به گزارش فناوری فرهنگی، بالا و پایین شدن ارز در داخل کشور روی صنعت گردشگری نیز تاثیر داشته است ایرانی های فعال در حوزه گردشگری در تلاش بودند تا بتوانند کشورشان را در نمایشگاههای خارجی تبلیغ کنند و با حضور در این نمایشگاهها اعلام کنند ایران امن است و راههای ورود به ایران ارزان باز است. اما مدتی است که حضور متولیان دولتی نیز در این نمایشگاهها به سختی انجام می شود تا جایی که آنها هم مجبور می شوند برخی از نمایشگاهها را حذف کنند و یا با کیفیت کمتری در نمایشگاهی حضور پیدا کنند.
نمونه آن نمایشگاه گردشگری وین است که کانون جهانگردی و اتومبیلرانی امسال از حضور در آن انصراف داد یکی از دلایل انصرافش هم همین هزینه های زیاد است. مشخص نیست که آیا سال دیگر نیز ایران می تواند در این نمایشگاهها شرکت کند یا نه.
هزینه های شرکت در نمایشگاهها چهار برابر شد
سید عباسعلی امامیه نماینده گردشگری ایران در ژاپن نیز گفته بود که مراودات بانکی بین ایران و ژاپن تا امسال توانست مشکلی برای شرکت ایران در نمایشگاه گردشگری جاتا به وجود نیاورد اما بعید می دانیم سال دیگر با وجود تحریم های بانکی توسط آمریکا بازهم در این نمایشگاه شرکت کنیم.
حضور ایران در نمایشگاههای خارجی می توانست بخشی از وظیفه تبلیغات برای بازاریابی گردشگری ایران را به عهده بگیرد اما اکنون هزینه های شرکت در این برنامه ها هم از سوی متولیان گردشگری و صنایع دستی و هم از سوی بخش خصوصی آنقدر زیاد است که بخش دولتی هم از این برنامه ها صرف نظر می کند. آنچنان که امسال هزینه های شرکت در نمایشگاه گردشگری تاپ رزای فرانسه چهار برابر بیشتر از سال قبل شده بود چون نه تنها شرکت کنندگان نتوانستند از یوروی دولتی استفاده کنند بلکه نرخ یورو برای آنها نسبت به سال گذشته چهار برابر شده بود.
این مشکلات موجب شده تا کانون جهانگردی و اتومبیلرانی که برپایی غرفه ایران در چندین نمایشگاه صنایع دستی و گردشگری را از سوی سازمان میراث فرهنگی در خارج از کشور به عهده گرفته است نیز با مشکلاتی رو به رو شود و علی رغم درخواست برای گرفتن ارز دولتی اما نتواند به این ارز دست پیدا کند و برای برپایی غرفه ایران دچار شک و تردید شود.
در این باره، عبادرضا اسلامی مدیر گردشگری و صنایع دستی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی که متولی برپایی غرفه ایران در چندین نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی از سوی سازمان میراث فرهنگی است به خبرنگار مهر می گوید: سال سختی را پشت سر گذاشتیم.
حمایت معنوی کمک جدی نیست!
وی ادامه می دهد: سالهای گذشته از حضوربخش خصوصی توانستیم برای شرکت در نمایشگاههایی مانند صنایع دستی میلان بهره ببریم اما اکنون آنها نیز می بینند که با این شرایط اقتصادی حضورشان در نمایشگاهها به صرفه نیست. ما یا نباید در نمایشگاهی شرکت کنیم و یا اینکه مجبوریم فضایی کمتر بگیریم و از برخی برنامه های جانبی بگذریم یعنی حضورمان قوی ومثمرثمر نباشد. برخی از برنامه های جانبی نمایشگاههای تخصصی را هم نمی توان حذف کرد. چون باید بستر گفتگوی آژانسهای ایرانی با خارجی فراهم شود.
