افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادان + تصاویر و ویدیو

به گزارش فناوری فرهنگی،مراسم آغازین سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر در شبی متفاوت بر روی سن گردان و دکور بزرگ با حضور سه مجری در تالار وحدت برگزار شد اما برخلاف تصور سورپرایز این مراسم تنها حضور بهرام رادان و مهناز افشار به عنوان مجریان افتتاحیه نبود و وقایع دیگری نیز در آغاز این رویداد رقم خورد که سخنان برخی سینماگران از جمله این وقایع بود.

آیین افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر که به منزله آغاز سال نوی سینمای ایران است، ساعت 19 امشب -یکشنبه 11 بهمن – به میزبانی تالار وحدت و با کارگردانی مجید برزگر برگزار شد؛ آیینی که علاوه بر ثبت حضور هنرمندان برجسته کشورمان، میزبان جمعی از دولتمردان و مقامات ارشد کشور از جمله علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و محمد گودرزی وزیر ورزش و جوانان بود.

همچون دوره‌های پیشین، هنرمندان که عمدتا به شکل متحدالشکل با خودروهای پژو سفیدرنگ به تالار وحدت منتقل شده بودند، از روی فرش قرمز عبور کردند و در تالار وحدت مستقر شدند. در این مراسم، جایگاه فیلمسازان حاضر در هر کدام از بخش های مختلف جشنواره در ردیف های مجزایی قرار دارد. به عنوان مثال جایگاه فیلمسازان «هنر و تجربه»، «سودای سیمرغ» و «نگاه نو» نسبت به یکدیگر متفاوت است.

ابوالحسن داوودی، سامان مقدم، بهروز شعیبی، مهناز افشار، جواد عزتی، هدایت هاشمی، مهتاب کرامتی، نیکی کریمی، میلا کی‌مرام، طناز طباطبایی، مسعود رایگان، رویا تیموریان، ایرج طهماسب، محسن امیریوسفی، مریلا زارعی، اشکان خطیبی، رضا کیانیان، فاطمه معتمدآریا و رخشان بی‌ اعتماد از جمله سینماگران حاضر در افتتاحیه بودند.

پژمان بازغی، مصطفی کیایی، مهدی پاکدل، مهدی کرم پور، آرش معیریان، سروش صحت، شهرام اسدی، مهدی محقق، رضا عطاران، ستاره اسکندری، لاله اسکندری، نگار عابدی، شقایق فراهانی، سحر قریشی، بهاره کیان افشار، رضا ناجی، بهنوش طباطبایی، فرهاد قائمیان، حامد کمیلی و بهروز غریب پور از دیگر حاضران بر روی فرش قرمز افتتاحیه جشنواره سی و چهارم بودند.

همچنین باران کوثری، کتایون ریاحی، الهام کردا، آزاده نامداری، فرزاد موتمن، محمود رضوی، نوید محمدزاده، هومن سیدی، هاتف علیمردانی، حامد بهداد،  پانته آ پناهی ها، عباس غزالی، فرشاد اکتسابی، محمد داوودی، مهدی ترابی، هادی معصوم دوست، محسن استادعلی از دیگر سینماگران حاضر در این مراسم بودند.

در ابتدای این مراسم که با رونمایی از دکوری سه وجهی متشکل از یک ورودی، یک پلکان و همچنین سکوهایی که بر روی آنها صندلی‌های سینما نصب شده، همراه بود؛ یک نمایش با همراهی سماع مولانا با محوریت سیمرغ که نماد جشنواره فیلم فجر است، برگزار شد و سپس سال نوی سینمای ایران با اعلام زنده یاد خسرو شکیبایی آغاز شد.

سپس احسان کرمی مجری اصلی روی صحنه حاضر شد و دعای تحویل سال را خواند و در ادامه محمد حیدری دبیر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر را دعوت کرد تا سخن بگوید. حیدری پیامی کوتاه داد، سبد گلی مقابل حاضران قرار داد و صحنه را ترک کرد.

دبیر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر گفت: «آرزو می کنم همراهی هنرمندان فهیم نویدبخش سال موفق و خاطره انگیزی برای سینمای ایران باشد و سال نو سینما ایران را تبریک می گویم.» پس از این سخنان ویدیویی از مراحل اجرایی برگزاری جشنواره سی وچهارم پخش شد.

در ادامه با اعلام مجری برنامه، هیات انتخاب و هیات داوران بخش مواد تبلیغاتی معرفی و هیات داوران روی صحنه حاضر شدند نامزدهای بهترین جایزه عکس سی و چهارمین دوره معرفی و سیمرغ بلورین بهترین عکس به محمد بدرلو عکاس فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من» تعلق گرفت. بدرلو که هیجان زده شده بود، در سخنان کوتاهی گفت: زانو‌هایم شل شده است و اصلا تصور نمی‌کردم روزی این جایزه را بگیرم. این سیمرغ را به برادر بزرگم مهدی تقدیم می‌کنم و از رضا درمیشیان تقدیر ویژه‌ای دارم که اولین بار به من اعتماد کرد و عکاسی فیلمش را به من سپرد.

افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادان

سپس نامزدهای بخش بهترین آنونس معرفی شدند که با تقدیر از معین کریم‌الدینی برای فیلم «آتلان»، «خواب تلخ» ساخته محسن امیریوسفی به عنوان برنده سیمرغ بلورین بهترین آنونس تبلیغاتی معرفی شد. تابناک ماه‌ها پیش، این انتخاب درست را پیش بینی کرده بود. محسن امیریوسفی که خود را معضل امیریوسفی خواند و خواستار رفع توقیف فیلم آشغال های دوست داشتنی شد، سخنان نسبتاً تندی را در این بخش مطرح کرد تا بخش‌هایی از مراسم افتتاحیه را تا انتها تحت الشعاع خود قرار دهد.

امیریوسفی تاکید کرد: از گرفتن این جایزه ارزشمند بسیار خوشحالم چون فیلم «خواب تلخ» بعد از 12 سال اکران شد، البته متاسفانه تیزر تلویزیونی و بیلبورد ندارد و تنها فرصت تبلیغات ما همین آنونس و پوستر است. افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادانامیریوسفی در ادامه با قدردانی از اقدام رییس سازمان سینمایی در راه اندازی گروه «هنر و تجربه» افزود: در بهار سینمای ایران هستیم که این بهار را به هنرمندان تبریک می‌گویم. دوست داشتم من و عوامل فیلم «آشغال‌های دوست داشتنی» هم اینجا بودیم و امکان اکران یک سانس نمایش را در جشنواره داشتیم و نتیجه کارمان را هم خودمان و هم دوستان، همکاران و هم مخالفان فیلم می‌دیدند. سه سال است که این فیلم را به طور قانونی به جشنواره فجر ارائه کرده‌ایم که به طور غیرقانونی به هیات انتخاب ارائه نشده است.

او با اشاره به یکی از جملات رییس جمهوری ادامه داد: آقای روحانی جمله‌ای دارد که سلطان قلب‌هاست، او گفت که “من سرهنگ نیستم بلکه حقوق دانم” امید ما این بود که این حقوق‌دانی در تمام کشور و همچنین در سینمای ایران جاری و ساری شود که این اتفاق نیفتاد.

امیریوسفی با اشاره به پیگیری‌هایش برای حل مشکل فیلم «آشغال‌های دوست داشتنی» ادامه داد: در دو سال و اندی اخیر، سازمان سینمایی برای من حکم پادگان نظامی را داشت. درد دل هایی دارم که جای گفتنش همین‌جاست. متاسفانه ما بیرون از گود بودیم و حتی در این مدت فیلم را به جشنواره‌های خارجی هم ندادیم چون امیدوار بودیم فیلم اول در کشور خودمان اکران شود و هنوز هم امیدواریم، تنها تاسفم این است که این اتفاقات در دولت تدبیر و امید می‌افتد.

امیر یوسفی در پایان صحبتش جایزه‌اش را به شهاب حسینی یکی از بازیگران فیلم «آشغال های دوست داشتنی» تقدیم کرد و گفت: از طرف عوامل فیلم «خواب تلخ» و «آشغال‌های دوست داشتنی» این جایزه را به مردی تقدیم می‌کنم که پای حرفش و فیلمش ایستاد؛ شهاب حسینی.

سپس نامزدهای بهترین پوستر فیلم معرفی شدند که با تقدیر ویژه از طاها ذاکر برای فیلم «خواب تلخ»، سیمرغ بلورین بهترین پوستر به علی باقری برای فیلم «من میخوام شاه بشم» تعلق گرفت. باقری با لباس کردی روی صحنه آمد، این جایزه را دریافت کرد و گفت: خوشحالم که این سیمرغ برای فیلمی مستند درنظر گرفته شده و مطمئن هستم که دوستان ما در مستند از این اتفاق بسیار خوشحال هستند. این سیمرغ بال‌بال زیادی زد تا به دست من برسد، در جوانی هم سیمرغ گرفته بودم و حالا خوشحالم که دوباره سیمرغ می‌گیرم مخصوصا برای فیلمی که داستانی نیست و آثار بخش مستند هم دیده شدند.

