فناوری NFC

همیشه برقراری ارتباط بین تجهیزات دیجیتالی پیچیده نیست گاهی فقط کافیست تا آنها را در کنار هم قرار بدید. در این مقاله با توجه به دستگاه های بیشتری که هر روز وارد بازار می شود، میخواهیم بیشتر راجع به مزایا و معایب این فناوری بگوییم و اینکه این فناوری تا چه اندازه در تجهیزات دیجیتالی امروزی، مصرف داشته است

what-is-nfc-beginners-guide-future-credit-cards

NFCیک پروتکل برای انتقال با برد کوتاه در حد چند سانتیمتر است، این پروتکل، پیشرفته تر از تکنولوژی RFID محسوب می شود.با این تفاوت که فناوری RFID یک ارتباط یک طرفه است، که در آن همیشه یک فرستنده که غالبا شبیه یک برچسب، اطلاعات را ارسال میکند و یک دستگاه هم که نقش گیرنده را ایفا میکند میتواند اطلاعات روی آن برچسب را دریافت کند ولی فناوری NFC میتواند یک ارتباط دو سویه ایجاد کند، یعنی فرستنده و گیرنده بسته به نیاز کاربر، میتواند نقش هایشان را با هم عوض کنند. هر دو فناوریNFC  و RFID بسیار به هم شبیه هستند ولی RFIDپیش از  NFC طراحی شد و به همین دلیل شهرت بیشتری نصبت به  NFCدارد.

طراحی این برچسب ها کار چندان دشواری نیست. مسیر انتقال هم، موج کوتاه رادیویی است..

در عین حال فرستنده به نحوی تنظیم می شود که اطلاعات آن توسط RFID readerیاNFC reader خوانده شود. در فناوری NFCبه تازگی برچسب هایی طراحی شده است که از میدان مغناطیس برای فعال سازی و ارسال اطلاعات استفاده میکنند. البته خیلی ها هم، فناوری NFC را با بلوتوث مقایسه می کنند ولی باید گفت هر کدوم از این فناوری ها کاربرد مخصوص خودشون را دارند.

کاربرد NFC   در کجاست؟nfc1

کاربردهای NFCبه سه دسته تقسیم می شود:

  • انتقال اطلاعات: مثل زمانی که فایلی را از یک گوشی به گوشی دیگر منتقل میکنیم.
  • هماهنگی: مثل زمانیکه اطلاعات شبکه ای که به آن متصل هستید را عینا به گوشی یا دستگاه دیگری منتقل میکنید.
  • داد و ستد:که به همه ی تراکنش های مالی مربوط به خرید و فروش اطلاق می شود.

بهتر است کاربردهای NFCرا با چند مثال در زندگی روزمره نشان دهیم. شما از مکانیزم آژیرهای ضد سرقت در فروشگاه ها مطلع هستید؟ خیلی از فروشگاه ها برای جلوگیری از سرقت کالاهایشان از همین فناوری استفاده میکنند.

تا حالا به گیره های متصل به اجناس فروشگاه ها توجه کردید؟ این گیره ها میتواند حاوی همان برچسب های RFID یا حتیNFCباشد. اگر پول کالایی که توسط مشتری انتخاب شده قبلا توی صندوق پرداخت نشده باشد این برچسب ها اطلاعات عدم خرید کالا توسط مشتری را به دستگاه های آژیر فروشگاه ارسال میکنند.

مهم‌ترین کاربرد NFC،پرداخت پول از طریق گوشی‌های هوشمند است.برای این منظور، کاربر اطلاعات مربوط به کارت اعتباری خود را در گوشی ذخیره می‌کند و در زمان خرید، گوشی را به دستگاه NFC خوان نزدیک می‌کند تا پرداخت انجام شود. بیشتر معاملات نیاز به تصدیق ندارند ولی در برخی موارد ممکن است فروشندگان در خواست تایید هویت کنند. ضمناً این نکته شایان ذکر است که دستگاه‌های دارای NFC تنها به عنوان فرستنده عمل نمی‌کنند، بلکه می‌توانند به عنوان دستگاه گیرنده نیز باشند.

 استفاده از NFC برای چاپ مستقیم از موبایل یا تبلت به پرینترهای مجهز به این تکنولوژی، برای این کار کافیست پس از روشن کردن NFC موبایل خود به بخش گالری رفته و عکس یا متن مورد نظر را باز کرده و از طریق منو گزینه پرینت را انتخاب و سپس از منوی جدید باز شده “چاپ از طریق NFC “را انتخاب و گوشی را در چند سانتی برچسب NFC روی دستگاه پرینتر گرفته و منتظر چاپ شوید.

nfc_contactless_world_tehprocessing_nfc2

 در بعضی از تلویزیون‌های سری جدید در پشت بدنه و روی قاب پشت برچسب NFC وجود دارد و می‌توان با نزدیک تر کردن گوشی و روشن بودن NFC  گوشی تصاویر را از گوشی به تلویزیون منتقل کرد. البته در بعضی موارد نیاز به دریافت برنامه ارسال تصاویر از گوگل پلی برای اندروید می‌باشد.

اما سایر کاربردهای این تکنولوژی چیست؟ به طور کلی، از طریق این فناوری می شود هویت یک شخص یا جسم را تشخیص داد. حتی اگهی های استخدام هم میتوانند مجهز به این سیستم باشند، کافی است متقاضی، گوشی تلفن خود را نزدیک اگهی استخدام ببرد تا اطلاعاتش روی میکرو چیپ آگهی ثبت شود، حالا کارفرما میتواند با توجه به اطلاعاتی که از افراد متقاضی به دست آورده، کارمند مورد نظر خودش را انتخاب و با آن تماس گیرد.