این مقام مسئول می گوید: رئیس سازمان میراث فرهنگی در حاشیه دولت مذاکراتی با بانک مرکزی داشته است ولی بانک هنوز ارز دولتی را تامین نکرده است و گفته اند که ارز دولتی شامل ما نمی شود. برای گرفتن ارز نیمایی هم گفته اند که با بانک عامل مکاتبه کنیم. به ما هیچ کجا ارز دولتی نمی دهد نامه نگاری ها انجام شده و بانک عامل نیز مشخص شده است اما در پیچ و خم گرفتن آن هستیم و در نهایت نمی دانیم موفق به گرفتن آن می شویم یا نه. به همین دلیل در نمایشگاه صنایع دستی ژاپن و اتریش شرکت نمی کنیم. سازمان میراث فرهنگی نیز می بایست حمایت کند اما حمایت آنها معنوی است. همیشه حمایت معنوی وجود دارد اما حمایت معنوی کمک جدی نیست!
نمایشگاه شیان تحمیلی بود
مدیر گردشگری کانون جهانگردی می گوید: ما مجبور شدیم تا در نمایشگاه محصولات فرهنگی شیان چین هم به دستور سازمان میراث فرهنگی شرکت کنیم به همین دلیل بودجه ای هم صرف آنجا کردیم. قرار نبود در نمایشگاه جاتای ژاپن هم شرکت کنیم اما پیگیری های سفیر ایران موجب شد تا امسال حضور یابیم. اگر سازمان میراث فرهنگی دستور به شرکت در نمایشگاهی را بدهد ناگزیر به اجرا هستیم اما مشکلاتی وجود دارد که اگر برای حل آنها حمایت نشویم یا باید تعداد نمایشگاهها را کمتر کنیم و یا اینکه حضورمان تنها مصداق روشن ماندن چراغ ایران در نمایشگاهها باشد.
وی درباره اینکه کانون جهانگردی و اتومبیلرانی قرارداد چند ساله برای برپایی غرفه ایران در نمایشگاههای خارجی دارد نیز می گوید: امسال آخرین سالی است که در نمایشگاه فیتور مادرید شرکت می کنیم. چهارمین سال حضورمان در نمایشگاه میلان را نیز تجربه خواهیم کرد.
عدم حضور ایران در نمایشگاههای خارجی یکی از تنها مواردی است که شعار مسئولان را در تبلیغ گردشگری ایران در خارج از کشور نقض می کند. اگر حمایتی صورت نگیرد و اگر ارز دولتی شامل این بخش نشود، چطور قرار است ایران از شرایط تحریم این روزها با موفقیت بیرون بیاید و بتواند خود را به گردشگران خارجی معرفی کند؟ با این وجود و با مشکلاتی که مدیر گردشگری کانون جهانگردی اعلام کرد، علی اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی خوشبینانه همچنان در گفتگو با خبرنگاران می گوید که در نمایشگاههای خارجی شرکت می کنیم!
از سوی دیگر جیب بخش خصوصی نیز خالی است اما برای اینکه بازار کار را از دست ندهد تمام تلاشش را می کند تا در نمایشگاههای خارجی شرکت کند در این باره ابراهیم پورفرج رئیس جامعه تورگردانان ایران که قرار است در نمایشگاه گردشگری لندن شرکت کند، می گوید: ما در این نمایشگاه نباشیم؛ آژانسهایی که ما کار می کردند فکر میکنند اوضاع خیلی خراب است و ناامید شده ایم. در این صورت بازار بهطور کامل از بین میرود. به همین دلیل اتفاقا در چنین شرایطی ما باید با قدرت بیشتر و بهتری از سالهای گذشته حضور پیدا کنیم.امسال واقعا به کمک دولت بهخصوص در نمایشگاه ITB برلین نیاز داریم. چراکه حداقل هزینه ما در این نمایشگاه چیزی نزدیک به ۴۰۰ هزار یورو خواهد بود.
منبع: مهر