به گزارش فناوری فرهنگی، آیین افتتاحیه سی و ششمین جشنواره فیلم فجر با حضور اقشار مختلف از جمله تعدادی از سینماگران و شماری از خبرنگاران برگزار شد و در آن علاوه بر معرفی بخشی از برترینهای سینمای ایران، از سه سینماگر و دوبلور ایرانی تقدیر به عمل آمد.
به گزارش «تابناک»؛ مراسم آغازین جشنواره فیلم فجر از دقایقی پیش با حضور جمعی از سینماگران و خبرنگاران و طیف وسیعی از دیگر اقشار به میزبانی برج میلاد آغاز شد. برخلاف ادعاهای پیشین مراسم فرش قرمز با حضور هنرمندان برگزار شد و سینماگران پس از عبور از فرش قرمز در سالن اصلی برج میلاد مستقر شدند.
علیرضا تابش، محمدرضا عارف، محمدهادی ایازی، منوچهر شاهسواری، اکبر عبدی، نصرالله مدقالچی، نوید محمدزاده، هومن سیدی، رسول صدرعاملی، محمود گبرلو، مهدی پاکدل، سید غلامرضا موسوی، شبنم مقدمی، کامبیز دیرباز، بهرام رادان، رضا مقصودی، مارال و مونا فرجاد، پدرام شریفی، محسن افشانی، ناصر ممدوح، فرشته طائرپور، علی صالحی و… از حاضران در افتتاحیه جشنواره هستند.
در ابتدای این مراسم که در ابتدا قرار بود برگزار نشود اما با عقب نشینی و اعلام اشتباه دبیر جشنواره برگزار شد، داروغه زاده در تصمیمی صحیح سخنرانی بسیار کوتاهی کرد و ادامه مراسم با پخش چند کلیپ ادامه یافت. یکی از این کلیپهای معرفی فیلمها بود و کلیپ دیگر نیز در بزرگداشت علی معلم بود. کرمی از سیدعباس صالحی، محمدمهدی حیدریان، ابراهیم داروغهزاده، فرشته طائرپور و خانواده علی معلم برای نکوداشت این هنرمند به روی سن دعوت کرد.
آذر معلم، امید و ایمان معلم روی سن آمدند و در نکوداشت زندهیاد علی معلم، مورد تقدیر وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی قرار گرفتند. کرمی گفت: ما علی معلم را از دست دادیم اما خوشحالم که جشن حافظ امسال ثابت کرد که خانم معماریان همچنان راه علی معلم را ادامه میدهند. معماریان با حضور روی سن به یاد علی معلم، تنها به این بیت اشاره کرد: تحصیل عشق و رندی آسان نمود اول، جانم بسوخت اول در کسب این فضایل. امید معلم نیز گفت: واقعیت این است که امسال چطور ممکن است بتوانم نبود پدر را در طول جشنواره تحمل کنم. خوشحالم که اهالی سینما همگی پشت هم ایستادند و من هیچوقت فراموش نمیکنم که باید راه پدر را ادامه دهیم تا هیچ کس نتواند اتحادمان را خراب کند.
در ادامه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنرانی کوتاه گفت: «ماه بهمن برای ما یادآور دو چیز است. جشن سینمای ایران و جشن انقلاب اسلامی که من هر دو آن ها را به مردم عزیز تبریک می گویم. این سینما در سال های گذشته نام ایران را بلند آوازه کرد و با حضورهای موفق جهانی که پدید آمد، توانست سفیر فرهنگی هنری ایران در جهان باشد. این سینما توانسته پیشتاز گفتگوی هنری ایران با جهان باشد و توانست نشان دهد که میتوان سینمایی انسانی، شاعرانه، متفکرانه و قصهدار داشت، کما این که تاریخ فرهنگ ایران هم همه اینها را در کنار هم دارد.»
سپس نوبت به بزرگداشت سه هنرمند سینما ـ منوچهر اسماعیلی، اکبر عبدی و محمدعلی نجفی رسید. ابتدا نماهنگ بزرگداشت محمدعلی نجفی پخش شد که طوفان نهانقدرتی آن را ساخته است. با حضور ابراهیم حقیقی و منوچهر شاهسواری از این کارگردان 72 ساله سینمای ایران و نخستین مدیر سینمایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی تجلیل به عمل آمد و لوح تقدیری به او اهدا شد.