در ادامه این مراسم حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی روی صحنه حاضر شد و سخنرانی کرد. ایوبی گفت: میگشاییم سی و چهارمین دفتر مثنوی بلند سینمای ایران را ، به نام فجر و به نام نور از سرزمین خورشید. هنرمندان ارجمند و گرامی اهالی سینمای پرافتخار ایران، آغاز سال نوی سینما بر شما مبارک باد. سالی سرشار از غرور و پیروزی. سال پیروزی حکمت و عقلانیت ایرانی. سال پیروزی تمدن بر بربریت. سالی که کلیده واژه اش برجام است. و برجام یعنی پیروزی سخن بر شمشیر، یعنی ن و القلم و ما یسطرون یعنی و جادلهم بالتی هی احسن. و ما اینک در پسابرجامیم. جهان آغوشش را به روی سخن گشوده است. جهان همه گوش است. و ما یک دنیا سخن شنیدنی. و چه خوب که در جهان کنونی شنیدنی ها را می توان دید. و این است هنر سینما. و چه خوش اقبالند مردمانی که کلید داران گنج های گرانبهای سخن اند و دستی توانا در هنر تصویر دارند.

و ما در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر رونمایی می کنیم از سخنان دیدنی فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی. رمزگشایی می کنیم از قدرت اندیشه جوانان این سرزمین. می گشاییم سی و چهارمین دفتر مثنوی بلند سینمای ایران را. به نام فجرو به نام نور از سرزمین خور ( خورشید) به تماشا می خوانیم همه جهان را:افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادان
تماشا می روی؟ تماشا می خواهی؟
بیا اندرون من تماشاکن.
تفرج عالم خود و اندرون خود کردی
تفرج عالم من و اندرون من بکن «شمش تبریزی»

وی ادامه داد: ما در سینما صبوری، همراهی و همدلی را مشق کرده ایم و امروز می بینیم میوه های این صبوری را. آشتی مردم با سینما، آشتی سینما با مردم. احترام به سینمای اندیشه وپاسداری از رونق گیشه. روزآمدی، نو شدن، جهانی شدن، حفظ ریشه ها و پیوند با اندیشه ها، حرکتی است که در سینما آغاز شده و پرشتاب به پیش می رود. «نوگرایی» ، روزآمدی و دست برداشتن از عادتهای کهنه و منسوخ را باید از مدیریت سینما آغاز کرد. سینمای دیجیتال با فکر و اندیشه و رفتار و مدیریت نگاتیو ناممکن است. می توانیم نوستالژی آپارات را در کلکسیون نوستالژیهای خود همچنان داشته باشیم. اما باید بدانیم که تند باد دیجیتال در سینمای ایران وزیدن گرفته. سینمای ایران پوست انداخته . چاره ای جز «نوگرایی» و روزآمدی نیست.

ایوبی تاکید کرد: رویش جوانه های امید در سینما آغاز شده. پرده های سینما روز به روز پر رونق تر و نوتر و سفره سینما کم کم گسترده تر می شود. سینما به سبد کالای مردم بازمی گردد . با پایان تردید بخش خصوصی، سرمایه و هوش ایرانی به سوی ما می آید. با هجوم جوانان خوش ذوق، سینمای ایران به آوردگاه طرح ها و اندیشه های نو تبدیل شده.

مدیر سینمای ایران افزود: به همه سینماگران عرصه های گوناگون از فیلم کوتاه تا داستانی و بلند، بشارت می دهم که موج تازه ای از صنعتی شدن در راه است. بر بستر بی انتهای وی .او .دی.، هر اثر دیدنی دیده خواهد شد. اقتصاد سینما و همه مناسبات به سود تولیدگران دگرگون می شود.  آری می توان دید رویش جوانه های امید را. و می توان حس کردوزیدن این نسیم جانبخش را. وزش بادصبایی که ابرهای تیره ناامیدی را از آسمان پرستاره فرهنگ ایران بیرون می راند. در این هوای صاف و پاک درخشش ستاره ها را می شود بهتر دید. و جشنواره سی و چهار، جشن ستاره ها با طعم نوگرایی است. آفرین می گویم به محمد حیدری که دیروز را دید ولی نگاهش به امروز و فردا بود. جشنواره ملی فجر جشن سینمای ایران و جشن سینماگران است. میزبان شمائید. خانه خانه شماست وچه خانه ایی که:

خاک و خس این خانه همه عنبر و مشک است
بانگ درِ این خانه همه بیت وترانه است

وی سپس به جوانان سینمای ایران اشاره کرد و گفت: آفرینی از ته دل به شما جوانانی که طراوات وشادابی و اندیشه های تازه را به سینما آوردید. شما آمدید تا نشان دهید که سینمای ایران ادامه دارد. تا با صدای بلند اعلام کنید که فرهنگ و هنر در این سرزمین پایان ناپذیر است. بی گمان شما به رسم ایرانی زانوی ادب خواهید زد در برابر بزرگانی که قامت در این راه به کمان نشانده اند تا شما سروگون و استوار بایستید. یادمان نمی رود این سفارش حضرت مولانا که:
مرغ پرنارسته چون پران شود لقمه هرگربه دران شود
چون درآرد پر بپرد او بخود بی تکلف بی صفیر نیک و بد

وی ادامه داد: درود می فرستم به همه آنها که هفته هاست که به پیشواز فجر شتافته اند. سلام می کنم به چشمان خسته، دستهای توانا، ذهنهای خلاق، ذوق سرشار و عشقتان به فرهنگ. شما که سراپا دیده اید بی آنکه دیده شوید. سراپاگوشید بی آنکه شنیده شوید. ادای احترام می کنم به شما اهالی بی ادعای رسانه. خبرنگاران، منتقدان، عکاسان و فیلمبرداران و همه شما که با عشق می کوشید تا سینمای ایران تا هنر این سرزمین و تا هنرمندان ایرانی دیده شوند.

