودی نخواهند داشت بلکه به شدت نیازمند جذب نقدینگی برای توسعه می باشند. حال در شرایطی که جوانان ما حتی به اصول شرکت داری نیز وقوف کامل ندارند و قطعا در سال های آغازین درآمد چندانی حتی برای پوشش هزینه های خود ندارند، چرا ذهن آنها را درگیر موضوعات پیچیده ای نظیر مالیات ها می کنیم؟! دولت اگر دنبال کسب درآمدهای مالیاتی است لطفا سراغ فعالانی برود که سالانه ده ها میلیارد تومان درآمد داشته و هیچ مالیاتی هم پرداخت نمی کنند. اجازه دهید تمرکز ما بر ایده ها و کسب و کارمان باشد.

 

کمک در جهت معرفی کسب و کارها

یکی از حلقه های مهم و حیاتی یک کسب و کار پس از خلق ایده و تولید محصول، عرضه آن در جامعه است. متاسفانه نکته ای که هیچکدام از مسئولین محترم به آن توجهی ندارند، همین بخش از کار است.

فرض کنید شما با یک ایده خوب، جمع آوری تیم مناسب و تامین مالی طرح، محصولی را تولید و آماده عرضه نمودید، چگونه باید محصول خود را به مخاطبان آن معرفی کنید؟ دولت تا کنون چه حمایتی در این بخش داشته است؟

آیا در جریان هستید حتی حداقل حمایت صدا و سیما در پخش تبلیغات رایگان برای فعالان اقتصادی، شامل کسب و کارهای نوین نمی شود؟ آن هم صرفا به بهانه اینکه کل پکیج تبلیغات این حوزه به صورت انحصاری به یک شرکت خصوصی فروخته شده است!

یک کسب و کاری که پس از 5 سال فعالیت و زحمت شبانه روزی توانسته است با تکیه بر خلاقیت و نوآوری های خود، نسبت به قوی ترین رقبای خود برای مشتریان مزیت ایجاد کند، از چه طریقی باید مزایای خود را به اطلاع مشتریان خود برساند؟

آیا این همان پاشنه آشیل نوآوری و خلاقیت نیست؟ اینکه شما صرفا برای تبلیغات و بازاریابی محصولی خوب نیازمند جذب سرمایه باشید؟

آیا می دانستید که سرمایه های خارجی وارد شده به اکوسیستم، هزینه تبلیغات و مارکتینگ در سالهای اخیر را در برخی موارد تا 10 برابر افزایش داده و خود مانعی برای ورود رقبای جدید به بازار شده است؟ دولت تا کنون چه اقدامی در این راستا انجام داده است؟

جناب آقای وزیر آیا می دانستید هزینه یک کمپین تبلیغاتی به اصطلاح 360 درجه صرفا برای یک دوره 45 روزه در شهر تهران، چیزی در حدود 5 میلیارد تومان می باشد؟ کدامیک از استارت های متکی بر خلاقیت و نوآوری توان تامین این هزینه ها را دارند؟

 

نیروی انسانی متخصص

جناب آقای وزیر آیا می دانستید علیرغم نرخ بالای بیکاری در کشور، کسب و کارها در جذب نیروی انسانی متخصص و با تجربه به شدت دچار مشکل هستند؟ آیا می دانستید بسیاری از کسب و کارها مجبور هستند خود نسبت به آموزش نیروی انسانی اقدام نمایند و این امر موجب کندی رشد کسب و کارها شده است؟

چرا آموزش عالی ما علیرغم آگاهی از مشکل سعی در اصلاح ساختارهای آموزشی کشور ندارد؟ چرا بر خلاف تمام دنیا رابطه بین دانشگاه و بازار و صنعت قطع می باشد؟ چرا راهکار حل مشکل بیکاری را اصلاح سیستم آموزشی نمی بینیم و سعی داریم با طرح های ناکارآمد مانند بنگاه های زود بازده، صرفا دنبال درمان کوتاه مدت باشیم؟

جناب آقای وزیر، از شما به عنوان یک جوان تحصلیکرده و آگاه از نسل خودمان که شناخت بهتری از شرایط جامعه، دانشگاه و صنعت و … دارد، تقاضا دارم برای کمک به کسب و کارهای نوین در کشور، راهکارهای عملی ارائه دهید.

جناب آقای وزیر لطفا وارد گود شوید، مطمئن هستم شما هم، می دانید که اقتصاد با دستور و بخشنامه اصلاح نمی شود.

 

انحصار در بازار استارت آپ ها
وی پیش از این و در دیدار با وزیر ارتباطات با استارت‌آپ‌ها نیز گفته بود: چرا عمده حمایت ها از تعدادی از استارت آپ های خاص صورت می گیرد. چرا فقط برخی استارت آپ ها می توانند از تسهیلات صندوق نوآوری استفاده کنند؟ کل بازار استارت آپی ایران اکنون در دست دو سه تا VC است و آنها اجازه ورود استارت آپ های جدید را نمی دهند.
پیشنهادم به دولت این است که فضای آموزش را ایجاد کرده و چارچوب تجارت را به کسب و کارها یاد بدهد. علاوه بر این امکان تبلیغات رایگان در صدا و سیما برای استارت آپ ها و معافیت های مالیاتی در سال های اول کار که هیچ درآمد و سودی وجود ندارد، فراهم شود.

منبع: آی تی آنالیز

کانال-1-300x74

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد