به گزارش فناوری فرهنگی، مراسم افتتاحیه اولین نمایشگاه دائمی اسباببازیهای ایرانی و بررسی و تحلیل نقش اسباببازی به عنوان یک کالای فرهنگی هویتساز، با حضور حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سیدمحمدحسین سجادی نیری دبیر ستاد فناوری نرم و هویتساز معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، غلامرضا دیزجی رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباببازی، مهدی علیاکبرزاده مشاور وزیر آموزش و پرورش در امور هنری و جمعی دیگر از مسئولان فرهنگی در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی سرچشمه برگزار شد.
غلامرضا دیزجی رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباب بازی ایران در این مراسم طی سخنانی گفت: مهمترین ابزار برای شکلگیری شخصیت کودک بازی است و سرگرمی مؤلفهای مهم در شکلگیری ارتباطات اجتماعی کودکان محسوب میشود. از طریق این مؤلفهها میتوان مهارتهای مختلف و خلاقیت و نوآوری را در کودک پرورش داد و او را با هویت خود آشنا کرد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباببازی ایران پاسخ به نیاز کودک برای داشتن محصولات فرهنگی را از اهداف راهاندازی این نمایشگاه دائمی دانست.
چرخش اقتصادی اسباببازی در دنیا امری مهم است
حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی نیز در این مراسم گفت: ما یک خانواده بزرگ هستیم که زیستبوم آن، اقتضائات خاص و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد و بسیاری از موضوعات آن شبیه هیچجای دیگر دنیا نیست. این زیستبوم اختصاصات ایرانی – اسلامی دارد و وقتی میخواهد پیشرفت کند سؤالاتی در ذهن اندیشمندانش مطرح است؛ از جمله اینکه “الگوی پیشرفت ما کدام است و آیا اگر شبیه آن کشور و این کشور شدیم به معنای پیشرفت است؟”.
حجتالاسلام قمی اظهار کرد: ما الگو و علوم انسانی بومی خودمان را میخواهیم؛ الگوی اسلامی پیشرفت یک ضرورت عقلانی است. ما در طول تاریخ در دنیا حرفی برای گفتن داشتیم و امروز هم حرفها داریم و میخواهیم تمدن دیگری بسازیم. معنویت چنان در تاروپود فرهنگ، زندگی، باورها و اعتقادات ما ریشه دوانده که شکل و شمایل تمدن، سازهها و معماریمان را با بسیاری از نقاط دنیا متفاوت کرده و شکل جدیدی به آن بخشیده است.
وی تصریح کرد: در این سالهای اخیر بسیار منفعل بودهایم، اما حالا میخواهیم پیشرفت کنیم و یک قدم از آرمانهایمان کوتاه نمیآییم، ولی باید دنبال پیشرفت باشیم که مهندسی فرهنگی هم نام دارد. یک نظام ارزشی معیار و مطلوب داریم که شاخصها را بر اساس نظام مطلوب خودمان شکل میدهیم و یکی از آن معیارها بازی است. بازی در عقبه تاریخی ما پدیدهای غنی بوده است. در عقبه تاریخی ما بازی باعث پیوند انسانها بوده است، صمیمیت را بیشتر میکرده و تحرکات انسانها بیشتر میشده است. تفریح و بازی تنها برای کودکان نبوده، بلکه بزرگترها هم از آن بهره میبردند. خیلی از تفریحات حلال ما جزو بازی بوده است.
حجتالاسلام قمی درباره اسباببازی متناسب زیست بوم کشورمان گفت: باید به دنبال اسباببازی متناسب با زیستبوم خودمان باشیم، البته چشممان را بر روی دستآورد دیگر کشورها نمیبندیم اما همه چیز را با آغوش باز و بدون بررسی جوانب و تبعاتش نمیپذیریم. اگر یک نوع بازی متولد شده که آدمها سرهایشان را داخل گوشی میبرند و از همدیگر فاصله میگیرند، باید به آفات و تبعاتاش فکر کنیم.
وی بیان کرد:خلاقیت میان جوانان کشورمان موج میزند، حتماً میتوانیم اسباببازی متناسب زیستبوم و فرهنگ خودمان، به عنوان اسباببازی جذابتر، گیراتر از اسباببازیهای غیربومی با ابزار نوین و فناوری دیجیتال تولید کنیم. باید صنایع فرهنگی را به صورت جدیتر و خلاقانهتر پیگیری و دنبال کنیم.
وی همچنین افزود: البته ما بعد اقتصادی موضوع اسباببازی را هم دستکم نمیگیریم. چرخش اقتصادی اسباببازی در دنیا امری مهم است و بعد از اسلحه و مواد مخدر و… تجارت اسباببازی در دنیا رونق اقتصادی پدید میآورد.
این مقام مسئول اظهار داشت: از منظر تولید ملی هم باید به مسئله اسباببازی و نوشتافزار توجه نشان داد که مثلاً چند درصد این محصولات ایرانی است؟ حتی چند درصد کتابها برای کودکان ترجمهای است؟ که حتی نقاشیهایش هم خارجی است که بسیار آفات و صدمات زیادی را برای کودکان ما به دنبال دارد.
وی اظهار کرد: اسباببازی بر روی ابعاد شناختی و هویتی فرزندان اثر مستقیم دارد و کسی که بر زیستبوم فرهنگی کشورش حساس است حتماً ضرورتی را در این بخشها ایجاد میکند. اینکه میگوئیم اقتصاد باید به سمت تولید ملی برود اقتضا میکند که در موضوع اسباببازی اهتمام ورزیده شود و ما دست تمام کسانی که در این حوزه تولید ملی دارند را میفشاریم.
حجتالاسلام قمی تصریح کرد: باید تولید ملی محصولات اسباببازی را بیشتر کرد و همچنین دستگاهها و نهادهای مرتبط از جمله سازمان تبلیغات اسلامی وظیفه دارند از این حوزه حمایت کنند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به برگزاری نمایشگاه اسباببازی گفت: مسئله مهم در ایجاد چنین نمایشگاههایی میدان دادن به جوانان خلاق برای خلق اسباببازی متناسب با زیستبوم خودمان است تا آن را تقویت کنند.
وی خاطر نشان کرد که در این زیست بوم و این فرهنگ غنی و با بچههایی که بمب استعداد هستند حتماً باید به تولید اسباببازیهای پرمغز و پرمحتوا و جذاب و خواستنی اهتمام بورزیم.
با کالاهای معارض فرهنگی باید جدا مقابله کنیم
فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم گفت: مهمترین دارایی آینده کشور، نفت و گاز و سایر منابع انرژی نیست بلکه کودکان هستند و باید توجه داشت که منابع انسانی قابل خرید نیستند.
نظری افزود: اسباب بازی یک حامل فرهنگی است، بچهها با اسباب بازی زندگی میکنند. جهان آینده و آرمان شهر کوچک فردای خود را در اسباب بازی پیدا میکنند.
این مقام مسئول افزود: استیلای فرهنگی یک کشور بر کشور دیگر میتواند از طریق اسباب بازی صورت گیرد، اگر برای بدست آوردن حاملهای فرهنگی بیگانه پول هم خرج شود که حتی دیگر نهادن اسم «تهاجم فرهنگی» بر این پدیده نیز کم است.
وی ادامه داد: نظام نوآوری در صنایع فرهنگی یعنی این که ایدهای طرح شود و قوانین حمایت از آن ایده از جمله نهادهای حمایتی و در نهایت محل عرضه وجود داشته باشد که در این بخشها خیلی خلا داریم و امید است این گفتمان عمومی و برجستهسازی که طی سالهای گذشته صورت گرفته با قوت بیشتری ادامه یابد.
نظری افزود: اسباب بازی در تشکیل معماری هویتی نسل آینده ما نقش مهمی دارد و آموختهها از طریق اسباب بازی از نظر دوام نیز بسیار ارزشمندتر خواهد بود. در نظام آموزشی مبتنی بر حفظیات سالها کودک میخواند و دانشهایی را به حافظه میسپارد که کارایی آن را در زندگی نمیداند و ماندگاری هم ندارند، بنابراین احتیاج به دانشی داریم که در طول زمان از دست نرود و مهارتهایی بیاموزیم که در زندگی به کار بیاید.
وی ادامه داد: داد و ستد فرهنگی خوب است اما با کالاهایی که با آرمانها و باورهای فرهنگی ما تعارض دارند باید جدا مقابله کنیم.
نظری گفت: نهادهای تصمیمگیرنده و تصمیمسازی در این حوزه باید هماهنگ باشند، صدای واحد در زمینه این محصولات فرهنگی باید به گوش برسد. وی تاکیدکرد: برای ایجاد یک رشته اسباب بازی در دانشگاه تلاش شده است و ایجاد این رشته آرزو نیست و میتواند محقق شود.
