به گزارش فناوری فرهنگی، دشواریها و نیازها و محدودیتها همیشه باعث میشوند که مردمان کشورهای مختلف رو به ابتکارهایی برای رهایی از تنگناها بیاورند.
اگر یادتان بیاید مدتها پیش تعریف کردیم که در زمان شوروی، ممنوع بودن گوش کردن به موسیقی غربی باعث شد که مردم آهنگهای مور علاقه خود را از روی رادیو ضبط کنند و روی فیلمهای رادیولوژی پزشکی، ضبط کنند.
خیلی جالب بود که مثلا آهنگی از بیتلها را کسی روی عکس قفسه سینه یک بیمار داشته باشد.
به صورت مشابهی سختگیری برای تأیید آثار ادبی، باعث ایجاد نشر زیرزمینی در کشورهای بلوک شرق شد.
و حالا در شرایطی که محدودیتهای قبلی دولت چین، باز هم در حال شدیدتر شدن است، کاربران این کشور به فکر یک ابتکار تازه افتادهاند تا اخبار و مفاهیم مورد نظر خود را به دیگران برسانند.
شاید شنیده باشید که به همین تازگی شرکت اپل، تسلیم درخواست دولت چین شده است و اپهایی که کاربران برای دور زدن سانسور استفاده میکردند، را از دسترس کاربران چینی خارج کرده است.
چند وقت پیش هم از بعد از فوت ناراضی چینی به نام لیو ژیائوبو، دولت چین سعی بسیاری برای پاک شدن شبکههای اجتماعی از متنهای کاربران در این مورد کرد.
علیرغم همه اینها در شبکههای اجتماعی داخلی بسیار شلوغ چین، کاربران چینی هنوز ساکت ننشستهاند.
به تازگی یک جامعهشناس بازنشسته چینی، با استفاده از یک زبان مرسوم در نخستین روزهای رواج اینترنت در چین به نام زبان Martian پستی نوشت که بسیار مورد استقابل قرار گرفت و ۶۰ هزار بار توسط دیگر کاربران بازنشر شد.
این زبان در سال ۲۰۰۴، توسط کاربران جوان چینی ابداع شد و کاراکترهای آن آمیزهای از کاراکترهای سنتی چینی، ژاپنی، ایموجیها و الفبای انگلیسی است.
در آن زمان کاربران جوان برای چتهای بیدردسر و مفرح و حتی پنهان نگاه داشتن متن چتها از والدین خود از این زبان ابداعی استفاده میکردند.
اما حالا بعد از سالها، این زبان به لطف تشدید محدودیتهای دولت چین، دوباره احیا شده است.
این گونه رمزی سخن گفتن، به صور مختلف بین کاربران دیده میشود. مثلا از دید من و شما ۷-۱, ۵-۱ شاید مفهومی نداشته باشد. اما چینیها میدانند که اگر تفریق عبارت ریاضی بالا را انجام بدهند به ۶/۴ میرسند، یعنی تاریخی که در آن فاجعه تیان آن من رخ داد.
گام بعدی این بازی موش و گربه چیست؟
از ان سو ویبو هم شروع به سانسور کردن کاراکترهای زبان Martian کرده است.
منبع: 1پزشک