وی در پایان گفت: از طرف جامعه سینمایی درود می‌فرستیم بر قدم های استوار، نگاه های تیزبین، بازوان قدرتمند و قامت های افراشته سرداران رشید، سربازان دلاور، پاسدارن حریم و حرم و رزمندگان مقاومت و تقدیم می کنیم افتخارات سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر را به چشمان بر در مانده همسران و فرزندان شهیدان حرم، شهیدان مقاومت، پاسداران امنیت و آرامش ایران بزرگ.

سپس یادی از شهید سعید سیاح طاهری بنیانگذار جشنواره های دانش آموزی شد و رخشان بنی اعتماد، فاطمه معتمدآریا، مهتاب کرامتی، سیده زهرا حسینی به صحنه آمدند و از همسر این شهید تقدیر کردند.

سیده زهرا حسینی نویسنده کتاب «دا» در این بخش در سخنانی گفت: ما زنده به آنیم که آرام نگیریم، موجیم که آسودگی ما قدم ماست. این کاری بود که شهید طاهری با عملکرد خود ثابت کرد. آن شهید برخلاف ظاهر آرام، درونی سرشار از شور و هیجان داشت. طاقت این را نداشت که در محل یا مکانی مظلومی باشد و او بتواند راحت سرش را بر بالین بگذارد و آرام زندگی کند.

وی ادامه داد: دوستانی که اینجا هستند این شهید بزرگوار را می شناسند و به دعوت این شهید در جشنواره های دانش آموزی حضور داشتند. او به دنبال ایجاد وحدت بین جامعه بود. خوشا به سعادت او که خداوند قبل از ما از او تشکر کرد و حقش را به او داد. شهادت حق شهید سیاح طاهری بود. از همین جا به خانواده شان تبریک می گویم. تسلیت برای ماست که ماندیم. ان شالله ما هم بتوانیم راه او را ادامه بدهیم.

همچنین فاطمه معتمدآریا در سخنانی گفت: من در یک کشتی دوستی با این شهید بزرگ آشنا شدم. درست زمانی که در مورد صلح حرف می زدیم سالروز جنگ در شلمچه بود. در این کشتی دوستی بچه های ایرانی و عراقی به همت آقای حبیب احمدزاده که همیشه پیام آور صلح است، در مسیری روی شملچه حرکت می کردند. آشنایی ما با این شهید با صلح بود و در نهایت باید بگویم که هر کسی که درخواستی درباره صلح داشته باشد یا بخواهد اقدامی در این باره انجام دهد، باید بداند که همیشه می تواند روی من حساب کند.

مهتاب کرامتی گفت: خوشحالم که در این جمع کنار دوستان جشنواره دانش آموزی هستم. شهید طاهری نشان داد می شود صبور بود، سکوت کرد اما کار کرد.

رخشان بنی اعتماد کارگردان سینما هم گفت: ادای احترام من به سرکار خانم طاهری و همسر بزرگوارش. همیشه می گویند برای شناخت آدم ها با آنها همسفره و هم سفر شوید. من افتخار این را داشتم که در جشنواره بی سر و صدای دانش آموزی با این شهید هم سفر و همسفره باشم. او کسی بود که از جوانی در جبهه جنگ بود و از زمانی که فرصت آشنایی شان را داشتیم به طور دائم در برنامه های فرهنگی فعال بود و این بسیار قابل احترام بود. احترام و باوری که او به حوزه سینما و هنرمندان، فارغ از تفاوت های دیدگاهی یا اعتقادی داشت بسیار قابل احترام بود. آمدن و رفتن رسم روزگار است. بعضی ها رفتنشان چیزی را از جهان کم می کند که به سادگی جای آن پر نمی شود. شهید طاهری یکی از این افراد بود. اما دریغم می آید در این فرصت از همکار با ارزش مان یدالله نجفی صدابردار فقید که معلم درس ما بود نیز یاد نکنم.

