به گزارش فناوری فرهنگی، یکی از مواردی که میتواند کمکمان کند تا وضعیت هنرهای نمایشی را در دولت دهم با وضعیت آن در دولت یازدهم مقایسه کنیم، تعداد مجوزهایی است از سوی شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایشِ اداره کل هنرهای نمایشیِ معاونت هنریِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اجرای آثار نمایشی صادر شده است.
در این گزارش عملکرد شورای ارزشیابی و نظارت در دولت محمود احمدینژاد در شش ماه اول سال ۹۲ به عنوان مبنایی برای ارزیابی حرکت این شورا در دور اول دولت حسن روحانی در شش ماه اول سالهای ۹۳، ۹۴ و ۹۵ قرار داده شده است.
پیش از آن نگاهی کردهایم به مدیران اداره کل هنرهای نمایشی و رئیس و سرپرستان شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایشِ این اداره کل در دور اول دولت تدبیر و امید.
از حسین طاهری تا مهدی شفیعی/ از رضا دادویی تا رحمت امینی
حسن روحانی در مراسم تحلیف ریاستجمهوری که ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، کابینه پیشنهادیاش را برای گرفتن رأی اعتماد از مجلس معرفی کرد. گزینه او برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی بود که جایگزین سیدمحمد حسینی شد.
علی جنتی چهارم شهریور ۱۳۹۲ علی مرادخانی را به عنوان معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی کرد. مرادخانی جایگزین حمید شاهآبادی شد و اکنون نیز این سِمَت را بر عهده دارد.
۲۳ دی ۱۳۹۲ علی مرادخانی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حکم حسین طاهری را به عنوان مدیر اداره کل هنرهای نمایشی که از سوی علی جنتی صادر شده بود به او داد. حسین طاهری جایگزین قادر آشنا شد.
چهار دی ۱۳۹۳ حسین طاهری از مدیریت این اداره کل انصراف داد و دو روز بعد اردشیر صالحپور به عنوان سرپرست موقت معرفی شد. ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ مهدی شفیعی با حکم علی جنتی جایگزین حسین طاهری شد و تا امروز در این پُست باقی است.
بررسی عملکرد شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش از زیر مجموعههای اداره کل هنرهای نمایشی از این نظر مهم است که در سه بخش کودک و نوجوان، تئاتر آزاد و حرفهای و همچنین بخش متفرقه و قطعات نمایشی سرگرمکننده اقدام به صدور مجوز میکند.
چهارم اسفند ۱۳۹۲ بود که رضا دادویی با حکم حسین طاهری مدیر اداره کل هنرهای نمایشی آن زمان، رئیس شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش و جایگزین محمدرضا الوند شد.
پایان اردیبهشت ۹۴ دادویی از این سِمَت استعفا داد و هفتم تیر همان سال مهدی شفیعی مدیر فعلی اداره کل هنرهای نمایشی، حسین موذن را به عنوان سرپرست شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش معرفی کرد. ششم اردیبهشت ۱۳۹۵ رحمت امینی به عنوان سرپرست جدید این شورا معرفی و جایگزین موذن شد و هم اکنون نیز این سِمَت را بر عهده دارد.
۱۱ آبان ۱۳۹۵ سیدرضا صالحیامیری جایگزین علی جنتی شد اما تغییری در ساختار مدیریتی معاونت هنری، اداره کل هنرهای نمایشی و شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش ایجاد نکرد.
مقایسه شش ماه اول سال ۹۲ با شش ماه اول سالهای ۹۳، ۹۴ و ۹۵ از نظر تعداد مجوزهای اجرا
بهار و تابستان سال ۱۳۹۲، ۳۵۷ مجوز اجرای نمایش صادر شد. تعداد مجوزهای اجرای نمایش در شش ماه اول سال ۹۳ به ۵۲۸ رسید. همین بازه زمانی در سال ۹۴ با صدور ۶۶۸ مجوز اجرا از سوی شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش همراه بود و در نهایت شش ماه اول ۹۵ با صدور ۸۴۱ مجوز اجرا پایان یافت.
دستهبندی مجوزها براساس نوع مخاطبان
از میان ۳۵۷ مجوز صادر شده در شش ماه اول سال ۹۲، ۱۶۵ مجوز برای نمایشهای حرفهای بزرگسال صادر شد که ۲۵ مورد آن به نمایشهای تمدید شده اختصاص داشت.