محمدعلی نجفی در سخنانی روی سن گفت: «چهل و هفت سال پیش زمانی که در محافل مذهبی و خانوادههای مذهبی کمتر میشد از سینما صحبت کرد من با دو یار؛ آقای فخرالدین انوار و همسرم زهره به طور جد مسئله نمایش را پی گرفتیم. با همکاری ایشان نمایش سر بهداران را نوشتیم. برای اولین بار در یک مکان مذهبی توانستیم موسیقی را در حسینیه ارشاد پخش کنیم. اما میان نمایش یکی از تابلوها و پخش موسیقی، شخصی گفت کوروش آسوده بخواب که ما بیداریم و این همان سالی بود که در تخت جمشید این جمله شنیده شد. احسان کرمی از حاضران خواست اولین مدیر سینمای پس از انقلاب را تشویق کنند.»
کرمی در ادامه به سیاوش حکمتشعار از بازیگران فیلم «بچههای بد» که 17 سال است در بستر بیماریست اشاره کرد و از حاضران خواست برای سلامتی او دعا کنند.
در ادامه آیین افتتاحیه، کلیپ دومین بزرگداشت برای حاضران نمایش داده شد که در آن بخشهای مختلفی از هنرنمایی «منوچهر اسماعیلی» صداپیشه محبوب سینما پخش شد و تحسین حاضران را برانگیخت. نماهنگی که بهروز سلیمانینذیر آن را ساخته است. در ادامه از منوچهر اسماعیلی گوینده و صداپیشه 78 ساله ایرانی با حضور سعید راد و ابوالحسن تهامی تجلیل به عمل آمد.
در ادامه احسان کرمی، لوح قدردانی دبیر جشنواره فیلم فجر را قرائت کرد و توسط ابوالحسن تهامی و سعید راد به منوچهر اسماعیلی اهدا شد. منوچهر اسماعیلی با تشویق های مکرر حاضران در سالن به روی سن آمد و گفت: در همه فیلمها به شما سلام کردم و شما، امشب به سلام من جواب دادید. من هم به سهم خود از استاد علی معلم یاد میکنم و به همسر و خانواده محترم ایشان تسلیت میگویم. زیاد وقتتان را نمیگیرم و حال خوشی هم ندارم. بعد از دیدن صحنههایی که پخش شد حتی توان ایستادن هم ندارم. خیلی متشکرم. احسان کرمی از اسماعیلی خواست روی صندلی بنشیند و در ادامه از ابوالحسن تهامی و سعید راد خواست درباره این استاد دوبله صحبت کنند.
ابوالحسن تهامی گفت: آقای اسماعیلی از نوابغ هنری ایران هستند. از آغازی که پا به هنر و فن دوبلاژ گذاشتند؛ من شصت سال افتخار داشتم تا در کنار ایشان بیاموزم. دو هنرمند بزرگ جهانی وقتی که به ایران آمدند و فیلمهایشان را به زبان فارسی ترجمه کردند؛ گفتند باور نمیکنیم ما فارسی بلدیم و به این زبان حرف بزنیم. اسماعیلی در هر فیلم با صدای همان کاراکتر دوبله میکرد. ویلیام هولدن و آنتونی کوئین از شنیده شدن صدای خودش در فیلمهای فارسیزبان واقعا شگفتزده شدند. آقای اسماعیلی به دوبله ایران رونق و شخصیت داد و اولین کسی بود که قدر خودش را می دانست و هنر خودش را ارزان نمی فروخت و به ما که از ایشان کوچکتر بودیم؛ بسیار آموخت.
سعید راد در این بخش گفت: در گذشته صدا در صحنه نبود و بعدا در اتاق دوبله صدای فیلمها را میگذاشتند. به من گفتند قرار است آقای اسماعیلی به جای تو دوبله کنند. آقای اسماعیلی در فیلم عقابها به شخصیت من جان بخشیدند. واقعا هر عنوانی برای ایشان کم است. برای منوچهر اسماعیلی یک دقیقه بایستید و دست بزنید. در ادامه برنامه نماهنگ مشهور «ای ایران» که توسط خانه سینما و با حضور بازیگران سینما ساخته شده است، پخش شد.