در ادامه مهناز افشار به عنوان مجری دوم روی صحنه حضور یافت و سخنانش را با سلام به فاطمه معتمدآریا آغاز کرد و سپس متنی قرائت کرد که ایوب آقاخانی نوشته بود و با این مقدمه، بزرگداشت سینماگران با تقدیر از مهدی فخیم زاده آغاز شد که علی جنتی و مریلا زارعی برای تقدیر از این هنرمندان پیشکسوت روی صحنه حاضر شدند.

در ابتدای بزرگداشت فخیم زاده، مریلا زارعی گفت: این دهه مبارک را به همه تبریک می گویم بسیار خوشحالم برای این بخش روی صحنه دعوت شدم. مهدی فخیم زاده استاد من و کارگردان بزرگ سینما است که افتخار کار با او در ابتدای راه را داشتم. حدود یک سال کار هر روز. خوشا به حال بازیگری که با چنین کارگردانی کار کند. بعد از گذشتن بیست سال وقتی حس می کنم دارم کم می آورم به گنجینه های آن روز رجوع می کنم. فخیم زاده به ما یاد داد که برای ماندن در سینما باید بازیگر خوبی باشیم و بازیگر خوب بودن از شناخت خودت شروع می شود این اعتماد به نفس را او به ما داد.

علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم تقدیر از مهدی فخیم زاده با تبریک آغاز دهه فجر گفت: محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان و همچنین علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم حضور پیدا کردند تا بگویند دولت تدبیر و امید تمام قد کنار سینمای ایستاده است و خوشحالیم که استعدادهای جوان در عرصه سینما می درخشند. خوشحالم که می بینیم سینمای ایران روز به روز در حال تکامل است. در این مناسبت تقدیر و تشکر می کنم از همه تلاش هایی که فخیم زاده از ابتدای زندگی هنری خود تا به امروز در حوزه سینما داشته است.

وی با اشاره به فخیم زاده بیان کرد: مهدی فخیم زاده از فیلمسازان ببه نام سینمای ایران است و من جدا از سینما، سریال های این بازیگر را پیگیری می کردم. سریال «خواب و بیدار» را بسیار دوست داشتم و دیدن این سریال برای من جذاب بود. سریال «ولایت عشق» هم جای خود را داشت و آن را بسیار دوست داشتم البته ما آدم های سیاسی بودیم کمتر می رسیدیم بعضی از سریال ها و فیلم ها را ببینیم. به نظر من فخیم زاده یک شخصیت همه فن و حریف، بازیگر، کارگردان، شاعر، نوازنده، بدلکار و رزمی کار حرفه ای است.

مهدی فخیم زاده نیز در مراسم بزرگداشت خود گفت: از ابتدا محمد حیدری شرط کرد با همسرم روی صحنه حضور پیدا کنم. متاسفانه همسر من تازه پایش را عمل کرده و نمی تواند از پله ها بالا بیاید. وقتی آقای حیدری به من زنگ زد، گفتم چه بزرگداشتی من هنوز بزرگ نشده ام. هنوز صدای توپ می آید من به کوچه می روم و گل کوچیک بازی می کنم. از خانم زارعی تشکر می کنم، وی مطالبی گفت که من بی تقصیرم. او خودش از ابتدا هنرپیشه با استعدادی بود. از آقای جنتی هم متشکرم.

با توجه به اینکه همسر مهدی فخیم زاده امکان بالا آمدن از پله ها را نداشت، مهناز افشار با مریلا زارعی به جایگاه مهمانان رفته و لوح مورد نظر را تقدیم همسر مهدی فخیم زاده کردند.

سپس فیلمی درباره محمدمهدی دادگو تهیه کننده سینمای کشورمان پخش شد و در ادامه مراسم تقدیر از او آغاز شد. برای این تقدیر از یک سو فاطمه معتمدآریا و حجت الله ایوبی روی صحنه آمدند و از سویی دیگر نیز محمد مهدی دادگو به همراه همسرش روی صحنه حاضر شد.
فاطمه معتمدآریا بازیگر سینما و تلویزیون در این بخش از مراسم بیان کرد: خوشحالم زیر سایه بزرگان سینمای ایران ایستاده ام. محمدمهدی دادگو از جمله نوابغ سینمای ایران است، سینماگری که دانش خردمندانه دارد، محمدمهدی دادگو به من آموخت که سینما علم، هنر و مهر است.

حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی نیز گفت: در همان روزهای اولی که من در مسند کار قرار گرفتم، جلسات زیادی را با هم گذاشتیم و مسائل مختلف سینمای ایران را بررسی کردیم. ایشان گفته‌ام هر روز نبودنش را کنار خودمان حس می کنیم. استفاده از خرد جمعی، ژرف نگری و … از ویژگی‌های ایشان است.

او به کنایه به سخن امیریوسفی افزود: اگر سازمان سینمایی پادگان نبود مدیریتش را به آقای دادگو می‌سپردم.