۷۹ مجوز به آثار کمدی آزاد داده شد که ۴۹ مجوز برای تمدید نمایشها و ۳۰ مجوز برای نمایشهای جدید بود.
از ۴۳ مجوزی هم که برای قطعات نمایشی سرگرمکننده صادر شد، یک مجوز برای تمدید بود. چهار نمایش نیز در گروه متفرقه طبقهبندی شدند.
۶۵ مجوز برای نمایشهای گروه سنی کودک و نوجوان صادر شد که ۱۴ مجوز برای آثار تمدید شده و ۵۱ مجوز برای آثار جدید بود. اجراهای ویژه بانوان در این شش ماه یک مورد بود.
در شش ماه اول سال ۹۳، از میان ۵۲۸ مجوز صادر شده ۲۰۰ مجوز برای نمایشهای حرفهای بزرگسال بود که ۱۹۴ نمایش برای بار اول روی صحنه رفتند و اجرای شش نمایش تمدید شد.
برای نمایشهای کمدی آزاد ۱۷۵ مجوز صادر شد که ۸۱ نمایش جدید و ۹۴ نمایش تمدیدی بودند.
۷۶ مجوز به قطعات نمایشی سرگرمکننده اختصاص داده شد که شش مورد از آن برای تمدید اجراها بود. ۱۱ نمایش در دسته متفرقه قرار گرفت و چهار پرفورمنس هم به اجرا درآمد که مجوز یکی از آنها برای تمدید بود.
برای مخاطبان کودک نیز ۴۱ نمایش تولید و ۱۳ نمایش تمدید شد که در مجموع به رقم ۵۴ مجوز رسید. همچنین هشت نمایش ویژه بانوان روی صحنه رفت که یکی از آنها تمدیدی بود.
در شش ماه اول ۹۴، از میان ۶۶۸ مجوز صادر شده ۲۰۲ مجوز برای نمایشهای حرفهای بزرگسال بود که ۱۹۹ نمایش جدید و سه نمایش تمدیدی بودند.
در میان نمایشهای کمدی آزاد، ۱۱۷ نمایش برای بار اول روی صحنه رفتند و ۱۰۲ نمایش تمدید شدند و تعداد مجوزها در مجموع ۲۱۹ بود.
۱۱۵ مجوز برای قطعات نمایشی سرگرمکننده صادر شد که ۶۲ نمایش جدید و ۵۳ نمایش تمدیدی بودند. شش نمایش نیز در طبقه متفرقه قرار داشتند و دو پرفورمنس هم اجرا شد.
در زمینه نمایشهای کودک و نوجوان ۱۲۱ اثر روی صحنه رفت که اجرای ۶۸ نمایش برای بار اول و ۵۳ نمایش برای بار دوم بود. همچنین سه نمایش ویژه بانوان اجرا شد.
در ششماه اول سال ۹۵، از بین ۸۴۱ مجوز داده شده به نمایشها، ۳۳۹ مجوز به نمایشهای حرفهای بزرگسال اختصاص داشت که ۳۱۵ نمایش جدید و ۲۴ نمایش تمدیدی بودند.
برای نمایشهای کمدی آزاد نیز ۲۱۲ مجوز صادر شد که ۱۰۷ اثر برای بار اول و ۱۰۵ اثر برای بار دوم روی صحنه رفتند.
در بخش قطعات نمایشی سرگرمکننده نیز از ۱۸۳ مجوز صادر شده ۱۶ نمایش مجوز تمدید دریافت کردند. ۱۵ نمایش متفرقه و پنج پرفورمنس هم در شش ماه اول سال ۹۵ اجرا شد.
برای نمایشهای کودک و نوجوان ۶۸ مجوز اجرا صادر شده که ۶۲ نمایش جدید و شش نمایش تمدیدی بود. بهار و تابستان سال ۱۳۹۵ با اجرای ۱۹ نمایش ویژه بانوان پایان یافت.
شش ماه اول سال ۹۲ |
۳۵۷ مجوز اجرای نمایش |
شش ماه اول سال ۹۳ |
۵۲۸ مجوز اجرای نمایش |
شش ماه اول سال ۹۴ |
۶۶۸ مجوز اجرای نمایش |
شش ماه اول سال ۹۵ |
۸۴۱ مجوز اجرای نمایش |
منبع: اقتصادخلاق