برپایی نمایشگاه اسباب بازیهای ملی رخدادی ارزشمند است
مهدی علیاکبرزاده مشاور وزیر آموزش و پرورش در امور هنری در آئین گشایش نخستین نمایشگاه دائمی اسباب بازی با اشاره به اجرای طرح اتاق بازی و اسباب بازی در مدارس کشور، افزود: یک هزار مدرسه ابتدایی در سال تحصیلی گذشته مجهز به اتاقهای بازی و اسباب بازی شدند و برای سال تحصیلی آینده تلاش برای افزایش این رقم است.
مشاور وزیر آموزش و پرورش برپایی نمایشگاه دائمی اسباب بازیهای ملی را رخدادی ارزشمند برشمرد و ادامه داد: این نمایشگاه به تأمین اسباب بازی مورد نیاز در اجرای این طرح آموزش و پرورش کمک میکند و کمک به تولیدکنندگان و مدیران مدارس در جهت عرضه و تأمین کالاهای مورد نیاز است.
علیاکبرزاده تاکید کرد: در کنار تولیدکنندگان اسباب بازی هستیم، چراکه رونق تولید را هم فراهم خواهند کرد. این تولیدات به راحتی از تولیدات خارجی جلو خواهند زد و بسیار باکیفیت هستند.
400شرکت فعال در صنایع خلاق فرهنگی شناسایی شدهاند
سیدمحمدحسین سجادینیری دبیر ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این مراسم گفت: تلاش چند ساله حول چند محور از جمله کمک به شرکتهای فعال در حوزه صنایع خلاق فرهنگی مانند اسباب بازی در قالب شرکتهای دانش بنیان صورت گرفته است.
وی افزود: قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان در زمینه فناوریهای برتر مطرح شده و تلاش میشود شامل فناوریهای نرم نیز بشود، در حدود سه سال گذشته 50 شرکت دانش بنیان در عرصه صنایع خلاق فرهنگی مورد حمایت قرار گرفتهاند که عمدتاً در حوزه دیجیتال بودهاند. وی ادامه داد: تاکنون حدود 400 شرکت فعال در صنایع خلاق فرهنگی شناسایی شدهاند که یکی از شاخههای فعالیت آنها حوزه اسباب بازی است.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به پراکندگی حوزههای خلاق فرهنگی در کشور گفت: نگاه جامع و فرانگر نسبت به زیر شاخهها لازم بود. در جذب بازارهای بینالمللی و سرمایه از سوی بخش خصوصی، کشور پتانسیل لازم را دارد اما نگاه جامع و فرانگر شاید تاکنون کمتر وجود داشته باشد.
نیری از اعلام آمادگی معاونت علمی ریاست جمهوری برای تعامل با دست اندرکاران و متولیان عرصه تولید اسباب بازی خبر داد و افزود: تلاش داریم زیرشاخهها و پوشه هر بخش را به شرکتهای فعال و خلاق آن حوزه بسپاریم و موانع را از خود آنها بشنویم.
وی همچنین تاکید کرد: امیدوارم بخش خصوصی بتواند در سرمایهگذاری برای ایدهها وارد شود، از کپی خارج شویم و وارد ایدههای خود شویم. همین جا از تمام ضعفهایی که سازمان ما داشته و بیتوجهیهایی که کرده عذرخواهی میکنم.
مجموعه سرچشمه پاتوق فکری انقلاب اسلامی است
سیدمحمد هاشمی مدیرعامل مجموعه فرهنگی یادمان شهدای هفتم تیر نیز در این مراسم اظهار داشت: مجموعه سرچشمه یک کار محوری برای خود تعریف کرده که آن کار منجر به برگزاری این نمایشگاه دائمی شده است و برنامه داشتیم این مجموعه، پاتوق فکری انقلاب اسلامی شود.
وی با بیان اینکه مسئله اسباب بازی با تربیت در ارتباط است، اظهار داشت: از اینکه برنامه افتتاحیه اولین نمایشگاه دائمی اسباببازیهای ایرانی در این مجموعه انجام شد خوشحالیم و امیدوارم بتوانیم به هدف خود دست پیدا کنیم.
وی در پایان گفت: درب مجموعه فرهنگی یادمان شهدای هفتم تیر به روی هر نوع برنامه فرهنگی فکری انقلاب باز است.
گفتنی است، در این مراسم از عزیز مقصود پور و محمدعلی رئیس دانا دو تن از فعالان و پیشکسوتان عرصه اسباب بازی تقدیر شد.
در این مراسم با حضور حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اولین نمایشگاه دائمی اسباببازیهای ایرانی در مجموعه فرهنگی یادمان شهدای هفتم تیر افتتاح شد و این مقام مسئول از بخشهای مختلف این نمایشگاه بازدید به عمل آورد.
انتهای پیام/