محمدمهدی دادگو در سخنانی توضیح داد: من اگر بخواهم حرف بزنم باید به اندازه سی سال حرف بزنم، اما باید بگویم که من از آیین بزرگداشت خوشم می‌آید، چون آیین نام نوه اول من است و بزرگداشت خیلی خوب است و اهالی هنر از اینکه دیده شوند همیشه راضی هستند. البته این بزرگداشت از من گذشته و من آن ‌را حسن ظنی از طرف حیدری می‌دانم.

وی ادامه داد: بعضی افراد هستند که وقتی در مصدر کاری قرار می‌گیرند، اعتبار پیدا می‌کنند، اما برخی خودشان هستند که به میزشان اعتبار می‌دهند، حجت الله ایوبی که من زیاد او را نمی‌شناسم، از نظرم کسی است که به هر جا و هر پستی که قرار می‌گیرد اعتبار می دهد. توجه به خانواده برای من بسیار مورد توجه بود و این ابتکار را خیلی می پسندم و دوست دارم ادامه پیدا کند. کار هنر و سینما پشتوانه و عقبه‌ای دارد که حتما به خانواده بر می‌گردد و نباید از آن غافل شد. از مصائب و مشقات همسران هنرمندان نباید غافل شد.

او در پایان از احمد حامد، همسر معتمد آریا هم تقدیر کرد که در روزگار سختی این هنرمند در کنار او بوده است.

در ادامه علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنرانی کرد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به عنوان یکی از سخنرانان اصلی مراسم در سخنانی گفت: بسیار خشنودم که بار دیگر در این شب عزیز و به یادماندنی و تقارن خوش‌یمن آغاز جشن‌های پیروزی انقلاب اسلامی با سی‌و‌چهارمین جشنواره فیلم فجر در میان شما هستم تا شاهد مراسم گشایش یکی از معتبرترین جشن‌‌های هنری ایران اسلامی باشیم. از فردا یکسال تلاش سینماگرانِ کشورمان رونمایی می شود.

افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادان

وی در ادامه به جایگاه جشنواره فیلم فجر اشاره کرد و توضیح داد: این رویداد فرصت کم‌نظیری است برای ارتباط هنرمندان با یکدیگر و هنرمندان با مردم و مخاطبان است، رویدادی ویژه و بی‌نظیر برای سینمای ایران و صاحبان اصلی آن که سینماگران هستند.  جشنواره سی‌و‌چهارم را می‌توان جشنواره‌ای دانست که تمام‌ قد در دولت تدبیر و امید متولد و بالیده شده است و تفاوت محسوسی با جشنواره‌های گذشته دارد. سینما در جهان امروز، نماد قدرت نرم و هوشمندی و نگاه ما به توسعه سینما نگاهی به آینده است، با چنین نگاهی سیاست‌های سینمایی این دوران طراحی شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مهم‌ترین رویدادهای دو سال گذشته سینمای ایران بیان کرد: برای نخستین‌بار بیش از ۲۰۰ فیلم متقاضی حضور در جشنواره بودند و تاکنون چنین استقبالی در هیچ دوره‌ای وجود نداشته است.

جنتی گفت: سینمای ما از تحولات به وجود آمده در سطح کلان و سیاست‌های سینمایی امیدوارتر از همیشه رو به جلو حرکت می‌کند و این در حالی است که تنها بیش از ۳۰ فیلم با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده و تهیه‌ کننده بقیه فیلم‌ها بخش خصوصی یا نهادهایی غیر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده‌اند. این یکی از آمالِ دیرینه ما در اقتصاد خلاق و صنایع فرهنگی بود که بخش خصوصی با تمامِ ظرفیت در حوزه‌های فرهنگی‌ هنری سرمایه‌گذاری کند و اینک شاهد بارقه‌های این جریانِ سازنده هستیم. این عبارت را که گاهی گفته می‌شود سینمای ایران صنعتی ورشکسته است به هیچ عنوان قبول ندارم. در یک صنعت هنریِ ورشکسته این همه علاقه‌مند و تولیدِ بدیع معنا ندارد.

وی با اشاره به پویایی، نشاط، نو شدن سینما، گفت: خانه سینما فعال است، مشکلات مربوط به سالن های نمایش تا حدود زیادی برطرف شده و گیشه‌ها هم رونق گرفته‌ اند. آشتی مردم با سینما دیگر یک آرزو نیست بلکه یک واقعیت است. ۶۵ میلیارد تومان فروشِ گیشه تا پایان دی‌ماه سال جاری امید‌آفرین است.

افتتاح سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با اجرای مهناز افشار و بهرام رادان

عضو شورای عالی سینما همچنین بابیان اینکه در دو سال گذشته فعالیت‌های سازنده‌ای در حوزه سینما انجام پذیرفت و توفیق‌های ارزشمندی نیز حاصل شده است گفت: شکیل «گروه هنر ورتجربه» و «گروه کودک و نوجوان»، تاسیس «مدرسه ملی سینمای ایران» که از سال ۹۵ پذیرش دانشجو خواهد داشت، از جمله این اقدامات مهم است.