نقاط ضعف فناوری NFC

هر کجا که صحبت از مباحث مالی باشد، انگیزه ی افراد سودجو هم برای سو استفاده بالاتر میرود! اینجاست که لازم است تا معایب و نقاط ضعف این فناوری بیشتر و دقیق تر بررسی شود.یکی از بزرگترین اشکالاتی که میتواند برای این فناوری ایجاد شود  sniff(اسنیف) یا شنود غیر مجاز است یعنی افرادی بدون مجوز به اطلاعاتی که بین دو دستگاه رد و بدل میشود، دسترسی پیدا کنند و از اون بدتر میتواند، امکان تغییر این اطلاعات و ارسال اطلاعات ناسالم به گیرنده باشد ولی اشکال دیگری که به راحتی ایجاد می شود تخریب و از بین بردن کامل سیگنالهای ارتباطی این پروتکل است. NFC forum

و اما پاسخ در مقابل نقاط ضعف این فناوری تا به امروز چه بوده است؟

حفظ امنیت در استفاده از این پروتکل، به عهده فردی است که از آن استفاده میکند ولی شاید بهتر این بود که از ابتدا، استفاده از استانداردهای انتقال اطلاعات، روی این پروتکل اعمال میشد و اطلاعات از کانال امنی منتقل میشدند.

در حال حاضر چنانچه از این فناوری در تراکنش های مالی استفاده شود رمزگذاری باید از طرف بانک مقصد روی اطلاعات کارت NFC و تجهیزات دیجیتالی مجهز به  NFC کاربر قرار گرفته باشد، ولی چنانچه بانک ها این رمزنگاری را روی اطلاعات مشتریان خودشان قرار نداده باشند به راحتی اطلاعات بانکی افراد مورد سودجویی قرار میگیرد

در عین حال باید به این نکته اشاره کنیم که اغلب فروشنده ها تمایل زیادی دارند تا مشتریانشان از این تکنولوژی برای پرداخت های خودشان استفاده کنند. چرا که از این طریق میشود یک سری اطلاعات تبلیغاتی را برای مشتری ارسال کرد و در عین حال سلایق خرید مشتری هم به راحتی ثبت شود.

ولی دنیای دیجیتال آینده تا چه اندازه از این فناوری استقبال میکند؟nfc

در حال حاضر هر روز شاهد گجت ها و ابزارهایی هستیم که از فناوری NFCبهره می برند. به عنوان مثال شرکتی، ماوس کنترل از راه دوری را با استفاده از این فناوری طراحی کرده به نحوی که برای معرفی ماوس به کامپیوتر تنها کافیست آن را روی کامپیوتر مجهز به nfc قرار بدید تا بلافاصله ماوس توسط کامپیوتر شناسایی شود.

در همین رابطه پریزهای برقی مجهز به همین فناوری طراحی شده به نحوی که اگر شما بیرون از خانه مشغول شارژ دستگاه دیجیتالی خودتان باشید، هزینه ی استفاده از برق از حساب شما کسر میشود. روش کار هم چندان پیچیده نیست این پریزها با استفاده از  nfcبه اطلاعات حساب بانکی مصرف کننده برق متصل شده و بنا به میزان استفاده کاربر، هزینه از حساب بانکی مشتری کسر می شود.

فناوری NFCدر دنیای پرینترها هم نفوذ کرده، یک شرکت کره ای با پشتیبانی از همین فناوری توانسته پرینتری جیبی، طراحی کند به نحوی که کافیست عکس مورد نظر را روی گوشی تلفن همراه انتخاب کنید و بعد از نزدیک کردن گوشی به پرینتر به راحتی یک نسخه کاغذی از پرینتر تحویل بگیرید.

با توجه به معایب و محاسنی که این تکنولوژی دارد خیلی ها معتقدند که این پروتکل به شکل فعلی نمی تواند موفق باشد و تغییر در آن الزامی است، ولی عده ای هم همچنان از طرفداران این تکنولوژی هستند و معایب آن را چندان پر اهمیت نمی دانند. اما چیزی که بدیهی است این فرهنگهای هر کشور است که جامعه را ملزم به انتخاب یک فناوری می کند.در مجموع می توان گفت  از این فناوری در جاهای دیگری همچون مدارس و شرکت‌ها نیز می‌توان استفاده کرد. به عنوان مثال در مدارس می‌توان اطلاعات دقیق از فعالیت‌های دانش‌آموزان را با تگ‌های اطلاعاتی که در برچسب‌ها قرار می‌گیرند ثبت کرده و حتی زمان ورود و خروج، تکالیف، نمره‌ها و … را در یک برچسب تحویل خانواده‌ها نمایند .

با اهمیت به مباحث مطرح شده ممکن است فناوری ارتباط میدان نزدیک (NFC) از نظر کاربران چیز خیلی جذاب و نوآورانه‌ای نباشد و فقط یک توسعه‌ی کوچک از سیستم پرداخت غیرتماسی RFIDتلقی شود اما چیزی که مشهود است تاثیر این فناوری بر تسریع فعالیت‌های مالی کوچک و روزمره است و می‌توان انتظار داشت در آینده‌ای نه‌چندان دور جایگزین مناسبی برای کارت‌های غیرتماسی موجود و همچنین روشی برای انتقال اطلاعات کاربری در قالب یک برچسب شود.

نویسنده:محمد احمدزاده

 

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد