به گزارش فناوری فرهنگی،«محمدحسین فرجو» دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی با اعلام این خبر که هر ماه 3 میلیون دلار اسباب بازی به کشور وارد میشود گفت: صنعت اسباب بازی از نظر درآمدزایی پس از تجارت اسلحه، مواد مخدر و لوازم آرایش قرار دارد و بر پایه آمارهای منتشر شده در سه تا چهار سال گذشته، سهم سرانه مصرف اسباب بازی در آمریکا 350 دلار، اروپا 250 دلار و چین 6.3 دلار است.
فرجو گفت: سهم سرانه مصرف اسباب بازی در ایران 5 دلار و میانگین جهانی آن 34 دلار است.
وی تاکید کرد: درآمد حاصل از تولید اسباب بازی در چین چند برابر درآمد نفتی ایران است.
فرجو افزود: اسباب بازیهای خارجی با فناوری نوین، شمارگان (تیراژهای) میلیونی و قیمت ارزان وارد کشور میشود؛ در حالی که تولیدکننده داخلی با تیراژ کم و سرمایه اندک این کار را انجام میدهد؛ زیرا نمیتواند در این زمینه ریسک کند.
به گزارش ایرنا، دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی گفت: همه شرکتهای بزرگ میخواهند بخشی از بازار این صنعت را از آن خود کنند. حتی برخی تولیدکنندگان کودکان را در کارخانههای خود استخدام کردهاند و نظر آنان را در مورد اسباب بازیهای خود میپرسند تا اطمینان یابند اسباب بازیها پس از وارد شدن به بازار فروش، با اقبال کودکان روبرو میشود.
حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی ضروری است
دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی گفت: تولیدکنندگان حوزه اسباب بازی باید حمایت شوند تا شرکتهای بیشتری وارد این حوزه شوند و بتوانند با حمایت از سوی سازمانها و نهادها براحتی اسباب بازی تولید و توزیع کنند.
وی ابراز امیدواری کرد با ورود متخصصان و دانشگاهیان در رشتههای هنر، فیزیک، مکانیک، شیمی و شرکتهای دانش بنیان این بخش روز به روز تقویت شود و سهم اسباب بازیهای داخلی در بازار افزایش یابد.
فرجو افزود: ممکن است اسباب بازیهای خوبی در کشور تولید شود اما در توزیع دچار مشکلیم.
وی ادامه داد: اگر 25 درصد سهم بازار از آن اسباب بازیهای داخلی شود میتوانیم به جای واردات، به سوی صادارات اسباب بازیهای خوب و مناسب به کشورهای همسایه و فرانسه برویم.
لزوم راهاندازی رشته کارشناسی ارشد طراحی اسباب بازی در دانشگاههای سراسری
دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی خبر داد مجوز ایجاد رشته کارشناسی ارشد طراحی اسباب بازی هشت سال پیش از شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گرفته شد اما تاکنون این رشته در دانشگاهها راه اندازی نشده است. به گفته وی، در این زمینه نشستهایی با مسئولان دانشگاه الزهرا (س) برگزار شده است.
فرجو افزود: برنامههای ایجاد رشته طراحی اسباب بازی تدوین شده و به پایان رسیده است و در صورتی که این رشته امسال به تصویب وزارت علوم برسد از مهرماه سال آتی و در صورتی که در بهار سال 1395 به تصویب برسد از بهمن ماه، دانشگاههای سراسری میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد در این رشته دانشجو پذیرش کنند.
وی از ساخت اسباب بازی در ایران بدون طراحی و زیرساختهای علمی انتقاد و ابراز امیدواری کرد با ایجاد رشته طراحی اسباب بازی در دانشگاهها و تربیت نیروی انسانی صنعت اسباب بازی در کشور ارتقا یابد.
فرجو افزود: تا پایان اسفندماه جاری تفاهمنامهای بین شورای نظارت بر اسباب بازی با صندوق مهر امید امضا خواهد شد که بر پایه آن به تولیدکنندگان اسباب بازی که یک فروشگاه اسباب بازی ایجاد کنند، یک میلیارد ریال تسهیلات میدهند. همچنین به کارخانه و کارگاهی که طرح توجیحی قابل دفاعی داشته باشد، چند برابر این میزان با بهره چهار درصد میپردازند.
ثبت 400 طرح اسباب بازی در امسال
به گفته دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی، از آغاز امسال 400 طرح در این شورا به ثبت رسیده است و پیش بینی میشود این میزان تا پایان سال به 450 طرح برسد که نسبت به پارسال رشد 30 تا 40 درصدی را نشان میدهد.
فرجو افزود: از سال 1381 تاکنون از مجموع 2800 طرح ثبت شده در زمینه اسباب بازی، دو هزار طرح به تولید انبوه رسیده است.
به گفته وی، ساخت یک اسباب بازی به دلیل داشتن مرحلههای مختلف مانند قالب زنی، تزریق، مونتاژ، بسته بندی، طراحی و…، دهها شغل ایجاد میکند.
مرکز رشد و مشاوره برای تولیدکنندگان اسباب بازی ایجاد میشود
به گفته دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی، تا چند ماه دیگر مرکز رشد و مشاوره برای تولیدکنندگان اسباب بازی در کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان راه اندازی میشود.
فرجو افزود: تولیدکنندگان اسباب بازی میتوانند با مراجعه به مرکز رشد و مشاوره، طرحهای خود را با استادان در میان بگذارند و در مرحلههای مختلف مانند تولید، بسته بندی و مواد اولیه از راهنماییها و تجربههای آنان استفاده کنند.
وی هدف از راه اندازی این مرکز را پرورش ایدهها و رسیدن به تولید انبوه عنوان کرد.
شناسایی نزدیک به 150 عروسک بومی در استانها
به گفته دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی، کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان از سال 1390 تاکنون نزدیک به 150 عروسک بومی را در استانها شناسایی و جمع آوری کرد و پارسال آنها را در نمایشگاهی در حاشیه جشنواره ملی اسباب بازی به نمایش عموم گذاشت.
فرجو افزود: کانون به دنبال این است که عروسکهای منتخب بومی را که هم اکنون شناسایی و جمع آوری کرده و برخی از آنها را در شورای نظارت به ثبت رسانده است، به تولید انبوه در همان استانها برساند و برخی از آنها را به استانهای دیگر معرفی و ارسال کند.
وی گفت: مردم هر استان با عروسکهای بومی خود آشنایند، برای نمونه در استان کرمان عروسک «سروناز» جایگاهی دارد که اگر این عروسک با کیفیت مطلوب و رعایت ویژگیهای فرهنگی همان استان تولید شود تاثیر فرهنگی خود را در آن منطقه میگذارد و بچهها با آن انس پیدا میکنند
منبع: اقتصادخلاق