جنتی در ادامه توضیح فعالیت های سینمایی کشور گفت: نمایش اختصاصی فیلم برای اساتید جامعه‌شناسی و نمایش اختصاصی فیلم برای متخصصان دینی و اساتید حوزه در مرکز اسلامی قم، افزودن ۱۰۰ پرده سینما به فضای سینمایی کشور، بهسازی بخش قابل توجهی از سالن‌های سینمایی، ورود قدرتمند بخش خصوصی به عرصه تولید و زیر ساخت و برداشتن گام‌های بلند به سوی صنعتی کردن سینما از مهم‌ترین فعالیت‌های سازمان سینمایی در دو سال گذشته است.

وی با اشاره به راه یابی بسیاری از فیلم‌های ایرانی به جشنواره‌های معتبر خارجی، گفت: در سال جاری هفته‌ای نبود که یک فیلم ایرانی در جشنواره‌ای صاحب رتبه و جایزه‌ای نشود. این سیر رو به افزایش جوایز به دست آمده از این جشنواره ها اتفاق مثبتی است که سال¬های اخیر شاهد آن بوده¬ایم. فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های بین‌المللی به مثابه سفیرانِ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و یکی از مظاهر دیپلماسی فرهنگی هستند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به عنوان یک خبر خوب برای اهالی سینما، گفت: پس از یکسال‌و‌نیم تلاش به زودی آغاز به کار شبکه وی او دی(VOD) را جشن خواهیم گرفت. با راه‌اندازی وی او دی بسیاری از نگرانی‌های جوانان خوش‌ذوق مستندساز و تولیدکنندگان فیلم‌های کوتاه و انیمشین برطرف خواهد شد. وی او دی بستری است که امکان دیده شدن برای همه را فراهم و گردش مالی سینما را چندین برابر خواهد کرد.

رئیس شورای فرهنگ عمومی در ادامه اظهار کرد: در این سال‌ها و با وجود همه پیشرفت‌هایی که در حوزه‌های مختلف فرهنگی داشته‌ایم اما متأسفانه فرهنگ‌ عمومی، به‌ویژه در حوزه جوانان، خانواده و آسیب‌های اجتماعی، بسیار آسیب‌پذیر شده و موجب نگرانی جدی است.همه باید برای رفع چالش‌های پیش روی فرهنگ عمومی تلاش کنیم. افزایش درخواست تولید فیلم‌های با موضوعات اجتماعی نیز ناشی از همین نقطه ضعف اساسی است. اگر باور داشته باشیم که هنر و به ویژه هنر سینما، بازخورد موضوعات جاری اجتماع است و هنرمند عموماً حساس‌تر و لطیف‌تر از دیگران می‌اندیشد لاجرم چنین ناهنجاری‌هایی بیش از همه، هنرمند را متأثر می‌کند و به واکنش وامی‌دارد.

سپس با پخش کلیپی از درگذشتگان یک سال اخیر یاد شد که پس از پایان پخش این کلیپ، یکی از حاضران در میان جمعیت میهمان با صدای بلند از فروزان بازیگر سال‌های پیش از انقلاب که به تازگی درگذشته است، یاد کرد.

مراسم افتتاحیه با اجرای قطعات زنده موسیقی ادامه یافت و سپس بهرام رادان مجری بخش دیگر جشنواره فیلم فجر مهمانان افتتاحیه را دعوت به تماشای کلیپ بزرگداشت رضا کیانیان کرد. پس از پخش این کلیپ متفاوت که علاوه بر جلوه‌های ویژه تصویری و اجرای متفاوت با موسیقی و کلام اشکان خطیبی همراه بود، با حضور داوود کیانیان و علی ربیعی از رضا کیانیان تقدیر شد. داوود کیانیان از فاطمه معتمدآریا برای تقدیر از رضا کیانیان دعوت کرد و معتمدآریا از کیانیان تقدیر کرد.

رضا کیانیان در این مراسم گفت: با خودم فکر می کردم بسیاری از موقعیت های زندگی ما به شانس مربوط است. وقتی متولد می شویم از کجا می دانیم در چه جغرافیا یا چه خانواده ای متولد می شویم. من شانس آوردم در خانواده خوبی به دنیا آمدم. برادرم، داوود یک گروه تئاتر داشت من خودم را به زور در آن چپاندم و این سرنوشت را پیدا کردم. دیدار با آقای دادگو شانس دیگری بود چون گفت دوباره می خواهم فیلم بسازم ویکی از دلایلش تو هستی. همسرم هم یکی از شانس های دیگر زندگی من است.