در ادامه کرمی، تولد مازیار میری و حبیب رضایی را تبریک گفت که هیچکدام آنها در سالن حضور نداشتند. سپس با پخش اسامی اعضای هیأت انتخاب و داوری، نوبت به بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران و اهدای اولین سیمرغهای سی و ششمین جشنواره فیلم فجر رسید.
احسان کرمی، به این نکته اشاره کرد که گروه فیلم «اتاق تاریک» و «چهارراه استانبول» به دلیل اکران فیلمهایشان در سینماهای مردمی جشنواره سالن را ترک کردهاند. این اتفاق در نوع خود جالب توجه است که همزمان با اکران فیلمها، مراسم افتتاحیه برگزار میشود.
در این مراسم برندگان سیمرغهای بلورینِ مواد تبلیغاتی متشکل از سیمرغهای بلورین بهترین عکس، بهترین پوستر و بهترین تیزر و آنونس از میان نامزدها، بدین ترتیب معرفی شدند:
* بخش عکس
1- تیکآف – سیدعبدالحسین نواب موسوی
2- پریناز- جواد جلالی
3- زادبوم – علی نیکرفتار
4- مالاریا – امید صالحی
* بخش پوستر
1- آوانتاژ- احسان رضازاده
2- رگ خواب – محمد روحالامینی
3- ماحی – حامد مسعودیفر
4- نگار- احسان برآبادی
5- هجوم – بابک یادگاریان
* بخش تیزر و آنونس
1- بنیانگذار محک – محمد زمانی
2- 21 روز بعد – کریم مهرآبادی
3- خفهگی – مسعود رفیعزاده
4- رگ خواب – امیرشیبان خاقانی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
میتوانیم به آینده سینمای ایران و دستاوردهای آن بسیار امیدوار باشیم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سی و ششمین جشنواره فیلم فجر پیامی صادر کرد. متن پیام سیدعباس صالحی به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
سینمای ایران، این هنر فراگیر و مورد اقبال فراوان مردم، اکنون به زبانی گویا و تأثیرگذار تبدیل شده است. سینمای ملی، در کنار ترسیم تنوع فرهنگی این سرزمین، تصویرگر ارزشهای انسانی و آرمانهای برخاسته از انقلاب شکوهمند اسلامی نیز هست و سینماگران فرهیخته، در تمام این سالها بار سنگین رسالتی سترگ را با توان خویش به دوش کشیدهاند.
سینمای ایران با دارا بودن محتوای غنی و جذاب، در ابعاد منطقهای و جهانی نیز اوج گرفته و اثربخشی آن در دیپلماسی فرهنگی و گفتوگو با جهان امروز انکارناپذیر است؛ اگرچه باید خود را در تقویت سوژههای انسـانی و فناوریهای روزآمد صنعت سینما مجهز کند و برای نیل به این مقصود، دولت وظیفهای خطیر برعهده دارد.
رویکرد برنامهمحوری و پایبندی به اصل شفافیت، افقی روشن و چشماندازی افتخارآفرین را در مقابل دیدگان ما ترسیم میکند که به پشتوانه بهرهمندی از تجربه گرانسنگ سینماگران نامدار و کاردان کشور و با اتکا به توانایی و استعداد جوانان خلاق و متعهد در این عرصه، میتوانیم به آینده سینمای ایران و دستاوردهای آن بسیار امیدوار باشیم.
سیوششمین جشنواره فیلم فجر نویدبخش سالی پربار، پرنشاط، امیدبخش و ارزشآفرین برای خانواده بزرگ فرهنگ و هنر و جامعه فرهنگدوست ایرانی است. مایه مباهات است که همزمان با پایتخت، در سایر استانها و نقاطی که امکان نمایش آثار فراهم است، سیمرغهای جشنواره به پرواز در میآیند و آسمان پرستاره فرهنگ و هنر ایران اسلامی را طراوتی تازه میبخشند.
از همه دستاندرکاران این رویداد بزرگ فرهنگی صمیمانه سپاسگذارم و پیشاپیش مراتب قدردانی خود را از اصحاب سختکوش رسانه در پوشش و انعکاس بهنگام جشنواره ابراز میدارم. امیدوارم با همراهی و همدلی جامعه سینمایی، جامعه رسانهای و جامعه مخاطب هنر هفتم شاهد رشد، پویایی، تحرک و استمرار تحول و نوآوری در هنر ارزشمند سینما باشیم»
منبع: تابناک