داوود کیانیان برادر رضا کیانیان در ادامه مراسم بیان کرد: من با رضا ۹ سال تفاوت سنی دارم. در این ۹ سال پدر و مادرم هر کاری می کردند رضا به دنیا نمی آمد. بعدا باید از خودش بپرسید چرا. دوا درمان می کردند، دعا کردند، حتی جادو هم کردند اما او به دنیا نیامد تا این که زد و او آمد و ما نفهمیدم چه شد که به دنیا آمد. وقتی در شکم مادرم بود، فقط من، مادرم و پدرم خبر داشتیم و او همیشه لگد می زد. مادربزرگم که این لگدها را که می دیدید می گفت زهرا خانم بچه ای که آدم به زور از خدا بگیره، بهتر از این نیست. اما مادرم به شکمش دست کشید و گفت نه مادر رضا جاش تنگ و تاریک برای همین که نا آرومی می کند. رضا از وقتی به دنیا آمد هرگز نتوانست فضای تنگ و تاریک را تحمل کند و فقط راه خودش را رفت و اگر جلویش را می گرفتند سعی می کرد در فیلم ها و نوشته ها راه را برای خودش باز کند. سینما هم باید چنین تصمیمی بگیرد تا بتواند راه خودش را باز کند.

وی ادامه داد: تشکر می کنم از کسانی که مرا انتخاب کردند تا توفیق این را داشته باشم که این هدیه را تقدیم رضا کنم. دلیلش این است که من تئاتری هستم و جای من همان جاست. دوست دارم این هدیه را گل بانوی سینمای ایران فاطمه معتمد آریا به رضا کیانیان تقدیم کند.

ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در این بخش از مراسم گفت: همین چند دقیقه پیش به من گفتند باید از رضا کیانیان تقدیر کنید. مرور کردم و یاد کارهای تئاتری او افتادم که از آن جمله می توان به «مردی برای تمام فصول» اشاره کرد. با این که من خیلی کیانیان را دوست دارم، در سریال «کیمیا» آنقدر بدجنس هست که حرصم را در می آورد. در هر نقشی که بازی کرده است، به آن نقش هویت می دهد و آن را زندگی می کند. این را هم بگویم که در آژانس شیشه ای تقریبا همکار ما بود.

پس از مراسم تقدیر سوم، احسان کرمی ار کاتالوگ جشنواره رونمایی کرد که فرم و قالب متفاوتی داشت و ظاهراً با نظر و سلیقه مستقیم محمد حیدری دبیر این دوره از جشنواره فیلم فجر طراحی و پیاده سازی شده است.

و در آخر، کلیپ بزرگداشت رویا تیموریان پخش شد و محمد حیدری و ویشکا آسایش از این بازیگر زن سینمای ایران تقدیر کردند. مسعود رایگان همسر رویا تیموریان، این بازیگر را همراهی می‌کرد. رویا تیموریان با اشاره به صحنه اجرا در تالار وحدت گفت: من روی این صحنه آثار درخشانی را بازی کرده ام و جلوی دوربین کارگردان های بسیاری رفته ام و از این بزرگداشت خوشحالم اما زمانی که خبر برگزاری آیین بزرگداشت من مطرح شد، بسیاری از دوستان با دخترانم درنا و دنیا تماس گرفتند و گفتند اتفاقی برای مادر افتاده است؟ دخترانم گفتند خیر و بعد پرسیدند چرا برای مادرت می خواهند بزرگداشت برگزار کنند؟
تیموریان با بیان اینکه امشب شب اوست، گفت: از همه کسانی که در پروژه های مختلف حتی آب و چایی در دست من گذاشتند تا کسی که در راس امور بودند، تشکر می کنم. از استادانم سمندریان، رفیعی و رکن الدین خسروی. از علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد تشکر می‌کنم که در مقابل بی‌احترامی‌هایی که به بانوی سینمای ایران شد، واکنش نشان داد و از همسرم و دخترهای نازنینم بسیار تشکر می‌کنم.

مسعود رایگان نیز بیان کرد: رویا تیموریان عاشق زندگی است، عاشق مردم است فارغ از رنگ پوست و نژاد. عاشق حرفه‌اش، سینما و تئاتر است. رویا حقیقتی شاد در زندگی من است که باعث شده من قد بکشم و سر بر بالینش بگذارم.این بازیگر در پایان خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آقای وزیر دو سال قبل از همین تریبون رسمی گفتم که مهربانی و خوش‌رویی کلید درهای بسته است، امیدوارم سال آینده برای بهرام بیضایی بزرگداشتی برای ایشان به اندازه‌ای که باید باشد، بگیریم.

این مراسم که قرار بود به مدت دو ساعت برگزار شود، به مدت چهار ساعت به طول انجامید اما با توجه به آنکه ریتم مراسم نسبتاً تند بود، در این زمینه شاهد ایجاد حواشی برخلاف دوره‌های پیشین نبودیم.

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد